Előfizetői tartalom

Tényleg megmentik a migránsok a nyugdíjrendszert?

Portfolio
Az Európai Unióba irányuló menekülthullám rövidtávon több országban is érzékelhetően ronthatja a költségvetési egyenleget, mutat rá az IMF legújabb elemzése. Középtávon még egy kedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén is mindössze 0,25% körüli lehet az EU GDP-jére gyakorolt addicionális hatás, ezzel szemben, kis mértékben ugyan, de az államadósság és a munkanélküliség is növekedhet. Számításaik szerint, melyhez számos leegyszerűsítő feltételezést alkalmaztak, az európai nyugdíjrendszer jövőbeli helyzetén is csak korlátozott mértékben javíthat a jelenlegi menekülthullám.

2015. októberig közel 955 ezer menedék-kérelmet nyújtottak be az Európai Unióban a főleg Szíriából, Irakból, Afganisztánból és Eritreából érkező menekültek. Mivel egyelőre nem mutatkoznak radikális fordulat jelei ebben a tendenciában, az IMF megvizsgálta, hogy milyen hatásokkal bírhat az Európai Unió gazdaságára a beáramló embertömeg.RövidtávA menekült-áradat rövidtávon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés