Gazdaság

Hogy értsük Orbán áttörését?

A kormány már a 2017-es költségvetésre koncentrál, aminek egyik prioritása az államadósság - mondta Orbán Viktor a ma reggeli interjújában. A miniszterelnök szerint nem elég a GDP-arányos államadósságot csökkenteni, hanem forintban számolva is mérsékelni kell. Nem véletlenül alakult ki ez az igény, megmutatjuk.

A kívánatos állapot az, hogy ha ma 100 forint adósságunk van, akkor holnap 98 legyen

- fogalmazott Orbán Viktor.

Ahhoz, hogy a kormány az államadósságot forintban kifejezve csökkenteni tudja, le kellene szorítania a költségvetési hiányt nullára, még inkább többletbe. Az idei államháztartási deficitet a GDP-arányában 2,2%-osra tervezi a kormány, így ez a terv még akkor is nagy kihívásnak tűnik, ha tudjuk, hogy a hiánypálya az alapfolyamatok alapján ennél kedvezőbben alakulhat.

A költségvetés tervezésének szintjén tehát a csökkenő nominális államadósság egyet jelent a többletes költségvetéssel. Ugyanakkor jó eséllyel még egy nullszaldós eredményszemléletű (ESA, maastrichti) hiány sem elegendő ehhez. Ugyanis a tapasztalatok szerint az államnak nem csak a hiányból származik finanszírozási igénye, hanem időnként a tulajdonosi ambícióihoz is forrást kell találnia. Az idén például a költségvetés pénzforgalmi hiányát 700 milliárd forint fölé tervezte a kormány, a nettó állampapír-kibocsátás viszont (ami igazán számít a nominális adósságnövekedésben) 1000 milliárd forint feletti összegben szerepel az államadósságkezelőnél. Ez pedig már a GDP 3%-a feletti nominális adósságnövekedést jelent.

A nulla körüli államháztartási egyenlegre egyébként nem csak azért lehet szükség, hogy a forintban kifejezett államadósságot csökkentsük. Az elmúlt időszakban minden év vége arról szólt, hogy az adósságrátát valahogy az egy évvel korábbi szint alá nyomkodja a kormány - bevetve sok kisebb-nagyobb trükköt is. Ennek oka többek között az, hogy az alacsony inflációs környezetben, 2-3%-os növekedés mellett nagyon alacsony pénzforgalmi hiány kell ahhoz, hogy csökkenő államadósság alakulhasson ki.

Márpedig Magyarország számára az idéntől uniós elvárás, hogy az államadósságot az úgynevezett 1/20-os szabály keretében hozzávetőleg 1 százalékponttal csökkentse - vagyis az eddigi szerény tempó nem is elégséges, főleg, hogy trükközések is kellettek hozzá.

Mindezek alapján merész küldetésnek tűnik a nullszaldós költségvetés, de egyáltalán nem lehetetlennek.

Az alacsony infláció, illetve a válság előttihez képest alacsonyabb növekedés hatására ugyanis már nincs is olyan nagy különbség azon igények között, hogy (i) az államadósság-ráta legalább minimálisan csökkenjen, (ii) az államadósság-ráta legalább 1 százalékponttal csökkenjen, vagy hogy (iii) az államadósság forintban kifejezve is csökkenjen. Nem mondjuk, hogy ezek ugyanazok a pályák, de néhány éve ezek akár még ezermilliárd forintos nagyságrendbeli különbséget jelentettek a költségvetésben, mára már csak százmilliárdos nagyságrendű a differencia.

Egy egyszerű példa: ahhoz, hogy 2017-ben az 1/20-os szabály teljesüljön, legfeljebb 2,5%-os GDP-arányos pénzforgalmi hiányt engedhet meg magának az állam. Ha ehhez hozzávesszük a fenti megfigyelést, miszerint az eredményszemléletű deficitnek ennél kisebbnek kell lennie a különböző tulajdonosi kiadások miatt, akkor azt mondhatjuk, hogy 2017-ben a kormány nem nagyon tervezhet 1,5%-nál nagyobb maastrichti deficitet. Ez azonban már nincs is olyan messze a nullszaldós költségvetéstől. Sőt az idénre tervezett 2,2%-tól sem, aminél már most is kedvezőbb a költségvetési pálya.

Vagyis amennyiben a kormány a gazdasági élénkülést és fehéredést kihasználva, fegyelmezett gazdálkodást folytatva deficitcsökkentésre használja a mozgásterét, elérhető a 2017-es cél. Persze hogy ezt ugyanígy fogja-e gondolni a gazdaságpolitika majd egy évvel a választások előtt, még sok mindentől függ.

Hogy értsük Orbán áttörését?
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
lynx ifv