Előfizetői tartalom

Kiszámolták, mit okoz a kormány új programja

A kormány nem állt még elő saját hatástanulmányával a családok otthonteremtési kedvezményével és az újlakások áfa-kulcsának csökkentésével kapcsolatban, a számításokat azonban elvégezték a kormány helyett. A Költségvetési Felelősségi Intézet friss számításai szerint a szakemberhiány miatt éves szinten 20 ezerrel épülhet több újlakás az intézkedéscsomag hatására, ám ezt is csak 2019-re érhetjük el. 2020-ra a program nettó módon 110 milliárd forinttal rontja az egyenleget és növelni fogja hosszú távon az államadósságot is. Mindezek mellett arra is figyelmeztetnek, hogy a csomag egy ingatlanpiaci buborékot okozhat, egyre több spekulatív befektető jelenhet meg ugyanis a piacon.

Az otthonteremtési program tavaly év végi bejelentése óta az egyik legfontosabb kérdés, hogy a CSOK kibővítése, illetve az újlakások értékesítésének 5%-os áfa-kulcsa milyen hatásokkal járhat a gazdaságban. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban nem hozta nyilvánosságra saját forgatókönyv-elemzéseit, mivel érvelése szerint csak tavasszal lehet bármit is mondani az új...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés