Előfizetői tartalom

Kapkodhatnak a levegő után, akik az olajból élnek

Portfolio
Idén várhatóan tovább esnek majd az átlagos nyersanyagárak, majd 2017-től - több évnyi esést követően - végre beindulhat a drágulás, ennek üteme azonban a korábbi emelkedésekhez képest jóval lassabb lehet, mutat rá legújabb negyedéves jelentésében a Világbank. 2015 egészére nézve az energiahordozók súlyozott átlagára 45%-kal, a többi nyersanyagé (a nemesfémeket leszámítva) 15%-ot esett 2014-hez képest. Az elemzés idénre 37 dolláros, 2017-re 48 dolláros olajárral számol, vagyis mérsékelt visszapattanás jöhet középtávon. Ugyanakkor mind az olaj, mind a többi nyersanyag árának jövőbeli emelkedését számos kockázat övezi.

Az utóbbi öt év során a nyersanyag-piacon széleskörű áresés zajlott le. A Világbank szerint a folyamat elsődleges oka a kínálati oldalon keresendő, de a globális keresletben bekövetkezett változások sem szabad figyelmen kívül hagyni.A korábbi magas árak vonzóvá tették a szektoron belüli beruházásokat, ennek hatására megugrottak a termelői kapacitások, ami így a kínálatot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés