Gazdaság

Hároméves mélypontra csökkent Kína devizatartaléka

Portfolio
A People's Bank of China vasárnapi közleménye szerint a világ legnagyobb devizatartaléka januárban 99,5 milliárd dollárral 3,23 ezer milliárd dollárra csökkent. Decemberben rekordösszeggel, 107,9 milliárd dollárral csökkent a tartalék.
A devizatartalék csökkenésének az üteme tavaly augusztusban, a jüan váratlan leértékelését követően kezdett gyorsulni. A nemzetközi pénzügyi befektetők a jegybank lépésére pánikszerű jüan-eladásokba kezdtek, a jegybank pedig tartalékait volt kénytelen árfolyamstabilizáló műveletekhez igénybe venni.

A jegybank a befektetői bizalom hiányának ördögi körébe keveredett. Minél inkább igyekszik tartalékaiból stailizálni a jüan árfolyamát, a piacok annál kevésbé bíznak ennek sikerében és annál több tőke igyekszik elhagyni az országot. "Hosszú küzdelem lesz" - mondta a jegybank egyik illetékese, mondván nem egyszerű feladat lassuló gazdasági környezetben egyszerre gondoslkodni a deviza árfolyamának a stabilitásáról és a befektetői bizalom megőrzéséről. "Kínának azonban bőven elegendőek a tartalékai bármilyen külső megrázkdótatás kivédéséhez" - tette hozzá.

Kína devizatartaléka 2014 közepén érte el csúcspontját közel 4 ezer milliárd dolláron. A jelenlegi 3,23 ezer milliárd dolláros tartalék is bőven fedezi Kína külső adósságait. Az 1,53 ezer milliárd dolláros külső adósság tulnyomó része ráadásul jüanban denominált külföldön kibocsátott kötvény.A A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank a devizatartaléknak az M2 pénzellátási mutatóhoz viszonyított aránya alapján állapítja meg a devizatartalék pénzügyi stabilitás biztosításához szükséges mértékét. Minél magasabb az arány, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy más devizákba meneküljön a tőke. A mutató szerint Kínának 2.13 és 4,26 ezer milliárd dollár devizatartalékra van szüksége "destruktív tőkekiáramlás" hatékony kivédéséhez.
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
matolcsy191211