Gazdaság

Leváltása előtt így szórná ki Obama az állami kasszát

MTI
Barack Obama kedden délelőtt előterjesztette az Egyesült Államok 2017-es pénzügyi költségvetését, amelynek összege 4,1 ezer milliárd dollár - írja az MTI.

A költségvetés - az előzetesen napvilágra került információknak megfelelően - prioritásként kezeli az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc finanszírozását, a szegényebb rétegek megsegítését, a módos amerikaiak adójának emelését, a rákkutatás nagyobb mértékű finanszírozását, a globális felmelegedés elleni harcot, és általában a kutatás-fejlesztés finanszírozását.

A tervezetet sok elemző egyszerűen politikai dokumentumnak tartja, Obama politikai öröksége részének, hiszen republikánus többségű kongresszusnak kell majd elfogadnia, és bár egyes elemeit republikánus politikusok is magukéinak vallják, korántsem biztos, hogy megszavazzák majd. A kongresszusnak megküldött költségvetési terv mindenesetre a republikánusok és a demokraták között tavaly megkötött egyezség keretein belül marad, azaz nem kötik megszorítások a védelmi és a belföldi kiadásokat illetően.

"Költségvetésem - miközben tiszteletben tartja a tavaly ősszel törvényben is rögzített kétpárti megállapodást - alapvető beruházásokat javasol. Egyúttal csökkenti a deficitet is"

- fogalmaz az elnök a költségvetési dokumentumban.

A 2017-es pénzügyi évre - amely október 1-jén kezdődik - a költségvetési terv 503 milliárd dolláros hiányt irányoz elő, amely jelentős csökkentés az előző évi hiányhoz képest, amikor szeptember 30-ával 616 milliárd dolláros hiánnyal zárt a büdzsé. A terv szerint a következő tíz évben a deficit átlagosan az amerikai GDP 2,5 százalékát tenné ki. A tervezet a következő évtizedre 2,6 ezer milliárd dolláros adóemeléssel számol (emelni tervezi például a nyersolaj adóját), 11 milliárd dollárt kér a kongresszustól a védelmi minisztérium (Pentagon) számára, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra, valamint Szíria stabilizálására, 152 milliárdot pedig kutatásra és fejlesztésre fordítana.
BÉT
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas