Előfizetői tartalom

Meddig mehet szembe Amerika a világgal?

Az amerikai növekedési kilátások fokozatos romlása következtében egyre több piaci szereplő árazza ki az idei kamatemelés lehetőségét. A Fed döntéshozói a hivatalos kommunikáció alapján továbbra is szeretnék folytatni a tavaly megkezdett kamatemelési ciklust, azonban a kedvezőtlen globális környezet, a többi nagy jegybank monetáris lazítása, illetve az alacsony infláció és a vegyes képet mutató amerikai konjunktúra-indexek elbizonytalaníthatják őket. A legfontosabb kérdés továbbra is, hogy az USA gazdasága van-e annyira zárt és "önfenntartó", hogy elszakadva a globális monetáris és piaci folyamatoktól, képes legyen folytatni a szigorítást a gazdaság megroppanása nélkül.

Nagy várakozások övezték a tavaly decemberi Fed kamatdöntő ülést, ahol hosszú halasztás után végre az irányadó kamatsáv felső határának 0,5%-ra való emeléséről döntött a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC). A piaci várakozások hűtése érdekében már korábban jelezték a Fed döntéshozói, köztük Janet Yellen is, hogy a szigorítási üteme a korábbi ciklusokhoz képest jóval...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés