Gazdaság

Még nagyobb győzelmet aratott tavaly a kormány a fő ellensége felett

Portfolio
A 2014-es 76,2 százalékról 75,5 százalékra csökkent az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP arányában - derül ki a szerda reggel közzétette előzetes pénzügyi számlákból. Korábban Varga Mihály 75,8 százalékos értéket mondott, a jelek szerint még annál is kedvezőbb lehetett a tavalyi év.


Még nagyobb győzelmet aratott tavaly a kormány a fő ellensége felett
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerintaz államháztartás nettó finanszírozási képessége 2015-ben a GDP -1,8 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 75,5 százalékára csökkent 2015 végén. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2015-ben a GDP 8,0 százalékát érte el - olvasható az MNB által szerda reggel kiadott közleményben.

A maastrichti adósság az év végén 25 393 milliárd forint volt, ami a becsült GDP 75,5 százalékának felelt meg. Az adósság csökkenéséhez 606 milliárd forinttal járult hozzá a nettó hiteltörlesztés, miközben a forint gyengülése 88 milliárd forinttal növelte azt. Az államháztartás nettó tartozása (23407 milliárd forint) a GDP 69,6 százalékát tette ki 2015 végén.

Még nagyobb győzelmet aratott tavaly a kormány a fő ellensége felett
A negyedik negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 335 milliárd forint volt. Kiugró mértékben csökkent a jegybanknál és a hitelintézeteknél elhelyezett betétállomány, amit nagyrészt a jelentős mértékű állampapír lejárat és visszavásárlás indokolt. Az egyéb pénzügyi eszközök terén növekedés mutatkozott az Európai Unióval szembeni követelések esetében, és átmeneti jelleggel megnövekedtek a rövid lejáratra nyújtott hitelek is. A kötelezettségek terén jelentősen csökkent tranzakcióból fakadóan az értékpapírok állománya. A hitelek esetében folytatódott a hosszú lejáratú hitelek törlesztése, mértéke azonban elmarad a korábbi negyedévekétől. Az egyéb kötelezettségek esetében elsősorban a szállítói tartozások és a munkabér-kötelezettségek terén mutatkozott jelentős csökkenés.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 100 milliárd forint volt a negyedik negyedévben. A szektor pénzügyi eszközei közül jelentősen csökkent a hitelintézeteknél elhelyezett önkormányzati betétállomány, ezzel párhuzamosan csökkentek adójellegű tartozásai. Egyéb pénzügyi eszközeik és kötelezettségeik terén nem történt érdemi elmozdulás.

Még nagyobb győzelmet aratott tavaly a kormány a fő ellensége felett
A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 13 milliárd forint volt. Eszközeik közül csökkentek a központi kormányzatnál tartott betéteik, és növekedtek a háztartásokkal szembeni adó- és járulékköveteléseik. Kötelezettségeik terén növekedett a központi kormányzat által nyújtott rövid lejáratú hitelállomány.

Még nagyobb győzelmet aratott tavaly a kormány a fő ellensége felett
A háztartások nettó finanszírozási képessége 2015 negyedik negyedévében a negyedéves GDP 6,8 százalékát tette ki (621 milliárd forintot). A nettó pénzügyi megtakarítás alakulását a pénzügyi eszközök bővülése határozta meg, a tartozások állománya tranzakcióból adódóan alig változott.

A negyedik negyedévben folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése, az ingatlan és a fogyasztási hitelek esetében is nettó törlesztés volt a jellemző. Novemberben megkezdődött a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói devizahitelek forintosítása, mely a hiteltartozások devizanem szerinti összetételének további átrendeződését eredményezte. Év végén a háztartások hiteltartozásának döntő hányada már forintban állt fenn, a devizahitelek aránya mintegy 2%-ra csökkent.

A mostani még mindig csak előzetes adatnak köszönhető, részletes számokat március végén közöl az MNB, a kormány pedig áprilisban a konvergencia jelentésben küldi el a végső számot az Európai Bizottságnak.

warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-482460361