Előfizetői tartalom

Keserű igazság a magyar gazdaságról

Öt kelet-közép-európai ország közül - Szlovákiát követően - Magyarország integrálódott a leginkább a globális értékláncba. A világgazdaság vérkeringésébe való egyre szorosabb beépüléssel párhuzamosan azonban régiós viszonylatban nálunk csökkent a leginkább a hazai hozzáadott érték aránya a teljes exportban. Olyannyira, hogy 2011-re a WTO (World Trade Organization) adatai szerint a teljes kivitelünk értékének 48,5%-a külföldön rakódott rá, ami, összevetve Lengyelország 32,3%-ával, vagy Románia 24,4%-ával, kedvezőtlen képet fest Magyarország világkereskedelemben betöltött szerepével kapcsolatban.

A világgazdaság működésének alapvető elemét képezik az úgynevezett globális értékláncok (Global Value Chain). Létrejöttük annak köszönhető, hogy a globalizációval párhuzamosan egyre több nemzetközi vállalat helyezte ki a gyártási folyamatainak egyes részeit a legkülönbözőbb országokba, annak érdekében, hogy kihasználja a belőle fakadó komparatív előnyöket....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés