Lázár: év közepétől elkezdjük lehívni a paksi hitelkeretet
Gazdaság

Lázár: év közepétől elkezdjük lehívni a paksi hitelkeretet

Portfolio
Az oroszok teljes mellszélességgel kiállnak a paksi kapacitásfenntartási projekt mellett, amelyben egyébként akár nyugati cégek is részt vehetnek majd - többek között ezt mondta el a tegnapi moszkvai tárgyalások után a mai Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője a migrációs válság újabb hullámára figyelmeztetett, emiatt Magyarország előkészítő lépéseket tesz a magyar-román határon létesítendő műszaki határzár érdekében. A bürokráciacsökkentésre teljes felhatalmazást kapott a Fidesztől Orbán Viktor, így a jövő szerdai kormányülésen már megszületnek az első döntések. Lázár szerint a nullás költségvetési egyenlegre úgy törekszik a kormány, hogy az a beruházási kiadásokat nem érintené, de az időzítést tekintve van még bizonytalanság.

Vége

A mai Kormányinfo most "csak" 1 óra 40 percig tartott a múlt heti, rekordot döntő 2 óra 20 perc körüli időtartam után. Egy hét múlva is lesz Kormányinfo csütörtökön délután, ami az előző napi kormányülést követi.


Lázár: teljes a felhatalmazás a bürokráciacsökkentésre

Lázár a minapi kihelyezett Fidesz frakcióülés alapján elmondta: Orbán Viktorral együtt felvázolták a bürokráciacsökkentés tervét és ezek alapján mind a Fidesz frakció, mind a párt elnöksége szabad kezet kapott, így tehát többre kapott felhatalmazást, mint amit kértünk - jegyezte meg. Elmondása szerint az első döntések a február 24-i kormányülésen meg fognak születni, a minisztertársak hozzáállása teljesen konstruktív. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy a fennmaradó mintegy tíz intézménynél (amelyeknél nem született döntés a sorsukról) a legnehezebb/leginkább fajsúlyos intézmény a nyugdíjfolyósító, amely az elképzelések szerint jogutóddal szűnne meg.

Ez a lényege a postai törvénymódosításnak

A Magyar Posta működésére irányuló törvénymódosítás lényege az, hogy ha az államnak a piacon versenyeznie kell, akkor ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel kell rendelkeznie, mint más piaci szereplőknek (ha ugyanabban az üzletben részt vesz), mert különben versenyhátrányba kerül a piaci szereplőkkel szemben - magyarázta Lázár. Hozzátette:

tudomásom szerint semmiféle olyan lobbi nincs mögötte, ami a Magyar Posta-FHB közötti együttműködésből ered

- rögzítette Lázár, így szavai szerint cáfolnia kell a Magyar Hírlap ezzel ellentétes értesüléseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fél kg alatti csomagoknál óriási verseny van, de egyúttal nagy átalakítások zajlottak a postánál, amelyek eredményeként nyereségessé vált az állami cég.

Lázár: a brüsszeli vizsgálatok nem akadályozzák a paksi beruházást

A most is zajló brüsszeli vizsgálatok nem jelentenek megvalósítási kockázatokat, azt viszont érzem, hogy olykor van gazdasági nyomásgyakorlás nagy nyugati cégek felől az Európai Bizottságra, a 12 milliárd euró nagy pénz, itt van nyomás, lökdösődés - jegyezte meg.

Lázár: zuhan a magyar oktatás teljesítménye, kérdés,hogy miért

A közoktatási témákhoz visszatérve Lázár talán meglepően nyíltan kijelentette: a magyar oktatási teljesítménye zuhan, egészen kétségbeejtő tendenciák láthatók, erről is beszélni kell. Hangsúlyozta: a KLIK csak a működési forma, a tartalomról, a tanított tartalomról is beszélni kell - sorolta Lázár a saját megítélése szerint is látványos problémákat. Felvetette: az a kérdés, hogy van-e összefüggés a pedagógusok teljesítménye és a gyermekek teljesítménye között; ezt meg kell vizsgálni.

Lázár: így akarunk nullás büdzsét

A kormánynak az a célja, hogy az állami szervezeteknél működési hiány (személyi és dologi kiadások terén) ne legyen. Ezt várjuk el 3200 önkormányzattól 3 éve, így 2017-ben működési hiány nélkül tervezzük meg az állami büdzsét is, de "ez nyilván a fejlesztések megvalósítására nem vonatkozik" - emelte ki Lázár. Hozzátette: azt, hogy ez a cél megvalósítható-e, erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter márciusban tesz elemzést a kormány felé. Leszögezte: célt határozott meg a kormány, a válaszokat az NGM szolgáltatja.

A kormánynak valóban célja a nullás költségvetés, de az a kérdés, hogy ez mikor valósítható meg.

Kiegészítő kérdésre megjegyezte, a nullás büdzsé nem érintheti a bankadó csökkentéssel kapcsolatos megállapodást.

Lázár Paksról: jöhetnek nyugati cégek is

Egy másik kérdésre Lázár jelezte: a tegnapi moszkvai tárgyaláson nem került szóba a nyugati cégek konkrét bekapcsolódása a beruházásba, most a tendereztetés elindításáról beszélt a Roszatommal. Emlékeztetett arra, hogy már december közepén minden műszaki kérdésben megállapodtak Budapesten a Roszatom vezetőivel, és elmondása szerint azt rögzítették, hogy 60%-os arányban az európai közbeszerzési szabályoknak kell megfelelni a beruházás során. Lázár ehhez hozzáfűzte:

lehetőség van arra, hogy bekapcsolódjanak nyugati cégek is, döntés azonban még nincs, tendereztetni kell, készen állunk erre.

Malév-ügy: megvizsgáljuk az orosz érveket

Lázár a tegnapi moszkvai tárgyalások alapján elmondta: a jogi helyzet egyértelműen Magyarországnak kedvez, ezt bírósági határozatok is alátámasztják, de az orosz érvek figyelembe vételére készen állunk, ezt a következő egy évben meg is teszik. A jó viszony érdekében készek a követelés esetleges változtatása megvizsgálására - tette hozzá, majd elmondta, hogy 100-150 millió euró közötti követelésről van szó. A Malév-témához nincs semmi köze a Szuhoj-beszerzési témának - tette hozzá.

Lázár: soha ilyen jó esélyeink nem voltak

Ezt a 2024-es olimpiarendezésre mondta, ráadásul az ország makrogazdasági mutatói is mindenki által elismert módon javulnak és erről már IMF-papírunk is van - emelte ki Lázár. Az természetes, hogy a kormány mindenhol igyekszik támogatókat szerezni, így Oroszországban is - ismerte el egy felvetésre Lázár.

Lázár: messze vagyunk még az újabb hálózatvásárlásoktól

Az MVM-Miniszterelnökség közötti állítólagos energetikai koncepciókbeli viták kapcsán Lázár hosszas fejtegetésbe kezdett (cáfolta, hogy lenne miniszterelnökségi kiforrott koncepció, így vita sincs), majd jelezte: a további állami hálózatvásárlásoknál (vezetékek, infrastruktúra) csak beszélgetéseknél járnak. Így korántsem biztos, hogy ezek a vásárlások a 2018-as választások előtt megtörténnek, mert egyelőre ezek távolinak tűnnek, ráadásul a költségekről is beszélni kell, amelyek egyébként 500-1000 milliárdos méreteket öltenének - vázolta az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. további portfólió-bővítésének horizontjait.

Nem jönnek új helikopterek az oroszoktól

Honvédségi helikopter-beszerzés ügyben elmondta: az oroszellenes szankciók érvényben vannak, így mivel EU-és NATO-tagok vagyunk, a két ország közötti együttműködéseket ez jelentősen befolyásolja. Orbán Viktor világossá tette, hogy az oroszellenes szankciókat érdemben meg kell vitatni, ne legyen automatikus hosszabbítás - emlékeztetett Lázár. A szankciók kizárják a hadiipari együttműködést, de nem zárják ki azt, hogy az orosz technológia állagmegóvása megtörténhessen a magyar haderőn belül. Eszerint elképzelhető az, hogy az ilyen fegyverzet állapotmegőrzésével kapcsolatos beszerzések lesznek, de ez nem jelenti új eszközök beszerzését, csak a helikopterek állagmegóvásával, hadrendben tartásával is függ össze - egyértelműsítette Lázár.

Lázár: év közepétől elkezdjük lehívni a paksi hitelkeretet

Reálisan az év közepén kezdődhet meg a hitelkeret lehívása

- válaszolt Lázár az első újságírói kérdésre. Hozzátette: 2017-2018-ban éves szinten már 250-500 milliárd forint lesz a lehívott volumen - amint azt a vonatkozó költségvetési kitekintő is mutatja - jelezte Lázár.

A paksi építkezéstől is még legalább 2 évre vagyunk örülnék, ha csak 2 évre lennénk

- jegyezte meg egy másik téma kapcsán. Elmondta, hogy az ő mandátuma a paksi kapacitásfenntartás témájában az első kapavágásig terjed.

17 milliárdos a KLIK kifizetetlen számlája

Egy múlt heti sajtókérdésre Lázár bekérette a friss számokat az EMMI-től és most 17 milliárdos a KLIK kifizetetlen számlaállománya - jelezte.

Nem lesz rendszerszerű változás az önkormányzati rendszerben

Kedden délután találkozott Orbán és Lázár a megyei jogú önkormányzatok vezetőivel, amelyen rögzítették, hogy semmilyen rendszerszintű változtatást nem terveznek (az oktatási fejlemények mellett is), az önkormányzatiság elve nem változik - jegyezte meg Lázár. Azt is jelezte, hogy március elsejétől indul az állami földértékesítések második hulláma, amelynek keretében mintegy 130 ezer hektárnyi földet kínálnak majd fel értékesítésre.

Lázár: a KLIK állami fenntartói szerepe megkérdőjelezhetetlen

Orbán Viktor a hétfői parlamenti felszólalásával kijelölte a kereteket - emlékeztetett Lázár, azaz szakmai tárgyalásokra, óra- és iskolaszervezéssel, tanmenettel kapcsolatos tárgyalására készen állunk, nyitott kapukat döngetnek a tanárok - hangsúlyozta Lázár. Arra azonban nincs lehetőség, hogy újabb 15-20%-os béremelést hajtsunk végre, még akkor sem, ha ehhez gyerekekkel akarnak minket megzsarolni.

Elismerte, hogy a KLIK természetesen nem egy hibátlan szervezet, de az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen

- hangsúlyozta. Azt is hozzátette: a tankönyvlobbi nyomulásának nem engednek még akkor sem, ha ez pedagógus tiltakozáson keresztül következik be.

Lázár: ne használják fel a gyerekeket zsarolásra

Arra biztat minden érintett résztvevőt, hogy vegyenek részt a Köznevelési Kerekasztal lehetőségét, és arra kérte a szervezeteket, hogy ne utasítsák vissza a kormány "kinyújtott kezét" a tárgyalásokra - rögzítette Lázár. Jelzése szerint csak tárgyalásos úton rendezhető ez a konfliktus - tette hozzá. Utalt rá, hogy legközelebb február 24-én lesz kormányülés, amelyen áttekintik az oktatáspolitikai fejleményeket. Naponta szembesülök a magyar oktatás nehézségeivel, mert két kisgyermekem van - érzékeltette az empátiát a kihívásokkal kapcsolatban Lázár.

Eszembe sem jutott még, hogy azt kérjem a gyerekemtől, hogy sztrájkoljon és ne menjen iskolába.

Óvná attól a tanárokat, hogy a gyerekeket használnák fel a béremelés kikényszerítésére - állította be a február 29-i nappal kapcsolatos helyzetet Lázár.

Lázár: jelentős az esélye a magyar-román műszaki határzárnak

Újabb súlyos bevándorlási krízis fenyegeti Európát a magyar álláspont szerint, így készen állunk a műszaki határzárakra. Szavai szerint ma jelentős az esélye, hogy nem tudjuk elkerülni a magyar-román műszaki határzárat. Később Lázár elmondta: Orbán arra utasította a belügyminisztert, hogy Csongrád megye területén el kell kezdeni a műszaki határzár előkészítését (még nem az építkezést, hanem technikailag, anyagokkal készen kell állni).

A V4-ek határozottan elutasítják a kötelező betelepítési kvótát

Lázár érdekes kifejezése szerint a V4-ek azt határozottan elutasítják, hogy míg egyes EU-tagok meghívják a menekülteket (Németországra célozva - a szerk.), majd aztán szétosztják egy kvóta alapján a tagállamok között. Lázár szavai szerint Brüsszel az elmúlt egy évben semmit nem tett a menekültválság kezelésére, és most már a 2016-os menekülthullám előtt állunk.

Nem akarunk törésvonalat, nincs szembenállás Merkel politikájával

A V4-ek és Magyarország nem akar törésvonalat Európán belül, mesterséges szembeállítás az, hogy a V4-ek álláspontját szembeállítják Angela Merkel álláspontjával. Szavai szerint elsősorban Törökországnak kell segíteni a menekültválságbeli erőfeszítésekben, az ottani helyzet stabilizálásában. Emellett minden (migránsokat) kibocsátó országnak is segíteni kell - rögzítette újra Lázár. Hangsúlyozta: a V4-ek álláspontja az, hogy a fő védelmi vonal Görögországnál legyen, de ha itt nem sikerül megállítani a menekülthullámot, akkor mi legyen a második védvonal. Ha egészen Olaszországig benyomulnak a menekültek, akkor feladjuk Balkánt. Ez az igazi kérdés, így ott a káosz veszélye fenyegetne. Mi azt javasoljuk, hogy az első védvonal mellett legyen egy második védvonal a Balkánon - rögzítette.

Örül a kormány az orosz megerősítésnek

Lázár emlékeztetett arra, hogy Putyin elnök a sajtótájékoztatón is megerősítette elköteleződését a paksi projekt melletti kitartásban, amelynek a kormány örül - jegyezte meg. Az orosz félnél rendelkezésre áll a mintegy 10 milliárd eurós hitel. Így a beruházás műszaki előkészítése halad tovább, az oroszok maradéktalanul teljesítik a paksi bővítésében vállalt kötelezettségeit, így nekünk is ezt kell tennünk, így indulnak a tendereztetés további lépései. A földgáz szerződés 2019-ig történt meghosszabbítása is fontos elem, a kétoldalú kapcsolatok több fronton is haladnak, ezt mutatja a Richter oroszországi teljesítménye, illetve a kulturális és egyéb együttműködések is. A oroszellenes szankciók nem tesznek jót a magyar kivitelnek - jegyezte meg, de konkrétabbat nem mondott az előbbieknél (tárgyalni kell az oroszokkal, a nyugatiak nem zárkózhatnak el).

Orbán moszkvai útjával kezd Lázár

Magyarország számára az orosz-magyar viszony kiemelten fontos, vannak stratégiai ügyek is - kezdte Lázár. "A magyar pozíció a stabil együttműködés", és az a cél, hogy olyan stratégiát szeretnénk, hogy mindenkivel tárgyalni tudjunk beleértve a keleti és nyugati szövetségeseket is. "Oroszország fontos partner, a vele való együttműködésre szüksége van Európának is" - szögezte le Lázár.

Lázár mindjárt újra belekezd

deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Ipar 4.0 robot