Nullás költségvetés: itt az NGM válasza!
Gazdaság

Nullás költségvetés: itt az NGM válasza!

Portfolio
Varga Mihály kedden jelentette be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban jelenleg azon dolgoznak, hogy 2017-re megvalósuljon a nullás költségvetés. A témában azonnal megkérdeztük a minisztériumot, ahonnan most érkezett meg a válasz.
Az NGM-nél arról érdeklődtünk Varga Mihály nyilatkozata alapján, hogy 1) jól értjük-e, hogy Varga Mihály a 2017-es költségvetés pénzforgalmi hiányát szeretné eltüntetni?; 2) az NGM konkrétan ezzel tervez már?; 3) mit lehet tudni a tervezés menetrendjéről?

A minisztérium válaszában ezt írta:

A kormány kiemelt célja, hogy a gazdasági növekedés elősegítése és a stabilitás megőrzése mellett fokozatosan javítsa az államháztartás egyensúlyát. Az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek és a fegyelmezett fiskális politikának köszönhetően mind az államadósság, mind pedig a költségvetési hiány folyamatosan csökken: előbbi a legfrissebb adatok szerint a GDP 75,5 százaléka lett, míg utóbbi a GDP 2 százaléka körül alakult a tavalyi évben. Ezek az adatatok is jelzik, hogy mérséklődik hazánk pénzügyi sérülékenysége, a nemzetközi gazdasági folyamatoknak való kitettsége, amit az IMF mostani jelentésében szintén elismert. Az ország szempontjából pedig egy "nullszaldós" büdzsé sok tekintetben előnnyel jár, nemcsak makrogazdasági, hanem finanszírozási szempontból is. Éppen ezért a nemzetgazdasági tárca jelenleg azon dolgozik, hogy a 2017-es költségvetési javaslat összeállításakor fontos szempontként az egyensúlyos költségvetés irányába történő elmozdulás érvényesüljön. A jövő évi költségvetést - a tavalyi évhez hasonló menetrend alapján - idén is a tavaszi ülésszakban kívánja a kormány beterjeszteni az Országgyűlés elé.A kiemelt mondat alapján nekünk úgy tűnik, még nem dőlt el biztosra, hogy 2017-ben nullás lesz a költségvetés.
Banai Péter, az NGM államháztartásért felelős államtitkára csütörtök reggel az MTV vendége volt. Itt nullszaldós költségvetésről feltett kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elsődleges egyenleget, vagyis kamatkiadások nélkül tekintve, a magyar állam gazdálkodását az elmúlt években nem az egyensúlyi nullszaldó, hanem a többlet jellemezte. Ha tehát nem lenne az államadósság akkor a költségvetés már most is többletben lenne - fejtette ki az NGM államtitkára. Az adósságot persze nem lehet egyik évről a másikra leépíteni de a csökkentéséhez hozzásegít, ha a nullszaldós költségvetést elérjük - mondta.

A nullás költségvetés esélyeiről, következményeiről részletesen alábbi elemzéseinkben írtunk:
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond