Gazdaság

Ez vár a magyar gazdaságra

Portfolio
A következő hónapokban markáns lassulás várható a magyar gazdaságban - ezt jelzi két magyar konjunktúraindex is. Ugyanakkor a hosszabb távra előrejelző mutató már elindult felfelé, ami azt jelzi, hogy a gyors és látványos lassulást ugyanilyen dinamikus felpattanás követheti.
Továbbra is a gazdaság érdemi lassulását jelzi előre a Leading HUBE index. A mutató éves és havi változást kifejező formulája is a negatív tartományban tartózkodik, ami felveti azt a lehetőséget is, hogy akár gazdasági visszaesést is hozhat 2016 valamelyik negyedéve Magyarországon.

Ez vár a magyar gazdaságra
Kedvező változás ugyanakkor, hogy - bár a hó/hó index továbbra is a negatív tartományban található - elmúlt hónapok markáns javulást hoztak, és a februári érték immár a negyedik egymást követő emelkedést jelenti. A konszolidáció mögött meghúzódó legfontosabb tényező az új építőipari szerződések volumenének éves bázisú emelkedése.

A rövid távú lassulást erősíti meg az ING konjunktúramutatójának egy másik változata a Leading Robust. Ez rövidebb előretekintő erővel bír, de a következő három hónapra (éves alapon is) erőteljes lassulást jelez.

Ez vár a magyar gazdaságra
Az év egészében átlagosan 2,3%-os GDP-növekedést vár Balatoni András, az ING vezető elemzője. A konjunktúraindex készítőjétől elsőre talán meglepő lehet a viszonylag magas szám, ám több megfontolás is arra utal, hogy az éves átlagos GDP szintjén hoz lesz drámai lassulást 2016. Egyrészt a tavalyi erős vége erős áthúzódó hatást jelent, ami az átlagos növekedési mutatót magasabban tartja. Másrészt a mezőgazdaság gyengébb eredménye után nagyobb a valószínűsége annak, hogy a véletlenszerűen (időjárásfüggően) alakuló ágazati teljesítmény felfelé húzza majd az összgazdasági teljesítményt. Ráadásul a HUBE felfelé kanyarodása azt ígéri, hogy a fellendülés is gyors lesz majd, így - az elsősorban az uniós támogatások ciklikusságából fakadó - lassulás ideiglenes lesz.Mi az a leading HUBE?
A Leading HUBE és Robust az ING által készített konjunktúraindikátorok. Sajátosságuk hogy kizárólag kemény adatokkal dolgoznak, vagyis már megjelent statisztikai tényszámokból jelzik előre a gazdasági teljesítményt. A HUBE és a Robust elvileg nem közvetlenül a GDP-t jelzi előre, hanem egy termelési mutatót, ám ez már a GDP-vel is szoros együttmozgást mutat.

A tapasztalatok szerint jelenleg a magyar konjunktúramutatók közül az ING indexei jelzik legpontosabban és legnagyobb előrejelző erővel a magyar gazdaság ingadozásait. A HUBE előrejelző ereje 7-10 hónapos, a Robusté pedig 3 hónap. Bár a mutatók nem adnak előrejelzést a GDP-re, hiszen értékeik sokszor inkább csak párhuzamosan hullámoznak a GDP (vagy éppen a termelési index) által leírt ciklussal, ugyanakkor ez az erős korreláció mégis sokat érhet, mert - amennyiben a mutató előrejelző ereje a jövőben is fennmarad - a gazdaság gyorsulásáról vagy lassulásáról korán képet kaphatunk.

vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
schanda tamas itm palyakezdok