Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre
Gazdaság

Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre

Portfolio
Az elmúlt évtizedekben a vagyoni egyenlőtlenségek mellett az egyes társadalmi rétegekbe tartozó egyének várható élettartamának különbsége is jelentősen növekedett, mutat rá a Brookings Intézet egy friss tanulmányában. Húsz év alatt a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező nők közötti várható élethossz-különbség 6,4 évvel, a férfiak esetében átlagosan 7 évvel nőtt az Egyesült Államokban.
Nem meglepő tény, hogy az emberek jövedelme és vagyoni helyzete befolyásolja a születéskor várható élettartamukat. A felsőbb társadalmi rétegbe tartozók jobb életkörülményeket biztosíthatnak maguknak, egészségesebben étkezhetnek, illetve orvosi ellátásukra is többet fordíthatnak, ami mind növeli a hosszabb élet esélyét. A Brookings Intézet kutatása azonban egy másik, nagyon fontos jelenségre hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült Államokban végeztek számításokat annak kapcsán, hogy 1970-1990 között miként alakult a különböző jövedelemi rétegbe tartozók várható élethossza. Eredményeik alapján az elmúlt évtizedekben nem csak a vagyoni egyenlőtlenségek növekedtek az egyes társadalmi rétegek között, hanem a várható élettartamok közötti különbségek is.

1970-ben egy olyan 50 éves nő, aki az alsó jövedelmi tizedbe tartozott, átlagosan 80,4 éves élettartamra számíthatott. Ugyanez a szám egy átlagos, legfelsőbb jövedelmi tizedbe tartozó nő esetén 84,1 év volt. Húsz évvel később, vagyis azok a nők, akik 1990-ben töltötték az 50-et, az első esetben nem tapasztaltak várható élettartam-emelkedést, míg a vagyonosabb nők 84,1 helyett átlagosan 90,5 évig élhettek, vagyis húsz év alatt 6,4 évvel növekedett a két csoport közötti eltérés.

Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre
Hasonló eredményekre jutottak a férfiak körében is. Itt bár a legalsó jövedelmi tizedben is valamelyest nőtt (1,7 évvel) a várható élettartam, a legtöbbet kereső férfiak körében viszont jóval magasabb, 8,7 év volt a növekedés mértéke. Előbbiek 76, utóbbi csoportba tartozók így átlagosan 88 éves átlagos élettartamra számíthattak.

Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre
Az elemzés készítői nagyon fontos megállapítást tettek a kapott eredmények alapján. Az USA nyugdíjrendszere, sok más országéhoz képest, komoly hosszútávú egyensúlytalanságokkal küzd. Ennek a problémának a megoldására sokan a nyugdíjkorhatár emelését javasolják, ami azonban igazságtalan lenne a szegényebbekkel szemben.

Ennek az az oka, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyának felborulása jelentős részben a növekvő várható élettartam miatti nagyobb ráfordításokból adódik, a tanulmány viszont rámutatott, hogy elsősorban a vagyonosabb rétegek élvezhetik a hosszabb életből fakadó előnyöket. Ezzel ellentétben a nyugdíjkorhatár kitolása a legszegényebbeket is ugyanúgy negatívan érinti, amit viszont a hosszabb élettartamból fakadó pozitív hatás nem ellensúlyoz, így tehát pont a leginkább kiszolgáltatottakat érintené hátrányosan az intézkedés.

Bár a kutatás kizárólag az Egyesült Államokban élőkre irányult, illetve a nyugdíjrendszert érintő következtetéseket is a hazai viszonyoknak megfelelően vonták le, eredményeik fontos információval szolgálhatnak más ország döntéshozói számára is.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
donaldtrumpgolf