Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre
Gazdaság

Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre

Portfolio
Az elmúlt évtizedekben a vagyoni egyenlőtlenségek mellett az egyes társadalmi rétegekbe tartozó egyének várható élettartamának különbsége is jelentősen növekedett, mutat rá a Brookings Intézet egy friss tanulmányában. Húsz év alatt a legmagasabb és a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező nők közötti várható élethossz-különbség 6,4 évvel, a férfiak esetében átlagosan 7 évvel nőtt az Egyesült Államokban.
Nem meglepő tény, hogy az emberek jövedelme és vagyoni helyzete befolyásolja a születéskor várható élettartamukat. A felsőbb társadalmi rétegbe tartozók jobb életkörülményeket biztosíthatnak maguknak, egészségesebben étkezhetnek, illetve orvosi ellátásukra is többet fordíthatnak, ami mind növeli a hosszabb élet esélyét. A Brookings Intézet kutatása azonban egy másik, nagyon fontos jelenségre hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült Államokban végeztek számításokat annak kapcsán, hogy 1970-1990 között miként alakult a különböző jövedelemi rétegbe tartozók várható élethossza. Eredményeik alapján az elmúlt évtizedekben nem csak a vagyoni egyenlőtlenségek növekedtek az egyes társadalmi rétegek között, hanem a várható élettartamok közötti különbségek is.

1970-ben egy olyan 50 éves nő, aki az alsó jövedelmi tizedbe tartozott, átlagosan 80,4 éves élettartamra számíthatott. Ugyanez a szám egy átlagos, legfelsőbb jövedelmi tizedbe tartozó nő esetén 84,1 év volt. Húsz évvel később, vagyis azok a nők, akik 1990-ben töltötték az 50-et, az első esetben nem tapasztaltak várható élettartam-emelkedést, míg a vagyonosabb nők 84,1 helyett átlagosan 90,5 évig élhettek, vagyis húsz év alatt 6,4 évvel növekedett a két csoport közötti eltérés.

Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre
Hasonló eredményekre jutottak a férfiak körében is. Itt bár a legalsó jövedelmi tizedben is valamelyest nőtt (1,7 évvel) a várható élettartam, a legtöbbet kereső férfiak körében viszont jóval magasabb, 8,7 év volt a növekedés mértéke. Előbbiek 76, utóbbi csoportba tartozók így átlagosan 88 éves átlagos élettartamra számíthattak.

Várható élettartam: még hét évet rávertek a gazdagok a szegényekre
Az elemzés készítői nagyon fontos megállapítást tettek a kapott eredmények alapján. Az USA nyugdíjrendszere, sok más országéhoz képest, komoly hosszútávú egyensúlytalanságokkal küzd. Ennek a problémának a megoldására sokan a nyugdíjkorhatár emelését javasolják, ami azonban igazságtalan lenne a szegényebbekkel szemben.

Ennek az az oka, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyának felborulása jelentős részben a növekvő várható élettartam miatti nagyobb ráfordításokból adódik, a tanulmány viszont rámutatott, hogy elsősorban a vagyonosabb rétegek élvezhetik a hosszabb életből fakadó előnyöket. Ezzel ellentétben a nyugdíjkorhatár kitolása a legszegényebbeket is ugyanúgy negatívan érinti, amit viszont a hosszabb élettartamból fakadó pozitív hatás nem ellensúlyoz, így tehát pont a leginkább kiszolgáltatottakat érintené hátrányosan az intézkedés.

Bár a kutatás kizárólag az Egyesült Államokban élőkre irányult, illetve a nyugdíjrendszert érintő következtetéseket is a hazai viszonyoknak megfelelően vonták le, eredményeik fontos információval szolgálhatnak más ország döntéshozói számára is.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Tesco