Odacsaptak a piacnak Draghiék
Gazdaság

Odacsaptak a piacnak Draghiék

Portfolio
Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésén az alapkamat 0%-ra vágása mellett a betéti kamat 10 bázispontos, -0,4%-ra történő csökkentéséről született döntés. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége a betéti kamat 10 bázispontos vágását várta, azonban az alapkamat csökkentésére nem számítottak. Az eszközvásárlási program havi keretét az eddigi 60 milliárdról 80 milliárdra emelik, ami nagyobb, mint amire a piac számított.


Fontosabb részletek
  • A várakozásoknál erősebb lazító lépéseket jelentett be ma az EKB
  • Az irányadó kamat 5 bázisponttal süllyedve most már valóban 0%
  • Ugyanennyivel csökkent az egynapos hitelkamat, 0,25%-ra
  • A betéti kamat mélyebbre süllyedt a negatív tartományba: 10 bázisponttal 0,4%-ra
  • Az eszközvásárlási program keretösszegét havi 60 milliárdról 80 milliárd euróra emelte az EKB
  • Ezentúl befektetési kategóriában lévő (nem banki) euróövezeti vállalatok által kibocsátott, euróban denominált vállalati kötvényeket is vesz az EKB
  • A második félévtől elindul az LTRO II., amelynek keretében akár negatív kamaton is finanszíroz az EKB

Az alapkamat negatív tartományba vágásáról nem esett szó

A kormányzótanács nem mérlegelte döntésekor az alapkamat 0% alá történő csökkentését.

Nincs defláció az eurózónában

Draghi szerint - annak ellenére, hogy még hónapokig negatív tartományban maradhat az éves infláció - nincs defláció az euróövezetben.

Az eurózónás fiskális politika lazább, mint tavaly

Draghi szerint a fiskális politika jelenleg "enyhén élénkítő", ami támogathatja a növekedést.

Először a gazdaságot kell helyretenni

Draghi szerint irreális elvárás, hogy az infláció visszatérjen a 2% körüli célhoz, amíg az eurózóna gazdasági kilábalása nem teljesedik ki.

Bőven van lőszer még az EKB zsebében

Az EKB-nak megvannak az eszközei, illetve az elhatározás is adott, hogy elérjék az inflációs céljukat.

A jelenlegi döntés nem túlzott reakció az olajárakra

Draghi szerint nem csak az olajár esése miatt van szükség további intézkedésekre, ezért a reakció sem túlzott az EKB részéről.

A negatív kamat eltérő mértékben érinti az egyes bankokat

Draghi elmondása szerint megérti a bankszektor jövedelmezőségével kapcsolatos aggodalmakat, azonban a szektor sokszínűsége miatt lehet egyértelmű következtetés levonni a negatív kamatok hatásáról. Egyes pénzintézetek jobban, másokat kevésbé érintenek hátrányosan a negatív kamatok.

A mai döntést a tagok túlnyomó többsége támogatta

A betéti kamat 10 bázispontos és az alapkamat 5 bázispontos csökkentése, illetve az eszközvásárlási program keretének növelése mellett szavazott a kormányzótanács túlnyomó többsége.

Óriási fordulat a devizapiacon Draghi szavai után

Az EKB döntésének - melynek értelmében az eszköztárának széles palettáján tovább lazított a monetáris politikai kondíciókon - hatására átmenetileg nagyot erősödött a forint az euróval szemben. Ám vélhetően az MNB délelőtti bejelentése miatt már valamelyest vissza is gyengült a hazai valuta. A euró már több, mint 1,4 százalékot gyengült a dollárral szemben. Tovább a cikkhez

A megnövelt vásárlás ellenére is lesz elég eszköz a piacon

Draghi magabiztosságát fejezte ki, hogy lesz elég felvásárolható eszköz a havi szinten 80 milliárd eszközvásárlási program részére.

Nagyobb hangsúly a nem konvencionális eszközökön

Draghi elmondása szerint ezentúl az EKB döntéshozói a további kamatvágás helyett nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a nem konvencionális eszközök alkalmazására.

A negatív kamatokról

Draghi szerint a negatív kamatokkal kapcsolatos kísérletek

nagyon pozitívak voltak.

Véleménye szerint a negatív kamatok nem ássák alá az európai bankrendszer jövedelmezőségét.

Nem feltétlenül kell tovább kamatot vágni

Draghi szerint bár lehetőség, de nem kell készpénznek venni, hogy az EKB a jövőben további kamatvágást hajt végre. Mindez a jövőbeli adatok függvénye.

A hitelezési aktivitás továbbra is alacsony

Draghi szerint az euróövezet hitelezési folyamataiban még mindig javulásra van szükség, ezt támogatja az újonnan bejelentett TLTRO-program, melynek keretében a kereskedelmi bankok olcsón juthatnak finanszírozási forráshoz. A fizetendő kamat mértéke függeni fog majd a bank hitelezési aktivitásától: minél több hitelt helyez ki egy pénzintézet, annál alacsonyabb (akár negatív) kamatot kell fizetnie az EKB források után.

Szükség van strukturális reformokra

Draghi szerint a monetáris politika lazasága mellett további strukturális reformokra van szükség az övezet tagországai részéről.

Hónapokig negatív lehet az infláció

Akár több hónapig is negatív tartományban maradhat az éves infláció. Idénre összességében 0,1%-os inflációt várnak, ami szintén alacsonyabb, mint a korábbi előrejelzés. 2017-ben a decemberi 1,6%-hoz képest 1,3%-os, 2018-ban 1,6%-os éves drágulást vár az EKB.

1,4%-os lehet idén a növekedés

A márciusi előrejelzésük szerint idén 1,4%-ra lassulhat az eurózóna növekedése, ami rosszabb a decemberi 1,7%-os előrejelzéshez képest. A mögöttes okok elsősorban a gyenge globális keresletre vezethető vissza. A jelenlegi előrejelzést további negatív kockázatok övezik.

Második negyedévtől kezdődhet a vállalati kötvények vásárlása

Áprilistól kezdetét veszi a korábban bejelentett vállalati kötvényvásárlás, emellett a kibocsátókra vonatkozó maximális limitet 50%-ra emelik.

Akár tovább is vághatnak a jövőben

Draghi elmondása szerint hosszabb távon a jelenlegi, vagy még alacsonyabb szinteken maradhat az irányadó kamat.

Hamarosan kezdődik a sajtótájékoztató

14.30-tól megkezdi Mario Draghi az ülést követő sajtótájékoztatót, ahol további részleteket árulhat el a döntés kapcsán.

0,2% alatt a német 10 éves állampapír hozama

Az agresszív EKB bejelentés hatására beszakadtak az európai kötvényhozamok is. A német 10 éves államkötvény másodpiaci hozama már 0,2% alatt van.

Tovább erősödik a dollár

Az alapkamat váratlan csökkentése, illetve az eszközvásárlási program vártnál nagyobb kibővítésének hírére beszakadt az euró-dollár árfolyama.


Lépett az EKB - Szárnyal Európa

Kilőttek a vezető európai részvényindexek azt követően, hogy az EKB újabb lazító intézkedéseket vezetett be. A magyar tőzsdén viszont nem látszik érdemi reakció, a BUX értéke meg sem mozdult. Tovább a cikkhez

Odacsaptak Draghiék a piacnak

A tavaly decemberi 10 bázispontos, -0,3%-ra történt betéti kamat-csökkentést követően mai ülésén további 10 bázisponttal, -0,4%-ra vágta a betéti kamatot az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. Emellett az irányadó kamatot az eddigi 0,05%-ról ténylegesen 0%-ra vágták, amire viszont nem számított a piac.Odacsaptak Draghiék a piacnak

A kamatvágás mellett az eszközvásárlási program jelenlegi, 60 milliárd eurós havi keretét áprilistól kezdve 80 milliárdra emelik, ami nagyobb, mint amire az elemzők többsége számított. Emellett kibővítik a vásárlás részét képező értékpapírok körét az euróban denominált, nem bankok által kibocsátott, befektetésre ajánlott besorolással bíró, eurózónán belüli székhelyű vállalati kötvényekkel.

Továbbá az idei második negyedévtől kezdetét veszi a kereskedelmi banki hitelezés segítését célzó TLTRO II program, melynek részeként az EKB négy tender keretében - negyedévenként egy - 4 éves lejáratú finanszírozási forrást biztosít a bankok részére. Ha az érintett kereskedelmi bank aktívan növeli hitelezését, akkor akár a felvételkor érvényes (jelenleg -0,4%) betéti kamat mellett juthat hozzá a finanszírozáshoz, vagyis az EKB tulajdonképpen fizet a pénzintézetnek a kihelyezett hitelekért.

A várakozásokat felülmúló EKB-döntés hatására jelentős erősödésbe kezdett a dollár. Az euró-dollár keresztárfolyam az 1,1-es szint közeléből gyorsan 1,09 alá esett.Odacsaptak Draghiék a piacnak

További részleteket tudhatunk majd meg a döntés kapcsán a 14.30-kor kezdődő sajtótájékoztatón.

Ismét egy emberre figyel majd az egész világ

A holnapi kamatdöntő ülésen a piaci várakozások alapján a betéti kamat legalább 10-15 ponttal történő vágását, illetve az eszközvásárlási program havi 10-20 milliárd euróval való kibővítését jelentheti be Mario Draghi, hogy orvosolja az euróövezet inflációs és növekedési problémáit. Az EKB elnökére nagy nyomás nehezedik, a fokozott várakozások miatt pedig könnyen csalódást okozhat, ha a bejelentés nem lesz elég nagy volumenű, illetve ha az előretekintő iránymutatása nem győzi meg a piaci szereplőket. Tovább a cikkhez
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
zöldpártok bern svájc tüntetés