Előfizetői tartalom

Idén is folytatódik a devizatartalékok tervezett csökkenése

Csáfordi Zsolt, Erasmus University Rotterdam
Az MNB devizatartalékai 2015 folyamán közel 4 milliárd euróval csökkentek, a mérséklődéshez a legnagyobb mértékben a jegybank devizatartalékot csökkentő programjai járultak hozzá. Ezek közül kiemelendő a lakossági devizahitelek forintosítása, illetve az MNB önfinanszírozási programja, melyek érdemben javították a külső sérülékenységet. A devizatartalékok csökkenése más országban is megfigyelhető volt, fontos különbség ugyanakkor, hogy az MNB esetében ez előre tervezett folyamatok hatása volt, nem a piaci folyamatokra adott válaszlépés. A devizatartalék szintje a következő hónapokban tovább csökkenhet, az MNB programok tartalékcsökkentő hatása akár a 6 milliárd eurót is elérheti június végéig. A devizatartalékok szintje az év közepéig várható csökkenéssel együtt is érdemben meghaladhatja a befektetők által elvárt szintet. A devizatartalék csökkenésével párhuzamosan a bankrendszer likviditása is jelentősen mérséklődhet: az Önfinanszírozási programot és a devizahitelek forintosítását megelőzően 5500 milliárd forint körül tetőző jegybanki likviditás 2016 közepére megfeleződhet. Ez azonban várhatóan nem okoz likviditási feszültségeket, köszönhetően elsősorban a bankok dinamikusan emelkedő fedezeti értékpapír állományának.

Az MNB több olyan programot is elindított az elmúlt években, amelyek a külső sérülékenység csökkenését tűzték ki célul. Egyrészt a lakossági devizahitelek forintosításához az MNB biztosította a bankrendszer számára a devizát, melyből a bankok külföldi forrásokat törleszthetnek. Másrészt az MNB önfinanszírozási programja növelte a bankrendszer elfogadható fedezetek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés