Gazdaság

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások

Portfolio
Óriási visszaesést produkált az építőipar januárban: az előző hónaphoz képest 13%-kal, az egy évvel ezelőttihez képest 20,1%-kal esett vissza a termelés volumene. A zsugorodás oka, hogy az ágazatból már hiányoznak a 2015-ig lehívható EU-források.
Lehetett számítani arra, hogy a (lakáspiaci pangás mellett) jórészt EU-támogatásokból élő építőipar teljesítménye nagyot zuhan majd, és ezek a várakozások igazolódtak. Az ágazat teljesítménye két és fél éves mélypontra esett vissza. Ez nem véletlen, éppen ekkor pörögtek fel ugyanis igazán az EU-támogatásokra alapozott kormányzati beruházások. A 2007-13-as uniós költségvetési ciklus forrásait 2015 végig lehetett lehívni, amit a kormány komolyan is vett: alaposan felpörgette a lehívásokat, 100%-ban elköltve az országnak járó támogatást.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
Ez tudta tartani a lelket az építőiparban, de azért a 2015 eleji csúcsról már lassú apadás volt megfigyelhető a termelésben. Az igazi korrekció azonban januárban jött el: havi alapon 13%-os esést ebben az évezredben korábban még nem mért a KSH. Az éves alapon mért 20,1%-os zsugorodásra is csak ritkán volt eddig példa.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene mérséklődött az előző év azonos időszaki, magas bázishoz viszonyítva: az épületeké 12,6, az egyéb építményeké 28,5%-kal. A legnagyobb mértékben érthető módon az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglakozó vállalkozások termelése csökkent.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
A kilátások is borúsak. Az építőipar rendelésállománya az egy évvel korábbinak csak az 56%-át éri el. Ez látszólag stagnálást jelent, hiszen az utóbbi 8-10 hónapban már hasonló számokat láthattunk, ám a viszonyítási alap (a bázis) is egyre alacsonyabb, így tulajdonképpen folyamatos lejtmenetről beszélhetünk.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
Az új rendelések volumene csak 78%-át tette ki az egy évvel korábbinak, ezzel az év végi kisebb rendelési hullám is véget ért.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
Az ágazatra bizonyára szűk esztendő vár, az élénkülést két tényező hozhatja majd el. Egyrészt az új uniós ciklus forrásainak megindulása, másrészt a lakásépítési konjunktúra élénkülése. Ugyanakkor mindkét tényező esetében reálisan még sok hónapot kell várni arra, hogy a hatások érezhetők legyenek.

A mesteri understatement Talán kicsit borúsabban látjuk az ágazat helyzetét az MTI-nél. A nemzeti hírügynökség ugyanis az ágazati számokat "Megtorpant az építőipar termelése januárban" címmel közölte.

máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
trump1205