Gazdaság

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások

Portfolio
Óriási visszaesést produkált az építőipar januárban: az előző hónaphoz képest 13%-kal, az egy évvel ezelőttihez képest 20,1%-kal esett vissza a termelés volumene. A zsugorodás oka, hogy az ágazatból már hiányoznak a 2015-ig lehívható EU-források.
Lehetett számítani arra, hogy a (lakáspiaci pangás mellett) jórészt EU-támogatásokból élő építőipar teljesítménye nagyot zuhan majd, és ezek a várakozások igazolódtak. Az ágazat teljesítménye két és fél éves mélypontra esett vissza. Ez nem véletlen, éppen ekkor pörögtek fel ugyanis igazán az EU-támogatásokra alapozott kormányzati beruházások. A 2007-13-as uniós költségvetési ciklus forrásait 2015 végig lehetett lehívni, amit a kormány komolyan is vett: alaposan felpörgette a lehívásokat, 100%-ban elköltve az országnak járó támogatást.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
Ez tudta tartani a lelket az építőiparban, de azért a 2015 eleji csúcsról már lassú apadás volt megfigyelhető a termelésben. Az igazi korrekció azonban januárban jött el: havi alapon 13%-os esést ebben az évezredben korábban még nem mért a KSH. Az éves alapon mért 20,1%-os zsugorodásra is csak ritkán volt eddig példa.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene mérséklődött az előző év azonos időszaki, magas bázishoz viszonyítva: az épületeké 12,6, az egyéb építményeké 28,5%-kal. A legnagyobb mértékben érthető módon az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglakozó vállalkozások termelése csökkent.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
A kilátások is borúsak. Az építőipar rendelésállománya az egy évvel korábbinak csak az 56%-át éri el. Ez látszólag stagnálást jelent, hiszen az utóbbi 8-10 hónapban már hasonló számokat láthattunk, ám a viszonyítási alap (a bázis) is egyre alacsonyabb, így tulajdonképpen folyamatos lejtmenetről beszélhetünk.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
Az új rendelések volumene csak 78%-át tette ki az egy évvel korábbinak, ezzel az év végi kisebb rendelési hullám is véget ért.

Íme: ilyen az, amikor eltűnnek az EU-támogatások
Az ágazatra bizonyára szűk esztendő vár, az élénkülést két tényező hozhatja majd el. Egyrészt az új uniós ciklus forrásainak megindulása, másrészt a lakásépítési konjunktúra élénkülése. Ugyanakkor mindkét tényező esetében reálisan még sok hónapot kell várni arra, hogy a hatások érezhetők legyenek.

A mesteri understatement Talán kicsit borúsabban látjuk az ágazat helyzetét az MTI-nél. A nemzeti hírügynökség ugyanis az ágazati számokat "Megtorpant az építőipar termelése januárban" címmel közölte.

foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
foldgazgetty