Gazdaság

Japán jegybank: vissza kettő, padló

Portfolio
A japán jegybankelnök szerint akár -0,5%-ig is vághatják a jelenleg -0,1%-os betéti kamatszintet, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a mostani feltételek mellett nem biztosított az inflációs cél elérése. A bejelentés azért fontos, mert sok piaci szereplő úgy vélte, hogy a januári bejelentés negatív hatásai után a jegybank vonakodik a betéti ráta további csökkentésétől.
Haruhito Kuroda, japán jegybankelnök a parlamentben tartott beszédében elmondta, hogy akár -0,5% környékéig is levághatják a jövőben a betéti kamatokat, amennyiben a jen folytatja az elmúlt hónapokban mutatott felértékelődést, veszélyeztetve ezáltal az inflációs cél elérését.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a monetáris stimulus jövőbeli kibővítéseinek konkrét lépéseiről nem beszélhet, azonban nincs kizárva a kamatok további csökkentése sem, elmondása szerint ugyanis:

elméletileg van rá lehetőség.

Bár beszédében elmondta, hogy a jegybanknak nincs konkrét célja a jen árfolyamára nézve, a negatív kamatok azonban - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a helyi fizetőeszköz leértékelődését indokolnák, illetve idővel hozzájárulnak majd a gazdaság élénkítéséhez.

Kuroda beszéde azért volt fontos, mert a januári bejelentést követően, amikor is a piaci szereplők nagy meglepetésére -0,1%-ra vágták a kereskedelmi bankok által a jegybanknál újonnan elhelyezett betétekre vonatkozó kamatlábat, sokan pánikszerű lépésként értékelték, ezért visszásan sült el. Ezúttal nyilvánvalóan kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi szint nem jelenti a negatív betéti kamat alsó határát, így a jövőben számítani lehet további intézkedésekre.

A jegybankelnök szóbeli intervenciója nem meglepetés annak fényében, hogy a januári kamatvágás óta 5%-ot erősödött a jen a dollárral szemben, így valamit mindenképpen lépni kellett.

Japán jegybank: vissza kettő, padló
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese