Gazdaság

Ezért bőgtünk le a világ boldogságrangsorában

Portfolio
Magyarország a vizsgált 157 országból a 91. legboldogabb, derült ki az ENSZ legújabb boldogságrangsorából. A rossz helyezésben három vizsgált szempont játszott fontos szerepet: a szabad döntéshozatal, a bőkezűség és az érzékelt korrupció mértéke. A listát Dánia vezeti, őt követi Svájc és Izland, míg a rangsor másik végén Togo, Szíria és Burundi foglal helyet.
A boldogság márciusi 20-i világnapjára készülve az ENSZ kiadta legújabb "World Happiness Report 2016" című tanulmányát, melyben a világ 157 országát rangsorolta az alapján, hogy a lakosság mennyire érzi magát boldognak. Számításaik a 2013-2015 közötti időszakot ölelik fel, az alkalmazott modell pedig 6+1 szempont alapján összegzi a vizsgált országok lakóinak boldogságát. Ezek között vannak szubjektív -lakosság körében végzett felméréseken alapuló - elemek, illetve tényadatok. A végzett felmérés keretében eldöntendő kérdésekre kellett válaszolni: a 'nem' válasz 0, az 'igen' válasz 1 pontot jelentett a modell számításai szempontjából.

  • egy főre jutó GDP, vásárlóerő-paritáson számolva
  • társadalmi támogatás: "Ha bajba kerülne, lenne olyan ember, akire számíthatna?"
  • várható élettartam
  • döntéshozatali szabadság: "Elégedett azzal a szabadsággal, amivel a saját életét befolyásoló döntések meghozatalában rendelkezik?"
  • bőkezűség: "Adakozott az elmúlt hónapban jótékony célra?"
  • érzékelt korrupció: "Széleskörűnek értékeli a kormányzati és vállalati szektort övező korrupciót?"


A 6+1. faktor ettől jóval összetettebb. Röviden összefoglalva, a modellbe az összehasonlíthatóság érdekében beépítettek egy Dystopia nevet viselő, képzeletbeli országot. Ennek az országnak a sajátossága, hogyminden vizsgált szempontból a lehető leggyengébben szerepelt a boldogságindexben: vagyis itt a legrosszabb az átlagos életszínvonal, itt élnek a legkevesebb ideig az emberek, és így tovább. Ez egyfajta relatív bázisként szolgál, ami lehetővé teszi, hogy egyik ország esetében se legyen az adott elem hozzájárulása negatív (legrosszabb esetben is csak zéró).

Ez a Dystopia nevezetű elem 2,33 pontot jelent a skálán, amihez országonként még reziduális jelleggel hozzáadódik - vagy amiből épp levonásra kerül - egy országspecifikus, számított érték. A hat fenti komponens és a Dystopia faktor összegeként adódik az országok összesített pontszáma.

Hol állunk mi a listán?

A vizsgált 157 ország közül Magyarország mindössze a 91. helyet szerezte meg, aminél szomszédjaink közül csak Ukrajna (123.) szerepelt rosszabbul. Közvetlenül mellettünk Marokkó és Pakisztán foglal helyet.

Ezért bőgtünk le a világ boldogságrangsorában
A boldogságindex első három komponensében (egy főre eső GDP, várható élettartam és társadalmi támogatás) jól teljesítünk, így ezek előkelőbb helyezést indokolnának.

A döntéshozatali szabadság, a bőkezűség és legfőképp az érzékelt korrupció tekintetében azonban nagyon rosszul szerepeltünk, ami így sokat rontott az összképen.

A listát nyugat-európai országok vezetik

A rangsor első tíz helyére 7 európai ország is befért. A legboldogabbak a dánok, őket követik a svájciak és az izlandiak. A legjobban teljesítő, Európán kívüli ország Kanada lett a maga 6. helyével.

Ezért bőgtünk le a világ boldogságrangsorában
A kelet-közép-európai térségből Csehország (27.) végzett az élen, majd Szlovákia (45.), Lengyelország (57.), Románia (71.) és Szerbia (86.) következett.

Nem Szíriában a legboldogtalanabbak az emberek

Nem meglepő módon, a rangsor végén többségében afrikai országok vannak: az utolsó 10 helyből 7-et foglalnak el.

Ezért bőgtünk le a világ boldogságrangsorában
A listát - talán meglepetésre - azonban nem a háború sújtotta Szíria, hanem a polgárháború szélén álló, a világ egyik legalacsonyabb egy főre jutó GDP-jével bíró Burundi zárja. Európában a legrosszabb helyezést Bulgária szerezte meg, aki mindössze 129. lett a 157 vizsgált országból.
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas