Váratlanul jelentették be a cukoradót
Gazdaság

Váratlanul jelentették be a cukoradót

Portfolio
Különadót vet ki két éven belül a cukrozott üdítőkre Nagy-Britannia az egyre súlyosabb életmód-válság leküzdése érdekében - jelentette be váratlanul szerdán George Osborne pénzügyminiszter. A kezdeményezés egyik élharcosa, Jamie Oliver sztárchef örömét fejezte ki a bejelentés után.

Bejelentették

A Reuters hírügynökség beszámolója emlékeztet arra, hogy néhány hónappal ezelőtt a kormány még kizárta a "cukoradó" bevezetését. Most viszont a pénzügyminiszter parlamenti felszólalásában jelentette be, hogy különadót vetnek ki a vállalatokra, az üdítők cukortartalma alapján és ezzel 500 millió fontnyi költségvetési bevételt generálhat.

Nem állok készen arra, hogy visszanézve parlamenti időszakomra a jövőben azt mondjam a gyerekem generációjának: bocsánat, tudtuk, hogy problémások a cukrozott üdítők. Tudtuk, hogy betegségeket okoz, de nem hoztuk meg a nehéz döntéseket, és nem tettünk semmit

- jelentette ki.

Az új különadó azokra a cukrozott üdítőkre fog vonatkozni, amelyek cukortartalma magasabb az 5 gramm/100 ml mennyiségnél. Ha a cukortartalom magasabb, akkor az adott teher is magasabb sávba esik. Osborne itt példaként említett egy doboz kólát, amelyben jellemzően kilenc teáskanálnak megfelelő cukoradag található, néhányban azonban 13 is található.

A brit Költségvetési Felelősségi Intézet, a kormány költségvetését felügyelő szerv szerint a különadó alsó sávja 18 penny lenne literenként, míg a felső sávja 24 penny literenként. A kétliteres Pepsi-palackot jelenleg 2 font körüli áron lehet megkapni.

Osborne azt elismerte, hogy a különadót várhatóan áthárítják a gyártók és ez áremelkedésben fog lecsapódni, viszont jelezte azt is, hogy a költségvetésbe így befolyó összeg az iskolai sportolás támogatására megy majd.
Váratlanul jelentették be a cukoradót

A hírügynökség írása felhívja a figyelmet arra is, hogy Nagy-Britannia ezzel Franciaországhoz, Belgiumhoz, Magyarországhoz és Mexikóhoz csatlakozott a kockázatos élelmiszerek fogyasztása elleni küzdelemben.

Így reagáltak rá

A tőzsdei befektetők érthető módon kedvezőtlenül fogadták a bejelentést, a legnagyobb gyártók részvényei, így például Britvic, az AG Barr, a Tate & Lyle és a Coca-Cola, eséssel reagáltak a hírre.

Váratlanul jelentették be a cukoradót


Váratlanul jelentették be a cukoradót

A brit élelmiszer- és italszövetség pedig politikai színjátéknak nevezte a bejelentést és értékelése szerint a cukoradó nem változtat az elhízáson és munkahelyekbe kerül.

Az egészséges életmódot hirdető szervezetek viszont üdvözölték a bejelentést. Így tett Jamie Oliver sztárchef is, aki azonnal örömének adott hangot az Instagramján. Nem véletlen Jamie Oliver reakciója, mivel a neves szakács már évek óta harcol az egészségesebb életmódért, a brit közétkeztetés megreformálásáért, az étkezés kultúra minőségének terjesztéséért. Tavaly októberben fel is szólította a brit miniszterelnököt, hogy vezesse be mielőbb az egészséges táplálkozás érdekében a cukoradót. Akkor 20%-os literenkénti különadót javasolt a kormánynak és felszólította David Cameront, hogy legyen bátor a nagy vállalatokkal szemben és mutassa meg, ki a főnök.


DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DSZZS20200216016