Előfizetői tartalom

Nem hiszed el, ki nyerte a kazah választást

MTI
Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pártja elsöprő győzelmet aratott vasárnap az előre hozott parlamenti választásokon egy exit poll szerint. A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével a Demokrácia Intézet nevű helyi csoport által készített felmérés (exit poll) arról árulkodik, hogy a Nur Otan (Haza Pártja) párt a szavazatok 82 százalékát szerezte meg, és rajta kívül még két másik pártnak, a Kazah Kommunista Pártnak és az Ak Zsol (Világos út) nevű csoportosulásnak sikerült átlépnie a törvényhozásba jutáshoz szükséges 7 százalékos küszöböt. Ez azt jelenti, hogy a parlament megújuló alsóházában, a 107 tagú medzsliszben ugyanannak a három pártnak a képviselői ülnek majd, mint eddig.

A központi választási bizottság közleménye szerint a 9,8 millió választásra jogosult 77,1 százaléka vett részt a vasárnapi voksoláson, ami rekordnak számít. A végleges eredmények közzététele hétfőn várható. A 2012-es parlamenti voksoláson 75,4 százalékos volt a részvételi arány. A nyersanyagban gazdag Kazahsztán 1991 végén nyerte el függetlenségét a Szovjetunió...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés