Gazdaság

Két ábra arról, hogy a magyar állam mire költ nagyon keveset

Portfolio
A teljes EU, illetve az euróövezet szintjén átlagosan az államháztartási kiadások 40%-át fordítják az európai országok társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra - olvasható ki az Eurostat kedden közzétett, 2014-es adatokat tartalmazó jelentéséből. Az uniós statisztikai hivatal két olyan táblázatot is közölt, amivel jól összehasonlítható, hogy az egyes uniós tagállamok mire költenek előszeretettel, és mire kevésbé.
Az Eurostat kedden tette közzé jelentését az államháztartási kiadások megoszlásáról, az egyes EU-tagországokban és uniós szinten is. Összességében elmondható, hogy továbbra is a társadalombiztosítási és jóléti kiadásokra költik az európai államok a legtöbb adófizetői pénzt: az EU átlagosan 40,4%-át, az eurózóna átlagosan 41,2%-át költi el ezekre a célokra (betegség és fogyatékossági ellátások, időskori ellátások, családtámogatások, munkanélküli ellátások) a teljes állami kiadásokon belül.

A részletes adatokból kiderül, hogy a teljes állami kiadásokhoz viszonyítva Magyarország a legtöbbet szintén jóléti funkciókra költi (31,2%), a második legnagyobb szeletet az általános közösségi szolgáltatások hasítják ki (20,4%, törvényhozó-végrehajtó szervekre, pénzügyi és költségvetési tevékenységekre, külügyekre), míg a kiadások 14,8%-a megy el gazdasági funkciók ellátására (ez a harmadik legjelentősebb kiadási funkció).

Ha az egyes kiadási funkciók arányát más uniós tagállamokéhoz viszonyítjuk, akkor megállapíthatjuk, hogy:
  • Az egész EU-ban Magyarország költi a második legtöbbet általános közösségi funkciókra (Ciprus után), vagyis saját maga fenntartására.
  • Az egész EU-ban Magyarország költi a második legtöbbet a gazdasági funkciók ellátására (Románia után), például gazdasági társaságok működtetésére.
  • Magyarország költi a harmadik legkevesebbet arányaiban jóléti funkciók fenntartására, működtetésére (Csehország és Ciprus költ csak ennél kevesebbet a teljes államháztartási kiadásokon belül).
  • A teljes kiadások 10%-át költi Magyarország egészségügyi kiadásokra, ennél csak Szlovákia és Görögország költ kevesebbet arányaiban.
  • A teljes kiadások 10,3%-át költi Magyarország oktatási célokra, ezzel középmezőnyben helyezkedünk el az EU-országok között.


Két ábra arról, hogy a magyar állam mire költ nagyon keveset

A GDP-arányos kiadásokról a következőket mondhatjuk el más országokkal összehasonlítva:
  • A megtermelt GDP minden hatodik forintját az állam jóléti kiadásokra fordítja, ezzel Magyarország a középmezőnyben áll.
  • A megtermelt GDP minden tizedik forintját általános közösségi szolgáltatásokra költi el a magyar állam (10,2%), aminél csak a ciprusi 18,8%-os arány magasabb. Vagyis ezek szerint is sokat költ saját maga fenntartására, működtetésére az állam.
  • A GDP 7,4%-a ment el 2014-ben az állam gazdasági funkcióinak kiszolgálására, ezzel az első helyen végzett hazánk az EU-országok között Ausztriával holtversenyben.
  • Egészségügyi célokra a GDP arányában 5% megy el évente az állami kiadásokból, ez is az egyik legalacsonyabb arány az EU-ban.


Két ábra arról, hogy a magyar állam mire költ nagyon keveset

És a bónusz kiegészítés

Cikkünket updatelve muszáj elhelyeznünk egy harmadik ábrát is a friss adatokról, felülírva az eredeti címünket:

Két ábra arról, hogy a magyar állam mire költ nagyon keveset
deloitte logo
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Ipar 4.0 robot