Gazdaság

Már látják a fényt az alagút végén az oroszok

MTI
Az orosz gazdaságról sokáig csak rosszat lehetett hallani, a gazdaságfejlesztési miniszter legfrissebb helyzetelemzésében azonban már pozitív jelekről is beszámolt.
Alekszej Uljukajev azt mondta egyebek között, hogy negyedéves szinten már nő majd a gazdaság valamikor a második és a harmadik negyedévben. Ehhez hozzájárul a kőolaj áremelkedése, a lakossági jövedelmek bővülése, az infláció mérséklődése, és a beruházások növekedése.

Az orosz költségvetésnek komoly gondot okoz az olajbevétel-csökkenés. A kormány emiatt úgy döntött, hogy állami tulajdonrészek eladásával pótolja ki részben a hiányzó összeget. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint idén három pénzintézet állami részesedésének az eladására kerül sor egyebek között. Elismerte ugyanakkor, hogy az elképzelésekhez képest valószínűleg alacsonyabb áron sikerül eladni az állami tulajdonrészeket.

Alekszej Uljukajev szerint idén 40 dollár körüli lesz a kőolaj hordónkénti átlagára és ezt veszi alapul a kormány, amikor majd a későbbiekben átdolgozza a költségvetést, ami 50 dolláros olajáron lett kiszámolva.

A szakminiszter szerint, ahogy lassan emelkedik a kőolaj ára, a rubel is erősödik, a jelenlegi 69 rubel/dollár árfolyamról az év végére 60-ra.

Alekszej Uljukajev úgy vélte továbbá, hogy az év végére 8 százalékra lassul az infláció, ami lehetőséget teremt arra, hogy a jegybank csökkentse a jelenleg 11 százalékos alapkamatot. Februárban jelentősen lassult a fogyasztói árak emelkedése éves szinten: a januári 9,8 százalékról 8,1 százalékra esett vissza. Egy éve februárban az éves infláció 16,7 százalék volt.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt