Gazdaság

Ezért nem akarja teljesen kinyírni a SZÉP Kártyát a kormány

Portfolio
"Töretlen az az erőteljes növekedési trend, ami a SZÉP Kártyát az utóbbi bő egy évben jellemezte" - többek között ezt tartalmazza a mai nemzetgazdasági minisztériumi közlemény, amely számokkal alátámasztva a kártyakonstrukció eddigi nemzetgazdasági fontossága mellett érvel. Ez persze nem véletlen, mert a brüsszeli döntés alapján nem feltétlenül kellene "beszántani" a konstrukciót és vezető kormánypárti politikusok is jelezték, hogy azt részben célszerű is lenne megtartani, elsősorban a turizmus és a vendéglátás területén.
"Az idei első két hónapban 10,9 milliárd forintot töltöttek fel a Széchenyi Pihenőkártyákra, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 22 százalékos növekedést jelent. A költés ennél is dinamikusabban, 26 százalékkal emelkedett, elérve a 10,4 milliárd forintot." - ezzel kezdődik az NGM mai közleménye. A folytatásban azt rögzíti a tárca: "Töretlen tehát az az erőteljes növekedési trend, ami a SZÉP Kártyát az utóbbi bő egy évben jellemezte. A feltöltés összege tavaly már meghaladta a 90 milliárd forintot, ami rekord volt a kártya történetében. Mostanra már 26 500 munkáltató közel 1 millió 300 ezer dolgozója használ SZÉP Kártyát."

A közlemény emlékeztet rá, hogy "A SZÉP Kártya bevezetésének elsődleges célja a belföldi turizmus élénkítése volt. Ezt a célt maradéktalanul sikerült elérni: 2010 és 2015 között a belföldi vendégéjszakák száma 29 százalékkal, a szálláshelyek belföldi vendégektől származó bevétele pedig 64 százalékkal nőtt, amiben meghatározó szerepe volt a kártyának. Tavaly a magyaroktól származó szállásdíj-bevétel több mint ötöde a pihenőkártyának volt köszönhető. Mivel vidéken a belföldiek adják a forgalom kétharmadát, illetve a turizmusban foglalkoztatottak 76 százaléka Budapesten kívül dolgozik, egyértelmű, hogy a kártya a vidéki gazdaság fejlődése, a vidéki munkahelyek megőrzése szempontjából is kulcsfontosságú.

A SZÉP Kártya a turizmusban és annak multiplikátor hatása révén sok más ágazatban kifejtett keresletélénkítő hatása mellett társadalmi szempontból is fontos célt szolgál: hozzájárul ahhoz, hogy az emberek üdüljenek, pihenjenek, aktívan töltsék el a szabadidejüket, ami a testi és lelki egészség alapvető feltétele."

A fenti közlemény előtt Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője többek között azt hangsúlyozta: a kormány álláspontja, hogy a SZÉP-kártyát mindenképpen meg kell tartani, vagy egy hasonló eszközt fenntartani a turizmus, vendéglátóipar számára - fejtette ki kérdésre válaszolva.

Emellett Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt jelezte: az eddig ismert cafeteriarendszer egy része valószínűleg a gyermeküdültetés, illetve a turizmus fejlesztésére fordítható támogatási rendszerként fog működni a jövőben.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház