Előfizetői tartalom

Miért ingadozik ennyire a magyar mezőgazdaság teljesítménye?

Nagy Ágnes, MNB
|
Rippel Géza, MNB
Teljesítményének jelentős ingadozása miatt a hazai mezőgazdaság kibocsátásának változása érdemben befolyásolja a GDP alakulását. Az ágazat uniós összevetésben is kiemelkedő volatilitásának hátterében az időjárási körülményeknek való erős kitettség, illetve termelékenységi és versenyképességi elmaradások állnak. Az állattenyésztés és a magasabb hozzáadott értékű termelésre is lehetőséget adó növényi kultúrák jelentőségének növelése, a birtokszerkezet mérethatékonysági lehetőségeinek kihasználása, a termelő eszközök és agrárképzés javítása egyaránt mérsékelheti a mezőgazdasági teljesítmény volatilitását, támogatva a hazai gazdaság középtávú növekedését.

A hazai mezőgazdaság bruttó hazai termékből való közvetlen részesedése stabilan 4 százalék körül alakult az elmúlt években. A termelésben részt vevő ágazatok körében relatíve kis súlya ellenére az ágazat hozzáadott értékének érdemi ingadozása miatt jelentősen befolyásolja a GDP alakulását (1. ábra). Például 2015-ben a mezőgazdaság - a megelőző év kiváló...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés