Gazdaság

Ezzel a törvénnyel törli el a vasárnapi boltzárat a kormány

Portfolio
A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról címmel nyújtotta be a kormány a vasárnapi boltzárat eltörlő törvényjavaslatát. A Rogán Antal és Varga Mihály által benyújtott, óriási meghátrálásnak tekinthető javaslat indoklásában elismeri: a vasárnapi munkavégzés tilalma azonban az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult.
Rogán Antal hétfőn váratlanul bejelentette: eltörlik a vasárnapi boltzárat és az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot be is nyújtották a parlamentnek (itt érhető el a pdf). A képviselők akár már holnap el is fogadhatják ezt.

Így szól a törvénymódosítás

A javaslat most kimondja, hogy a kereskedelemről szóló törvény a következőképp változna meg:

Az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg.

Azt is kimondja a tervezet, hogy az önkormányzat képviselő-testülete rendeletben szabályozhatja:
  • Az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét, valamint
  • A világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő , árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő - a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó - többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat.

A törvénymódosítás értelmében a kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. "A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el" - mondja ki a kormány javaslata.

A javaslat értelemszerűen a Munka törvénykönyvét is érinti. Ezek szerint ugyanis a vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár és a munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

A törvényjavaslat értelmében hatályát veszíti a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014 . évi CII. törvény és a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzési tilalomtól eltér ő nyitva tartás engedélyezésének feltételeiről szóló 53/2015 . (III.17.) Korm. rendelet.

Ez aztán a furcsa indoklás

A törvényjavaslat általános indoklásában felettébb érdekes kijelentésekkel is találkozhatunk azok után, hogy a kormány általánosságban beszél az egy évvel ezelőtt bevezetett intézkedés hatásairól.

Az általános indoklás emlékeztet arra, hogy "a szabályozás bevezetését a kormány azért támogatta, mert egyetért azzal az alapelvvel, hogy vasárnap senkit se lehessen munkára kényszeríteni. A kormány számára 2015-ben ezzel párhuzamosan fontos cél volt, hogy a kiskereskedelmi forgalom ne csökkenjen, a foglalkoztatottság nőjön, és a forgalom a multinacionális cégek felöl a kisebb kereskedelmi egységek felé terelődjön".

Ezeket a célokat sikerült elérni, hiszen a kiskereskedelmi szektorban 2015 márciusa óta egyetlen munkavállalót se lehetett munkavégzésre kényszeríteni - fogalmaz az indoklásban a kormány.

A vasárnapi munkavégzés tilalma azonban az embereket megosztó intézkedésnek bizonyult. Sokan vannak az ellenzői, és nem kevesen próbálnak politikai tőkét kovácsolni maguknak a megszületett törvény kapcsán - ismeri el a javaslat indoklása.

A kormány számára fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb, hogy hogyan gondolkodnak a vasárnapi munkavégzés tilalmának elmúlt egy évéről a magyar emberek. Meg kell állapítanunk, hogy az elmúlt egy esztendőben a vasárnapi munkavégzés tilalma továbbra is megosztó téma maradt, minden eredmény ellenére az embereket nem sikerült meggyőznünk

- ismeri el a kormány a meggyőzés kudarcát.

"Mivel a vasárnapi munkavégzés tilalma kapcsán népszavazásra kerülhet sor, fontos mérlegelnünk, hogy milyen történelmi helyzetben kerül sor népszavazásra egy ilyen kérdésben. A kormány számára ma a legfontosabb kérdés a Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés elleni egységes fellépés. Sokak számára az a cél, hogy a kényszerbetelepítés elleni egységes nemzeti fellépést megakadályozzák. Ezt megengedni felelőtlenség lenne" - keveri ide a kormány a menekültkvóta témáját.

A fentieket mérlegelve a kormány arra tesz javaslatot az országgyűlésnek, hogy a kiskereskedelmi szektorbán történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt vonja vissza, és a szabályozás tekintetében mindenben állítsa vissza a 2015. március 14-i állapotot - zárul az általános indoklás.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus