Így történt a hátraarc a vasárnapi boltzár ügyében
Gazdaság

Így történt a hátraarc a vasárnapi boltzár ügyében

Portfolio
Az Index és a Népszabadság is arról írt cikket, hogy miként dönthetett a kormány a vasárnapi boltzár ügyében a hátraarcról. Közben olyan hírek is megjelentek, hogy néhány kormánytag nem fogja megszavazni a törvényt.

Így döntötték el

Az Index cikke szerint a népszavazás kimenetelét az elmúlt egy év közvélemény-kutatásai alapján nem volt nehéz megjósolni a kormányoldalon sem. Ezért felgyorsították a kérdéssel kapcsolatos belső megbeszéléseket. Az Index forrásai ellentmondanak abban, hogy már másnap, április 7-én csütörtökön a miniszter-helyettesi értekezleten elhangzott-e az a kérés, hogy a felelős kormányzati vezetők a vasárnapi boltzárral kapcsolatban kerüljék az egyértelmű kijelentéseket, inkább lebegtessenek, mert a hétfői kormányülésen döntés születik az intézkedés jövőjéről.

Az viszont biztos, hogy a hétvégén összehívtak egy Fidesz-elnökségi ülést, és v alójában már ott eldőlt a kérdés.

Rogán Antal és Gyürk András meggyőzték Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az embereket nem sikerült a boltzár oldalára állítani, sőt semlegesek sem lettek a témában. A fő érv az volt, hogy ilyen nehezékkel nem a kormány és a Fidesz sem tudja sikeresen megcsinálni a kvótakampányt, pedig az jóval fontosabb, mint egy életmódkérdés. A párt elnökségi ülését követően már nem volt akadálya annak sem, hogy hétfői kormányülésre a törvénymódosítás szövege is elkészüljön.

Egy hete dolgoztak rajta

A Népszabadság kormánytagtól származó információi szerint Rogán Antalnak és Varga Mihálynak több mint egy hete adta ki Orbán Viktor azt a feladatot, hogy kezdjék el kidolgozni a vasárnapi nyitva tartásról szóló jogszabályt.

Orbán Viktor, Habony Árpád és Rogán Antal hetek óta írta a lehetséges "hátraarc" forgatókönyvét a lap cikke szerint. Az előkészítésben Varga Mihály is részt vett, a jogszabály előkészítése az ő feladata is volt. A miniszterelnök ennek kapcsán azt az üzenetet fogalmazta meg:

Jó ha a töltény a tárban van. Hátha meg kell húznunk a ravaszt.

A lap információi szerint a vasárnapi Fidesz-elnökségi ülés volt az első olyan tanácskozás, ahol már szinte tényként hangzott el: a kormány visszalép. Az elnökségi tagok között is akadtak, akik meglepődtek.

A kormányban úgy értékelték: érvényes és eredményes lehet az ellenzéki népszavazási kezdeményezés, ez pedig kudarc lenne a Fidesznek.

Korábban egyébként a Népszabadság már írt a kormányzati hátraarc lehetőségéről és akkor a kormány erre úgy reagált, hogy az alaptalan sajtóhíresztelés.

Akik nem támogatják

A Népszabadság úgy tudja, Lázár János és Balog Zoltán a parlamenti szavazásnál nem támogatja majd a vasárnapi boltzár eltörlését. Ők elvi kérdésként kezelik a szabad vasárnapot.

"Balog Zoltán humán csúcsminiszter személyesen is engedélyt kapott Orbán Viktortól, hogy ne szavazza meg a szabad vasárnap "eltörlését", mégpedig vasárnap a Fidesz rendkívüli elnökségi ülésén" - írja a lap.

Közben az Index is azt írta: környezetéből származó információk szerint Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nemmel szavaz a vasárnapi munkavégzés tilalmát tartalmazó törvényt visszavonására.

Lázár János a hétfői kormányülésen nem támogatta a boltzár feloldását, és Balog Zoltán erőforrás-miniszterhez, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan továbbra is kitart amellett, hogy jó lépés volt annak bevezetése - írta laptársunk. Lázár János az utóbbi két kormányinfón is világossá tette álláspontját, hogy a vasárnap maradjon munkaszüneti nap.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
koronavírus