Előfizetői tartalom

Világméretű hajtóvadászatot indíthat be a Panama-ügy

Portfolio
A Panama-papírok kapcsán kiszivárgott többmillió dokumentum a világ legnagyobb offshore-botrányává tette az ügyet, ismét a globális figyelem középpontjába hozva a vagyonos magánszemélyek és a nemzetközi vállalatok adóelkerülő magtartását. Egyes becslések szerint a világ összevagyonának 8%-a lehet offshore-számlákon, ami komoly adóbevételektől fosztja meg az országokat, ráadásul ennek a pénznek a nagy része nem is létezik hivatalos statisztikákban. A legésszerűbb megoldásnak a nemzetközi információcsere erősítése, szigorúbb regisztrációs és átláthatósági szabályok, illetve egy nemzetközi szinten harmonizált adórendszer kialakítása tűnik, melyekben az utóbbi hetekben látható elmozdulások történtek, köszönhetően az ügy nagy nyilvánosságának.

A Bruegel Intézet szerzői egy cikkünkben összeszedték a Panama-botránnyal kapcsolatos legfontosabb eseményeket, tudnivalókat, illetve hogy az ügy milyen hatással lehet az adókerülés és az offshore-paradicsomokban rejtegetett vagyonok jövőjére.Hogyan működnek az adóparadicsomok?A szerzők Gabriel Zucman az UC Berkeley professzorának tanulmányára hivatkozva, egy svájci példán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés