Gazdaság

Így néz ki az MNB birodalma

444
Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank hat alapítvánnyal rendelkezik és az alapítványok összesen 5 vállalkozást alapítottak közösen. Eddig sem lehetett róluk sok mindent megtudni, és úgy néz ki, a jegybanktörvény legújabb, kormánypártok által tervezett módosító javaslatával az alapítványok által alapított cégek titkolózhatnak tovább. Annyi tudható: az alapítványi bérek kifizetése évente mintegy félmilliárd forintot tesz ki.

Alapítványi pókháló

2014-ben derült fény arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványt hozott létre nyereségéből, tőkéjük eléri a 260 milliárd forintot. A parlament által elfogadott jegybanktörvény-módosítást (amely alapján az alapítványok nem tették volna közzé működésükről szóló adataikat) az Alkotmánybíróság elkaszálta, és ezek ismeretében az MNB ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozzák a szükséges adatokat.

A 444 cikkében arra mutat rá, hogy mindegyik alapítványi honlapon szerepel egy "általános, önkéntesen közzétett adatok" menüpont, ahol egyelőre annyi információ áll, hogy feltöltés alatt. Addig is nemrégiben közzétették az alapítványok a márciusi vagyoni helyzetüket, valamint közleményben ismertették az alapítványok által vásárolt ingatlanok listáját és értéküket. Az összesítés szerint 17,89 milliárd forint értékben kerültek az MNB-hez az ingatlanok, és mostanra összesen 19,5 milliárd forintot érnek a jegybank értékelése szerint.Az alapítványok aktívan hoztak létre saját gazdasági társaságokat, összesen 5 vállalkozást: Pallas Athéné Domus Optima Zrt., Ferida Zrt., Kasselik-Ház Zrt., Vízház Zrt., Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

A 444 cikke szerint a hat alapítvány vezetői pozíciójában vezető jegybanki emberek mellett rokonoknak, barátoknak és pártembereknek is jutott hely.
 • Csizmadia Norbert: 1 kuratóriumi elnökség, 2 kuratóriumi tagság, 1 céges igazgatóság
 • A Mészáros Lőrinc földvásárlójaként is ismert Vörös József, aki szinte gyűjti a jól fizető állami állásokat: 2 pallasos kuratóriumi tagság, 1 céges igazgatóság.
 • Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Paláshty Mariann, aki már az MNB-ben is havi ötmilliós fizetést kap, három fb-tagságig jutott.
 • Matolcsy rokona, Szemerey Gabriella egy alapítványi igazgatói posztot, és két cégben igazgatósági helyet kapott.
 • Bánkuty Tamást sok más emberével együtt az NGM-ből vitte magával Matolcsy, ő is egy csomó alapítványi cégben ül, amellett, hogy a PAGEO igazgatója.
 • Az alapítványok és cégeik körül megtalálható Bogár László összeesküvés-elmélet közgazdász, valamint Lentner Csaba közgazdász.
 • Réfy Imre, a Matolcsy-család régi barátja is kapott két kuratóriumi posztot. Hasonlóképp van két posztja Balog Ádám MKB-vezérnek.

Az alapítvány vezetőire összesen havonta 26,7 millió forintot költenek, ami évente 320 millió forintra rúg. 36 vezetői pozíción és 18 fb-tagságon osztozik mintegy harminc ember, azaz egy emberre átlagosan másfél vezetői poszt jut - írja a portál. Ezért átlagosan havi egymillió forintos jövedelemre tesznek szert. A többi alapítványi alkalmazott, összesen 37-en, összesen 17,9 milliót kap havonta, tehát évente 215,4 millió forintot.

Vagyis az alapítványi bérek kifizetésére évente több mint félmilliárd forint megy el összesen a jegybanki közpénzből.

És a társaságok

Az alapítványok által létrehozott cégekről egyelőre nem sokat tudni és a parlament törvényalkotási bizottsága által most kilátásba helyezett módosító javaslat fényében nem is tudunk meg a jövőben sem sokkal többet.A portál cikke szerint a Ferida Zrt-nél az cégbírósági papírban található meg a díjazás. Itt az igazgatóság elnöke bruttó 1,3 millió forintot keres, az igazgatóság tagjai bruttó 800 ezer forintot kapnak, míg a felügyelőbizottság elnöke bruttó 800 ezer forintban részesül, az fb tagjai pedig bruttó 500 ezret kapnak. Ha más alapítványi cégeknél is így járnak el, akkor az összesen havi 28,3 millió forint bérköltség, éves szinten 339 millió forint. A portál ugyanakkor megjegyzi, hogy ezeknél a cégeknél 15 alkalmazott van a vezetőkön kívül.

A cégek közül kettő, a Kasselik-Ház és a Vízház Zrt. ingatlant üzemeltet, míg egy másik egy főiskolai-egyetemi campus létrehozásán dolgozik Kecskeméten.

A cégek értéke az egyes alapítványok részesedéseiből is visszavezethető. Ezek alapján:
 • Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.: 12,18 milliárd forint mínusz P. Optima
 • Pallas Athéné Domus Optima Zrt.: 12,18 milliárd forint mínusz Kecskeméti Duális
 • Ferida Zrt.: 20,2 milliárd forint
 • Kasselik-Ház: 2,24 milliárd forint
 • Vízház Zrt.: 3,1 milliárd forint

Külön kitér a portál arra, hogy február végén ezerszeresére növelték a Ferida Zrt. tőkéjét, egy részvényesi határozattal 18 milliárd forintot tettek a cég tőketartalékába, készpénzben fizették be. Az internetes cégjegyzékből ez nem derült ki, csak a cégbíróságon elérhető részvényesi határozatból. A portál által idézett részvényesi határozat szerint a cég feladata, hogy "esetleges külföldi befektetési lehetőségeket" keressen. Az egyelőre még nem világos, hogy ez összefügg-e az MKB Bankot megvásárló külföldi tulajdonosokkal.

Nem kevés pénzről van szó

A 444 cikke azt is kiemeli, hogy az MNB 2014-es éves jelentésében fellelhető az a 248,24 milliárd forint, amit a jegybank pénzügyi támogatás formájában kiutalt az alapítványoknak. A portál emlékeztet: a jegybank akkori nyeresége a forint gyengülésével függött össze (erre már akkor felhívtuk a figyelmet) és azzal, hogy 2014-ben átváltották a devizahiteleket forintra. Az alapítványok feltőkésítésének évében 511 milliárd forintot nyert a jegybank a devizaátváltáson.

Az alapítványoknak adott 250 milliárd forintot eltehette volna az MNB az eredménytartalékba, ami később jól jönne az esetleges veszteséges időszak kompenzálására, vagy átadhatta volna a költségvetésnek - jegyzi meg a portál. Közben azonban az alapítványok a vagyonukból magyar állampapírt vásároltak, így finanszírozzák a magyar államot. Ennek visszásságaira mutatott rá legutóbb az Európai Központi Bank is:
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook kinai elnok