Az EKB elnöke üzent a fideszeseknek
Gazdaság

Az EKB elnöke üzent a fideszeseknek

Portfolio
Mario Draghi EKB-elnök Molnár Csabának írt válaszlevelében fejti ki álláspontját a magyar jegybanktörvény Alkotmánybíróság által elkaszált módosításáról és az MNB tevékenységéről. Találunk benne fontos üzeneteket is a kormánypártoknak, valamint a Magyar Nemzeti Banknak.

Egyeztetni kell

Molnár Csaba Európai Parlamenti (ellenzéki) képviselő még márciusban írt levelet a kormánypártok jegybanki törvénymódosításáról az Európai Központi Banknak. Erre válaszolt most Mario Draghi EKB-elnök április 18-án kelt levelében.

A jegybankelnök emlékeztet arra, hogy az MNB-törvény módosításáról nem konzultált senki az Európai Központi Bankkal, azonban az Alkotmánybíróság március 31-i döntésének fényében nincs is szükség arra, hogy az EKB kifejtse véleményét a törvény módosításáról.

Az Alkotmánybíróság ugyanis kimondta, hogy a jegybanktörvény korábban tervezett módosítása több ponton nincs összhangban Magyarország Alaptörvényével. Ezért az EKB meglátása szerint a törvénymódosítás nem is léphet ebben a formában hatályba - olvasható a levélben.

Ha azonban a tervezett törvénymódosítást felülvizsgálják és újra benyújtják a parlamentnek az alkotmányossági aggályok feloldásának céljából, akkor ez a magyar parlamentnek lehetőséget teremt arra, hogy egyeztessen az EKB-val az uniós jogszabályok előírásával összhangban - javasolja Draghi.

Mario Draghi levelének ezen részlete azért is különösen fontos, mivel a hírek szerint a kormánypártok újra nekifutnak a jegybanktörvény módosításának. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön fogadott el változtatásokat az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek ítélt MNB-törvénymódosításon. Ezek szerint a jövőben csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok azon adatait védheti titkosság a jegybanktörvény szerint, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét.

Figyelik az MNB tevékenységét

A kétoldalas levél második felében Drahi kitér a tervezett törvénymódosítás tartalmára is. Elsőként azt javasolja az EP-képviselőnek, hogy forduljon az Európai Bizottsághoz, mert a testület tudja csak megítélni, hogy a jegybanktörvény módosítása mennyiben felel meg az EU jogszabályainak.

Azt ugyanakkor megerősítette az EKB elnöke (ahogyan az a legutóbbi jelentésben is szerepelt): az EKB folyamatosan nyomon követi, hogy a nemzeti jegybankok ténykedése mennyiben egyeztethető össze a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmáról szóló szabályokkal.

A jegybankelnök emlékeztet arra is, hogy az MNB 2014-ben számos olyan programot indított útnak, ami nem kapcsolódik a monetáris politikához. Ilyen például az ingatlanvásárlási programja, a pénzügyi oktatást elősegítő programja és a műtárgy-vásárlási programja.

Ezen programokat először 2014-ben vizsgálta az EKB a monetáris finanszírozás tilalmának szabályának fényében. Ebben a jelentésben az EKB arra a következtetésre jutott, hogy a programok számai, méretük és hatáskörük miatt értékelhetők úgy, hogy ezzel a jegybank megszegi a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló előírást, mivel a jegybank kormányzati felelősségeket vesz át és/vagy pénzügyi előnyöket ad át az államnak.

Az EKB ezzel kapcsolatos aggályai 2015-ben sem oszlottak el, ezért továbbra is szoros figyelemmel követi az MNB tevékenységeit azzal a céllal, hogy biztosítsa: a Magyar Nemzeti Bank intézkedései nem ütköznek a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló szabályba.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese