Itt vannak a jegybank alapítványainak szerződései!
Gazdaság

Itt vannak a jegybank alapítványainak szerződései!

Index
Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott hat alapítvány péntek este nyilvánosságra hozta szerződéseit, vagyis, hogy mire költötte a köz pénzét. Igaz, egyelőre csak összefoglaló táblázatokat láthatunk, amelyek nem tartalmaznak minden részletet. Az alapítványok nem meglepő módon a kormány jól bevett törvény-benyújtási gyakorlatát követték: amikor kényes hírt kell közzétenni, szeretik azt a hét utolsó napjának délutáni-esti óráira időzíteni.

Az első érdekességek

Hiába folytattak évekig bújócskát a nyilvánossággal, nem húzhatták tovább az MNB alapítványai: közzé kellett tenniük, kikkel, mikor, milyen tárgyban, milyen értékre szerződtek, illetve kiket támogattak. Péntek késő este megkezdődött az információk feltöltése - írja az Index.

Az összesen mintegy 260 milliárd forint közpénzből alapított hat szervezet pénteken késő délután közzétette honlapján táblázatos formában, mire költötte el a közpénzjellegét mégsem elvesztő közpénzt.

Az Index első pillantásra néhány érdekesebb tételt emelt ki:
 • A Kairosz kiadó a Matolcsy György gazdasági miniszteri munkásságát bemutató Sakk és póker című könyv kiadására két tételben 20 millió + áfát adott a Kairosz kiadónak. A kötetet az a Wiedermann Helga írta, aki Matolcsynak kabinetfőnöke volt annak gazdasági miniszteri időszakában, és a kötettel sikerült botrányt kavarnia: aszerint ugyanis Matolcsy 2011-ben kikotyogta a Goldman Sachsnak az IMF-tárgyalások megindulását, ami a forint árfolyamát is jelentősen megmozgatta. Matolcsyék ezt később cáfolták, lényegében hazugsággal megvádolva az exkabinetfőnököt - igaz, később volt olyan elemző, aki azt mondta: hallott a szivárogtatásról.
 • A botrányos előzmények ellenére a könyv világhódító útra indulhat. Az ukrán, román, cseh és lengyel nyelvre fordítására nyelvenként 9,7 millió+áfát költöttek, a pénzt szintén a többek között Boros Imre-kötetet is kiadó Kairosz kapta.
 • 7,8 millió forintból támogatták Lovas István az "Unortodox Különcök" című könyvét, ezt is a Kairosz kiadó adja ki. Ahogyan azt a Nemzeti Nagyvizit című könyvsorozatot is, amire 39 milliót adtak.
 • 1,2 milliót forintból kiadták Fritz Tamás 2013-14-es cikkeinek gyűjteményes kötetét, amely az Orbán-kormány politikájának legfontosabb jellemzőit mutatja be.
 • A Trócsányi László igazságügyi miniszter résztulajdonába tartozó Nagy és Trócsányi ügyvédi irodával több szerződést is kötöttek.
 • A vs.hu-t is kiadó New Wave Production Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a "Magyarország 2015" projekthez dokumentumfilmes és korszerű multimédiás tartalmak: 72 millió forint
 • A New Wave-es Száraz István Péter érdekelt egy Frank Digital Kft. nevű cégben is, ők több MNB-s alapítványtól több tételben tízmilliókat, első összegzésünk szerint összesen több mint 70 milliót kaptak.
 • Több, összesen milliárdos nagyságrendű építőipari szerződésük van Magyar Építővel és a Market Építő Zrt.-vel.
 • Az Echo TV Elemző című műsorának adtak 7 millió forintot.
 • 1,8 millió forintot adtak arra, hogy a Miskolc Televízió által sugárzott elemző műsorok adásait kiadják könyvben. Ez egyebek mellett a II. és a III. Orbán-kormány "unortodox" gazdaságpolitikájáról, az innovatív és kreatív lépésekről szól.
 • Nyilvánosságra hozták, hogy az MKB Banktól a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány három tételben is vásárolt értékpapírokat, 64 millió euró, továbbá 50 és 20 millió forintos tételben.
 • 9 millió eurónyi állampapírt vettek az Államadósság Kezelő Központtól.
 • Rendszeresen kötöttek szerződéseket az Akció Reklámügynökséggel - csak a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány 11-et -, amely Borókai Flóra tulajdonában van. Ő Borókai Gábornak, az első Fidesz-kormány szóvivőjének lánya (édesanyja, Vajdovits Éva pedig az Emmiben helyettes államtitkára).

Az alapítványok sokáig azzal az érvvel próbáltak kibújni az adatszolgáltatás alól, hogy az alapításukhoz használt közpénz elveszítette közpénz jellegét, így pedig a gazdálkodásukról szóló adatokat sem kötelesek közérdekű adatként kiadni.

Ez az érvelés azonban több bíróságon is elbukott, majd végül a Kúrián is. És hiába próbálták törvényi szintre emelni, hogy az MNB-alapítványoknak jogukban áll titkolózni, a törvényt Áder János köztársasági elnök végül visszadobta, az Alkotmánybíróság pedig elkaszálta.

Innen minden elérhető

A Matolcsy György vezette MNB összesen hat alapítványt hozott létre. A Pallas Athéné Domus Innovations Alapítvány oldalán érhető el egy hír, mely szerint a Pallas Athéné Alapítványok közzétették valamennyi szerződésüket. "A Pallas Athéné Alapítványok tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság döntését teljesítették az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által előírt közzétételi kötelezettséget és a mai napon valamennyi szerződésük adatait nyilvánossá tették" - fogalmaz a közlemény.

Azt is hozzátették az alapítványok, hogy a mostani közzététellel párhuzamosan az alapítványok folyamatosan válaszolják meg a hozzájuk beérkezett közérdekű adatigényléseket. A közleményben hangsúlyozzák: a Pallas Athéné alapítványok a törvények betartása mellett transzparensen működnek, a működésükre vonatkozó pénzügyi és egyéb információkat folyamatosan közzéteszik és frissítik honlapjaikon.

A szerződésállományra vonatkozó információk az egyes alapítványok honlapjain érhetők el:

Matolcsy unokatestvére

A 444.hu arról számol be, hogy Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvérének egyik cége, a Bankonzult Kft. Ettől a cégtől például mind a hat alapítvány megrendelte ugyanazt a "Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek" című elemzést nyomatott formában, 1 példányban, egyenként havi 750 ezer forintért. Vagyis évi 54 millió forintunkba kerül, hogy Matolcsy alapítványaihoz eljussanak a Matolcsy unokatestvérének cégénél készült elemzések.

Szintén Matolcsy György unokatestvéréhez köthető a Növekedési Hitelbank, ahová szintén áramlanak a pénzek az alapítványoktól. Például a PADOC és több másik alapítvány is milliárdokat tart ott betétben, az egyik alapítványi cég, a Kecskeméti Duális Oktatás is ott vezeti a számláját - írja a 444. Ennek a fiókhálózattal nem is rendelkező minibanknak nagyon számítanak ezek a betétek is - jegyzi meg a portál. Szintén a Szemerey-Száraz körhöz kötődik a Frank Digital nevű cég is, ez is százmilliót közelítő kapott tízmilliós tételekben. A WeLoveBudapest pedig további 51 milliót.

A 444.hu egy másik cikkében azt gyűjtötte össze, hogy a New Wave Production Kft. másfél év alatt több mint 500 millió forint támogatást kapott az alapítványoktól. A New Wave Production a kiadója a VS portálnak, és ez a cég vásárolta meg tavaly év végén a Magyar Telekomtól az Origo hírportált is. A cég a cseh Bawaco befektetői csoporton keresztül Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez kötődik - írja a portál.

A nyertes "magánszemély"

A nyilvánosságra hozott táblázatokat böngészve a PADMA Kecskemét megbízási szerződése, melyben a szerződő fél egy magánszemély (nevét azonban nem árulja el az alapítvány) és havi 1,5 millió forintos juttatásban részesült az alapítványtól.

Itt vannak a jegybank alapítványainak szerződései!

A PAGEO egy magánszeméllyel havi 1 millió forintban állapodott meg arról, hogy az illető geopolitikai témájú rendszeres elemzéseket készít.

Itt vannak a jegybank alapítványainak szerződései!

A PADS alapítvány is járt el hasonlóképp, több magánszemély esetében is.

Itt vannak a jegybank alapítványainak szerződései!


Itt vannak a jegybank alapítványainak szerződései!
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant