Bedühödnek az erős forintra Matolcsyék?
Gazdaság

Bedühödnek az erős forintra Matolcsyék?

Portfolio
A márciusi 15 bázispontos, nagy meglepetést okozó kamatvágás után április 26-i ülésén további 15 bázisponttal, 1,05%-ra mérsékeltheti az alapkamatot a Monetáris Tanács, vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. 2016 végére 0,9%-ig vághatja az irányadó rátát az MNB, amit aztán egészen 2017 végéig szinten tarthat. A szakértők többsége ugyanakkor úgy gondolja, hogy a kedvező piaci feltételek mellett akár 0,75%-ig csökkenhet a jövőben a magyar alapkamat, amit a viszonylag erős forint és az alacsony infláció is támogat.
Alapos meglepetést okozott a piacon, amikor a március 22-i ülésen a Monetáris Tanács tagjai a kamatcsökkentési ciklus megújítása mellett döntöttek. Egyre többen számítottak rá, hogy az MNB még az idei első félévben újra lazításba kezd, azt viszont nagyon kevesen gondolták, hogy már márciusban 15 bázisponttal, 1,2%-ra vágja az alapkamatot az MNB. Márciusi kamatpollunkban egyedül Jobbágy Sándor, a CIB elemzője várt - egyébként 10 bázispontos - kamatcsökkentést.A márciusi váratlan döntés a Portfolio által rendszeresen megkérdezett elemzők kamatpálya-várakozásaiban is komoly változásokat idézett elő. A szakértők egyöntetűen azt várják, hogy a tanácstagok újabb 15 bázispontos, az alapkamat 1,05%-ra történő mérsékléséről dönthetnek majd április 26-án. Ez alól kivételt képez Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, aki mindössze 10 bázispontos vágásra számít.

Bedühödnek az erős forintra Matolcsyék?
A 2016-os év végi kamatvárakozások tekintetében már nagyobb szóródás mutatkozik a megkérdezettek között. Jól látszik viszont, hogy idén február óta - hét havi változatlanságot követően - ismét egyre alacsonyabbra várják az irányadó ráta év végi értékét a szakértők. Az áprilisi felmérésünkben résztvevők várakozásainak mediánértéke 0,9% lett, az előrejelzések 0,75% és 1% között szóródtak.

Bedühödnek az erős forintra Matolcsyék?
A várakozások alsó határát képviseli Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője, aki szerint a lazítási ciklus júniusban, 0,75%-on érhet véget, ugyanakkor további lefelé mutató kockázatokat lát az alapkamat várható szintjében.

Figyelembe kell venni, hogy az NGM által bejelentett áfacsökkentések érdemben fogják mérsékelni az MNB 2017-re és 2018-ra vonatkozó inflációs előrejelzését, ami teret nyithat az MT számára.

Ennél magasabb, 0,9%-os év végi alapkamatra számít Jobbágy Sándor, a CIB Bank szakértője.

Mivel az infláció nem korlátozó tényező (és várhatóan még néhány negyedévig valószínűleg nem is lesz az), ameddig nem gyengül számottevően a forint, vagy nem romlik drasztikusan az általános piaci hangulat, tovább csökkentheti az MNB az irányadó rátát.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is 0,9%-ra várja az év végi alapkamatot, azonban egyre valószínűbbnek látja, hogy akár ennél alacsonyabb, 0,75% is lehet majd az irányadó ráta.

A határidős kamatlábak már 0,70%-ot is áraznak, ezt támogatja a forint egyre nagyobb ereje, a jövő évi áfa csökkentések miatt a jövő évi alacsony infláció is, de ha kiszűrjük az adóhatást, és áttekintünk, akkor sem éri el az infláció a célt 2018 előtt, a nemzetközi monetáris környezet szintén támogató.Bedühödnek az erős forintra Matolcsyék?
A 2016 decemberihez hasonlóan a 2017-es év végi kamatvárakozások mediánja is 0,9%, a megkérdezett elemzők közülazonban ketten is úgy vélik, hogy még ekkor is 0,75%-on állhat majd a magyar irányadó ráta. Érdekességképp megkérdeztük őket arról is, hogy mi lehet az MNB lazítási ciklusának alsó határa, erre többségük a már említett 0,75%-ot nevezte meg a kamatcsökkentés aljának, a ciklus pedig várhatóan az idei harmadik negyedévig bezárólag véget is ér.

Bár Nagy Márton, az MNB alelnöke a márciusi kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a 15 bázispontos lépésközhöz ragaszkodna, a forint azonban a márciusi kamatvágás után hamar visszaerősödött, sőt, 309 alatt is járt az euró-forint kurzus. Bár a piaci szereplők többsége szemlátomást a változatlan lépésközt tartja a legvalószínűbbnek, ismerve az MNB forinthoz fűződő viszonyát, benne van a levegőben, hogy a várakozásoknál nagyobb vágással ismét megpróbálja gyengíteni a forintot.
BÉT
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
audi191205gettyeditorial