Gazdaság

Ezért lehet bajban jövőre a kormány

Portfolio
A Költségvetési Tanács már értékelte a 2017-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot és a honlapjára felkerült határozat értelmében a testület komoly kockázatokat is azonosított.
A kormány április 13-án adta át a Költségvetési Tanácsnak a 2017-es költségvetésről szóló törvényjavaslatát. A háromtagú testület (az ÁSZ és az MNB elemzőinek segítségével) elvégezte a büdzsétervezet véleményezését és az erről szóló döntését közzé is tette honlapján.

A határozat szerint:
  • Nincsenek alapvető ellenvetései a KT-nak, amelyek indokolnák a véleményezésre átadott dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését.
  • Megalapozott a makrogazdasági prognózis a KT értékelése szerint.
  • A bevételi és kiadási előirányzatok alapvetően összhangban vannak a makrogazdasági prognózissal. Az áfa- és az szja-bevételek esetében felvázolt előirányzat azonban kifeszített, ezek teljesüléséhez az adóbeszedési tevékenység hatékonyságának további javítására van szükség. Később a részletekből kiderül: az áfa esetében 180 milliárdos növekménnyel számol a kormány. A társasági adóban is magas bevételi növekményt terveznek, feltehetően a növekedési adóhitelhez kapcsolódóan.
  • Figyelmeztet a KT, hogy a hiánycél 2,4%-ra történő emelésével várhatóan a strukturális hiány is emelkedik. Ezért a Tanács indokoltnak tartja, hogy a kormány a törvényjavaslat indoklásában mutassa be, hogy a törvényjavaslat szerinti hiánycél eleget tesz az EU strukturális hiányra vonatkozó kritériumának és a stabilitási törvény követelményének.
  • A KT pozitívan értékeli, hogy a költségvetésben jövőre el fog különülni a működési, felhalmozási és uniós fejlesztéseket tartalmazó költségvetés, ami átláthatóbbá teszi a folyamatokat.
  • Változatlan árfolyamon számolva az idei 73,5%-ról 71,9%-ra csökkenhet jövőre az adósságráta, ez megfelel a magyar adósságszabálynak és az EU által elvártaknak is.
  • Az is kiderül a határozatból, hogy az általános tartalékot 120 milliárd forintra, az Országvédelmi Alapot pedig 50 milliárd forintra tervezi a kormány. Azt javasolja ugyanakkor, hogy képezzenek a fejezetek stabilitási tartalékot.

Arról már hétvégi cikkünkben rámutattunk, hogy a kormány megsértheti az MTO-szabályt és emiatt problémás lehet a jövő évi költségvetés:

Az igazi gond

A Tanács megítélése szerint a 2017. évi hiánycél szempontjából nem a stabilitási törvénynek a GDP 3%-os plafonjára vonatkozó pontja, hanem a középtávú költségvetési célt elérését meghatározó követelmény teljesítése jelenti a szigorúbb feltételt. Ezért a Tanács szükségesnek tartja, hogy az Országvédelmi Alap mértékét és évközi felhasználásának szabályait a törvényjavaslat ez utóbbi követelmény biztonságos betartásának figyelembevételével állapítsa meg. Ezzel összefüggésben a Tanács célszerűnek tartaná, ha a kormány a törvényjavaslat indoklásában bemutatni, hogy a tartalékokat milyen típusú és mértékű kockázatokra tekintettel tervezte meg

- olvasható a határozatban.

Később a KT anyaga megjegyzi, hogy az ESA-hiány emelkedése a fokozatosan javuló makrogazdasági környezet mellett arra utal, hogy a strukturális hiány emelkedik és valószínűleg meghaladja a magyar és uniós szabályokban lefektetett célszámot (ez a GDP arányában -1,7% - a szerk.)

Elismeri a Tanács azt is, hogy az MTO-szabály esetleges megsértése az uniós szabályok értelmében nem vezethet EDP-eljáráshoz.

Ezért azt javasolta a kormánynak, hogy mutassa be az indoklásban, hogy a hiánycél eleget tesz az EU strukturális hiányra vonatkozó kritériumának.

A KT anyagának másik érdekes megjegyzése, hogy az államadósság 2017 végére 71,9%-ra csökken, ezzel a kormány 1,6 százalékpontos csökkenést feltételez. Az államadósság csökkenése azonban a tervezetben szereplő 1,6 százalékpontnál alacsonyabb lehet a KT megítélése szerint, többek között a GDP-deflátor meglehetősen magasra becsült értéke miatt.
olaj
shutterstock lakópark
olaj
Palkovics László
neprajzi_muzeum_liget
cimlap_mol-russia-1
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures