Lemond-e Matolcsy György?
Gazdaság

Lemond-e Matolcsy György?

Portfolio
A Parlamentben nem voltak bőbeszédűek hétfőn a kormánypárti képviselők a jegybank alapítványainak ügyében - derül ki az Index videójából. Közben a Népszabadság azt írja, hogy nem gondolják a miniszterelnök környezetében, hogy Matolcsy Györgynek le kéne mondania a jegybank alapítványainak nyilvánosságra került pénzköltései miatt. A jegybank pedig elvont választ adott arra a kérdésre, hogy az ügy hatására Matolcsy György lemond-e.

Ezt gondolják a kormányban

Orbán Viktor nem kívánta kommentálni a múlt pénteken nyilvánosságra hozott MNB-alapítványi információkat - írja a napilap. "A miniszterelnökhöz közel álló politikusok véleménye szerint viszont a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája helyes és sikeres" - foglalja össze a véleményeket a Népszabadság.

"A jegybank alapítványai semmilyen törvénytelenséget nem követtek el, költéseik 90 százaléka egyébként jó és nemes célokra ment el" - vélekedtek a lap forrásai. Hasonlóan látja ezt a miniszterelnök is, aki ugyanakkor korábban a jegybanktörvény módosítása és alkotmánybírósági kudarca miatt haragudott Matolcsyra.

Az Index videójából pedig az derül ki, hogy a fideszes képviselők nem voltak bőbeszédűek a jegybanki alapítványokra vonatkozó kérdésekre:

Matolcsyék válasza

A pénteken nyilvánosságra került információk után a Világgazdaság megkereste az ügyben a jegybankot, hogy Matolcsy György megfontolja-e lemondását. Erre az MNB úgy válaszolt:

az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el.

"Az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására" - tették hozzá.

Ez alapján Matolcsy György nem kíván lemondani az ügy hatására.

Az alapítványok függetlenségére vonatkozó jegybanki érvelés annyiban sántít, hogy az alapítványokat jórészt jegybanki tisztviselők igazgatják. Matolcsy György a jegybank PADA alapítványában kuratóriumi elnök, míg a PADMA alapítványban kuratóriumi tag - szúrta ki a Világgazdaság keddi cikkében.

A Világgazdaság a keddi írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy Matolcsy György az egyik kuratóriumi taggal is dönthetett arról, hogy a Domus Animae 71,1 millióval támogathassa a Vs.hu-t kiadó céget, amely unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető. A lap szerint az alapítványi pénzeket nem nehéz eljuttatni a cégekhez. Az alapítványok bankszámlái felett egy-egy kuratóriumi elnök értékhatárra való tekintet nélkül önállóan dönthetett, ehhez elég volt az egyik MNB-től független kuratóriumi tagot maga mellé állítania, ha a testület erre felhatalmazta. Így például Matolcsy Györgynek nem is kellett kuratóriumot összehívnia ahhoz, hogy a Domus Animae 71,1 millió forinttal támogassa a Vs.hu-t kiadó New Wave-et.

Új törvény jön

Az Országgyűlés ma változtathat a korábban alkotmányellenesnek ítélt jegybanktörvény-módosításon, az eredeti javaslatnál szűkebb lehetőséget hagyva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok adatainak titkosítására.

A parlament törvényalkotási bizottsága azt kezdeményezte, hogy a jövőben csak a jegybank által alapított gazdasági társaságok azon adatait védhesse titkosság, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét. A testület ülésén Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke alkotmányosnak ítélte a változtatást.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén, kivételes eljárásban fogadta el a jegybanktörvény szóban forgó módosítását, ám azt Áder János államfő nem írta alá, hanem az Alkotmánybírósághoz továbbította, amely március végén alaptörvény-ellenesnek ítélte az indítvány titkosításra vonatkozó részeit - írja az MTI.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti