Gazdaság

Máris készen áll az ÁSZ az MNB-alapítványok ellenőrzésére

MTI
Portfolio
Két órával azután, hogy a parlament ma másodszorra is elfogadta az MNB-törvény módosítását, amely lehetővé tette az MNB-alapítványok Állami Számvevőszék általi ellenőrzését, az ÁSZ máris közleményben jelezte, hogy kész ennek a munkának az elvégzésére, hiszen megkezdte az előkészületeket.
A közlemény hangsúlyozza: "Az ÁSZ felkészült az MNB alapítványainak ellenőrzésére. Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizze az MNB által alapított alapítványok gazdálkodását. Az Állami Számvevőszék megkezdte a jegybanki alapítványok gazdálkodásának szabályszerűségi ellenőrzésének előkészítését.

Az Állami Számvevőszék általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. Az ÁSZ törvény 3. § alapján az Állami Számvevőszék feladatait az ÁSZ törvény és más törvények állapítják meg.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzései során minden esetben a vonatkozó törvények előírásai szerint jár el. Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az Állami Számvevőszék az MNB törvény 162. § (5) bekezdésében meghatározott feladat ellátása - az MNB által alapított alapítványok gazdálkodása szabályosságának ellenőrzése - érdekében megkezdte az előkészületeket.

Az ÁSZ ellenőrzéseit előre meghatározott és nyilvános féléves ellenőrzési terv alapján, utólagosan végzi, ellenőrzési megállapításait, javaslatait pedig az ellenőrzések lezárását követően jelentésben hozza nyilvánosságra.

Az Állami Számvevőszék küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát. Az ÁSZ javaslataival a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását segíti elő" - zárul a közlemény.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű