Így néz ki az állam nagy béremelési programja
Gazdaság

Így néz ki az állam nagy béremelési programja

2017-ben több, az életpályamodellek keretében indított béremelési program is folytatódik a közszférában, az elsőként indult pedagógusi béremelési program pedig jövő szerepemberben ezzel ki is fut majd. A leghomályosabb pont most az egészségügyi ágazatban dolgozók béremelése, amiről jelenleg is folynak még az egyeztetések. Ami pedig a bürokráciacsökkentést illeti, a jövő évi költségvetésben egyelőre nem sok nyomát látjuk.

Pedagógusok, egyetemi oktatók

A 2013-ban indult pedagógus életpályamodell keretein belül indított béremelési program 2017-ig tart, vagyis a jövő évi költségvetés az utolsó, amelyben erre félre tesz az állam. Az öt év alatt átlagosan nagyjából 50 százalékosra tervezett béremelés legnagyobb részét (60 százalékát) már 2013. szeptember 1-jén megkapták a pedagógusok, a maradék 40 százalékot a következő négy évre osztották el.

2016 szeptemberében 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3-15 ezer forintot jelent. Hasonló mértékű lehet a fizetésemelési program utolsó fejezete is 2017 szeptemberében. A béremelések mértéke nagyban függ attól, hogy az adott pedagógus melyik életpálya-fokozatba tartozik, illetve milyen végzettséggel és hány év munkatapasztalattal rendelkezik.

A felsőoktatásban oktatói, kutatói és tanári munkakörben dolgozók számára 2016-ban 15%-os, majd 2017-ben és 2018-ban további 5-5%-os bérrendezést valósít meg a kormány.

Rend- és honvédelmi dolgozók

A hivatásos állományú rendvédelmi és honvédelmi dolgozók 2015. július 1-jétől átlagosan 30 százalékos illetményemelésben részesültek, ami idén január 1-jétől további 5 százalékkal emelkedett. Ezt követően 2019-ig minden évben, vagyis jövőre is további 5 százalékos illetményemelésben részesülnek. Ez összességében átlagosan 50 százalékos béremelkedést jelent majd.

NAV dolgozók (nem rendvédelmisek)

A költségvetési törvényjavaslatban az szerepel, hogy "2017-ben a költségvetés számol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatottjainak béremelésével is". Ez valóban így lehet, ugyanis a szerv fejezetében idén 77,5 milliárd forintot szánnak a személyi juttatásokra a tavalyi 71 milliárd után.

Tállai András államtitkár az elmúlt hetekben elárulta: a NAV-törvény alá tartozó adóhivatali dolgozók életpályamodelljének bevezetése három lépcsőben valósul meg. A vezetők 2016. július 1-től átlagosan 15 százalékos emelést kapnak, ezt követően 2017. január 1-jén 5 százalékos, 2018. január 1-jén további 15 százalékos béremelés lesz. A munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kapnak. Tállai elmondása szerint a béremelési program 21 320 NAV-dolgozót érint majd, vagyis mindenkit.

Állami tisztviselői életpályamodell

Az állami tisztviselői életpályamodell keretein belül elsőként a járási kormányhivatalokban dolgozók bére emelkedik, még idén július 1-jétől. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a minap a Rádió Orient nevű médiumnak nyilatkozva elmondta, hogy az életpályamodell idei bevezetése a járási hivatalokban átlagosan 30, de a középfokú végzettségűeknél - akiknek fizetése jelenleg a garantált bérminimumot jelentő havi 128 ezer forint - akár 50 százalékos béremelést is jelenthet.

A 2017-es büdzsétervezetben szerepel, hogy 2017-től a megyei szinten dolgozókra is kiterjesztik a bérrendezést, ami így már összességében az állami tisztviselői karból 33 400 főt érint majd. Kovács Zoltán közigazgatási államtitkár szerint a jövő évi megyei szintű állami tisztviselői béremelés is július 1-jén lesz esedékes, míg a háttérintézmények átalakítása után 2018 nyarán növekedhet a minisztériumi dolgozók bére is.

Na és az egészségügyi dolgozók?

Az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak, így nem meglepő, hogy a kedden benyújtott törvényjavaslat még nem tartalmaz pontos számokat rájuk vonatkozóan. A törvényjavaslat szövege csupán annyit említ az előbbi béremeléseken túl, hogy

az egyéb, alapvető közszolgáltatásokat biztosító ágazatokban dolgozó közalkalmazottak esetében megvalósuló egyes bérintézkedések fedezetét is tartalmazza a költségvetés.

A kormány hetekkel ezelőtt hozta meg a döntést arról, hogy jövőre 100 milliárd forint pluszforrást biztosít az egészségügynek elkülönítve, amelyet béremelésre is lehet fordítani. A költségvetés szövegében is szerepel, hogy a kabinet azt szeretné elérni, hogy folyamatosan javuljanak a betegágyaknál dolgozók munkakörülményei, ezért biztosítják jövőre a jelentős többletforrást.

Az érdekvédők és a szakállamtitkárság egyeztetései jelenleg is folynak a béremelések ügyében. A tervek szerint nem várnak jövő évig a bérrendezés megkezdésével, hanem az már az idei év második felében elindulhat.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár ma azt mondta az MTI-nek, hogy "nagyon közel van a megegyezés", és már egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások. Ez legkésőbb május 9-ét jelenti valójában, hiszen a tervek szerint ezen a napon lesz a büdzsé tervezetének általános vitája.

Az államtitkár elárulta, hogy a mai egyeztetés fő kérdése az volt, hogy differenciáltan vagy egységesen emeljenek-e bért, az elmúlt években ugyanis a minimálbér emelkedése miatt összecsúszott a szakdolgozói bértábla, aminek kinyitására most azonban lehetőség lenne. A differenciált emelés esetén a bértáblában újra helyreállna az a viszonyrendszer, amely hagyományosan kialakult a végzettség és a szakmában eltöltött idő alapján - világított rá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a két héttel ezelőtti Kormányinfón annyit említett még, hogy a mentőszolgálati dolgozók számára is önálló életpályamodellt dolgoznak ki a jövő évi költségvetésben. A Mentőszolgálat személyi juttatásainak 2017. évi előirányzata mindenesetre egyelőre forintra pontosan megegyezik az idénre szánt összeggel (20 milliárd forint), ami arra utal, hogy a mentősök béremelését egyelőre nem dolgozták ki.

A Miniszterelnökség fejezetében összesen 180 milliárd forint céltartalékot képeztek a jövő évre az eddig bejelentett életpályamodellek fedezésére, a nagyszabásúnak ígért egészségügyi bérrendezési program kiadásai pedig ezen felül jöhetnek még.

Sehol sem látni a bürokráciacsökkentést

Ahhoz képest, hogy a kormány év elején belengette a 100-200 ezer fős bürokráciacsökkentést a kormányzati ciklus végéig, és ennek jegyében nekiállt teljesen átszabni az állami intézményrendszert, a jövő évi előrejelzésében még mindig a közszféra létszámállományának 0,9 százalékos emelkedését vetíti előre.Így néz ki az állam nagy béremelési programja
Forrás: 2017. évi költségvetési törvényjavaslat (NGM)
Mindezt úgy, hogy a közmunkaprogramokra is "csak" 325 milliárdot szán az idei 340 milliárd után, vagyis az előrejelzett lészámbővülést nem a közmunkástábor növekedésétől várják.

A központi alrendszerben így az idei 1883 milliárd forint után 2017-ben 2152 milliárd forintot különítenek el személyi kiadásokra, míg a teljes államháztartási szintjén 2561 milliárdról 2882 milliárd forintra nő a személyi juttatások ráfordítása.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
condoleezza rice