Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány
Gazdaság

Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány

A kormány jövőre 18 185 milliárd forintot tervez elkölteni a költségvetésből, ami jelentős, 14%-os növekedés az idei tervekhez képest. A 2230 milliárd forintos többletköltésbe sok minden belefér: állami béremelések, egészségügyi és oktatási többletforrások, jelentős állami finanszírozású beruházások, valamint az uniós fejlesztések hazai forrásból történő kiegészítése.

Erre költ sokat a kormány jövőre

A 2017-es költségvetést elemző cikkeinkben beszámoltunk arról, hogy a jövő évi büdzsében honnan teremti elő a pénzt a kormány a jelentős kiadásokra. Ezek alapján a 2017-es költségvetés egyik fő jellemzője, hogy a növekvő kiadásokat a kormány részben a hiány elengedéséből finanszírozza és közben a bevételi oldalon százmilliárdos tételeket övez bizonytalanság.

A jövő évi költségvetés kiadási oldalának elemzése alapján bátran állíthatjuk: rendkívül aktív szerepre készül 2017-ben a magyar állam, ugyanis 18 186 milliárd forintot tervez elkölteni az idei évre betervezett 15 956 milliárd forint után.

Ezzel a 2230 milliárd forintos kiadásnövekedéssel és az államháztartás teljes kiadási oldala eléri a tervezett GDP 48,8%-át.

A kiadások részletes funkcionális bontása alapján jól látható, hogy mely területek lesznek fontosak a kormánynak 2017-ben:
  • 2788 milliárd forintról 3860 milliárd forintra (ez 1072 milliárdos/38%-os növekedésnek felel meg) emelkednek a gazdasági funkciók ellátására költött összegek.
  • Az állam működési funkcióira, vagyis saját magára is lényegesen többet költhet: 12%-kal, 340 milliárd forinttal 3133 milliárd forintra híznak ezek a kiadások.
  • A jóléti funkciókra költött összegek 10%-kal, 893 milliárd forinttal 9971 milliárd forintra emelkednek.
  • Az egyetlen csökkenő tétel az államadósság kezelése után fizetendő összegek 7%-os csökkenése, ami örvendetes, hiszen az államnak egyre kisebb kamatkiadást kell fizetnie.


Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány
Az új kormányzati célok (a gazdasági növekedés támogatása a beruházásokon és a fogyasztás élénkítésén keresztül) lecsapódnak a kiadási oldalon is, az egyes funkciók között ugyanis látható némi hangsúlyeltolódás. A teljes kiadáson belül jóval kevesebb megy majd jövőre jóléti kiadásokra és csökken a súlya a működési kiadásoknak, miközben az állam gazdasági funkciói brutálisan előre törnek. Az idei 17,5%-os részarányról jövőre 21,2%-ra növekedhetnek (ide tartoznak a közlekedési funkciók, távközlési funkciók, fejlesztések-beruházások, egyéb gazdasági tevékenységek ellátása).

Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány
A hangsúlyeltolódásnak köszönhetően a GDP arányában jövőre többet fog elkölteni az állam a gazdasági funkciói ellátására, mint idén és ugyanez mondható el a jóléti kiadásokra.

Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány
A jóléti kiadások azért tudnak közel 900 milliárd forinttal növekedni jövőre, mivel 270 milliárd forinttal több juthat az oktatásnak, 167 milliárd forinttal bővülnek az egészségügy forrásai (ezen belül a folyamatos deficitet termelő kórházi rendszerre 126 milliárd forinttal megy több, ami több mint kéthavi plusz finanszírozás), a nyugellátásokra 60 milliárddal jut több, míg a szociális terület szintén 60 milliárd forinttal kap többet jövőre.

Az államháztartás mérlegének kiadási oldalát is érdemes közelebbről megvizsgálni, ebből is kiolvasható ugyanis, hogy mely területek járhatnak jövőre jobban.

Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány

Beruházások minden mennyiségben

Ha az államháztartás konszolidált (pénzforgalmi) kiadásait nem funkciónként nézzük, hanem közgazdasági osztályozás szerint (működési és felhalmozási kiadások), akkor is egyértelmű a kép: a teljes kiadáson belül a működési költségvetés súlya a 2016-os 89%-ról 82% alá süllyedt, míg a felhalmozási költségvetés súlya 11%-ról 18% fölé emelkedett. Két látványos trendre is figyelmesek lehetünk: a működési költségvetésen belül az állam által fizetett személyi juttatások a béremeléseknek köszönhetően mintegy 12%-kal növekednek, ugyanakkor a felhalmozási kiadások (beruházások, felújítások és egyéb felhalmozási célú kiadások) 190%-kal (!) 3343 milliárd forintra ugranak.

Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány

Szerdán két külön cikkben dolgoztuk fel a személyi juttatások jövő évi emelkedésének hátterét, valamint a beruházások felfutásának okait:Az óriási állami beruházási összeget részben állami, részben uniós forrásból fedezi a költségvetés. A hazai költségvetési forrásokból mintegy 1600 milliárd forintos beruházás valósulhat meg jövőre, ide sorolható például a lakástámogatás, a Modern Városok Programjának 152 milliárdos kerete, vagy épp a kiemelt közúti beruházások 279 milliárd forint értékben. A hazai finanszírozású beruházások között 144 különböző tételt találunk.

Fontos látni, hogy az uniós programokból a kormány 2240 milliárd forintnyi beruházást finanszíroz, de ebből mintegy 694 milliárd forintot a magyar állam tesz hozzá a költségvetési forrásokból. A következő 3 táblázat részletesen bemutatja, hogy miből forrásokból pontosan milyen beruházásokat tervez a kormány jövőre.

Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány


Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány


Ide önti a pénzt jövőre az Orbán-kormány

Minden a 2017-es büdzséről A kedd este benyújtott 2017. évi költségvetési törvényjavaslatról szóló összes cikkünk, elemzésünk, véleményünk itt olvasható.

GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-482460361