Gazdaság

Véget ért a pálinkaügy, jön az új pálinkaügy

Portfolio
Megszüntette csütörtökön a pálinka jövedéki adójának ügyében 2011-ben indult kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, amely ugyanakkor hivatalos felszólító levél kiküldésével elindított egy másik jogi eljárást a pálinkának és az Unicumnak a "chips adó" alól mentességet biztosító hazai szabályozás miatt - írja a Bruxinfo.

Aminek vége

A pálinka jövedéki adója miatt még 2011-ben indult kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséről döntött csütörtökön az Európai Bizottság. A testület a Bruxinfo értesülése szerint azt követően döntött a rétestésztaként húzódó, két ízben is az Európai Bíróság elé továbbított pálinka-dosszié végleges lezárása mellett, hogy a 2016. január elsején elfogadott új jövedéki adótörvényt összhangban lévőnek találta az uniós szabályokkal.

Az éppen az Európai Bíróság pálinkáról szóló vitában hozott ítéletének végrehajtását célzó magyar törvény értelmében 1 liter pálinka főzése után egységesen 700 forint jövedéki adót kell befizetni. Ez az adószint Brüsszel megítélése szerint már megfelel az uniós szabályokkal összhangban lévő csökkentett jövedéki adókulcsnak.

A pálinka akta lezárása az egyik leghosszabb ideje folyó jogi vita végére tesz pontot az Európai Bizottság és Magyarország között.

A pálinka ügy előzménye A még 2010 nyarán elfogadott magyar törvény értelmében a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka után évi 50 literig nem kellett jövedéki adót fizetni. A jövedéki termékek adóztatásával összefüggésben viszont hatályban van egy uniós irányelv (92/83/EGK irányelv), amely a belső piac egységének fenntartása érdekében némiképp harmonizálni próbálja a jövedéki adóztatás tagállami rendszereit. A keretjogszabály előírja, hogy évi 50 liter mennyiségig a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben személyes használatra előállított gyümölcspárlatokra. A Bizottság végül a 2011-ben indult kötelezettségszegési eljárás végén az Európai Bíróság elé utalta az ügyet, amelyik 2014. áprilisi ítéletében Brüsszelnek adott igazat. Az ítélet indoklása szerint az uniós jog arra kötelezi a tagállamokat, hogy olyan jövedéki adót vessenek ki az etilalkoholra, amelynek a bortól és a sörtől eltérő alkoholtartalmú italokra vonatkozó minimumösszege 550 euró a tiszta alkohol egy hektoliterére. Magyarország ugyan alkalmazhat kedvezményes jövedéki adó mértéket a szeszfőzdében gyümölcstermesztők által átadott - gyümölcsből előállított és a termesztők személyes fogyasztására szánt - alkoholra. Ennek mértéke azonban nem lehet alacsonyabb az alkoholra vonatkozó általános nemzeti jövedéki adó kulcs 50%-nál. Továbbá, alkalmazása évente és gyümölcstermesztő háztartásonként nem haladhatja meg az 50 liter alkoholt. A Bíróság ítéletében megállapította, hogy a magyar szabályozás meghaladta az irányelvben Magyarország vonatkozásában nyújtott legfeljebb 50%-os kedvezményt. Megállapította, hogy mindazon nemzeti szabályok, amelyek mentesítik a jövedéki adó alól a magánszemélyek által előállított párlatot, ellentétesek az irányelvvel, mivel az irányelv nem ír elő ilyen kivételt az általános adómérték alól. Az ügy ezzel azonban még nem zárult le, mert a magyar törvénymódosítás továbbra sem elégítette ki az Európai Bizottságot, amely ezért tavaly újabb beadványban fordult az Európai Bírósághoz. A taláros testületnek ugyanakkor nem kell még egyszer döntést hoznia, mert a 2016. január 1-vel hatályba lépett magyar szabályozás már figyelembe vette a brüsszeli aggályokat.

Mégsem maradunk pálinka-ügy nélkül

Az Európai Bizottság egy másik döntésével csütörtökön hivatalos felszólító levél kiküldésével kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen azon magyar törvény miatt, ami a "chipsadót" kiterjesztette az égetett szeszes italokra, így a vodkára, a whiskyre, a brandyre és a likőrökre is.

A 2015. január 1-jén hatályba lépett törvény ugyanakkor mentességet adott az egészségügyi adó alól a pálinkának és az Unicumnak, azon az alapon, hogy ezeket tisztán gyümölcsből készítik és párolják.

Brüsszel azonban úgy látja, hogy jelen esetben diszkrimináció forog fenn, és a külföldi szeszes italokat a törvény hátrányosan kezeli a magyar termékekkel, hungarikumokkal szemben.

Magyarországnak az ilyenkor szokásos eljárással összhangban 2 hónapja van álláspontjának megvédésére. Ha ez nem győzi meg a Bizottságot, akkor indoklással ellátott vélemény kiküldésével második szakaszba léptetheti az eljárást.

Reagált a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium a kötelezettségszegési eljárás megindításának hírére közleményt adott ki, amelyben szokás szerint fordítva üli meg a lovat.

"A kormány a brüsszeli döntés ellenére kiáll a magyar emberek egészségének megőrzése mellett... A kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, közkeletű elnevezéssel a chips-adót. Ugyanezen megfontolások vezették az Országgyűlést akkor is, amikor 2015. január 1-jén kibővítette a népegészségügyi termékadó-köteles termékek körét az ún. alkoholos italokkal, mely főképp az un. kommersz szeszeket terheli." - írják a közleményben, ám azt nem teszik hozzá, hogy az EU éppen azt kifogásolja, hogy a kibővítés nagyon szelektívre sikeredett.

A kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem - áll az NGM közleményében.
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
borisjohnson