Ilyen adóemelést még nem látott az ország
Gazdaság

Ilyen adóemelést még nem látott az ország

Gayer Attila, CFA
A kőolaj árához kötné a kormány a jövedéki adó mértékét az üzemanyagoknál, ennek kapcsán több kérdés is felmerül: Számíthatunk-e azonnal adóemelésre? Milyen furcsaságai vannak egy ilyen szabályozásnak? Indokolt-e egy ilyen típusú adóemelés?

Változna az üzemanyagok jövedéki adója

A friss adótörvény javaslatok alapján a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét a kőolaj árához kötné, ami azt jelenti, hogy amennyiben a Brent dollárban mért jegyzésára 40, vagy 50 dollár alá megy (egyelőre ezt a két értéket javasolták, ebből választanak majd egyet), akkor jövedéki adó emelés lép életbe. A vizsgálat időpontja minden negyedév vége. 10 forintos jövedéki adóemelés jön a gázolaj esetében, 5 forintos jövedéki adóemelés a benzin esetében, ha az olaj ára a meghatározott árfolyam alá megy.

Nagyon nem mindegy, hogy a 40, vagy 50 dolláros Brent olajár lesz az adóváltozást kiváltó limit. 40 dollár esetében rövidtávon nem kell adóemelésre számítanunk, sőt, talán kicsit hosszabb távon sem: sok piaci elemző szerint ugyanis az olajárak elérhették idén a mélypontot és az év hátralévő részében a mostani, 40 dollár feletti olajáraknál magasabb árak várhatók. 50 dollárnál más a helyzet, ilyenkor jó eséllyel megvalósulna az említett 5, illetve 10 forintos adóemelés, ha a változások is rövidesen életbe lépnek (a dohánynál már idén változás lesz). Ezzel a gázolaj jövedéki adója 120,35 forintra, a benziné pedig 125 forintra emelkedne literenként. (Jelenleg a benzin és a gázolaj jövedéki adója fix 120, illetve 110,35 forint literenként.)

Európai összevetésben egyébként még így sem lennénk kiugróak, a jövedéki adó nálunk az egyik legalacsonyabb. (Az áfaterhelésünk viszont világrekorder, aminek - mint rögtön látni fogjuk - szintén van jelentősége a téma szempontjából.)

Ilyen adóemelést még nem látott az ország

Miért van erre szükség?

A változások célja az adóbevételek stabilizálása lehet. Az üzemanyagárak a világpiaci olajárakhoz hasonlóan volatilisek, és ha esik a benzinár, csökken az áfabevétel is (a jövedékiadó-bevétel nem, ez literenként fix). Vagyis a csökkenő olajárak mellett életbe lépő magasabb jövedéki adó a kieső áfabevételeket pótolná.

Van itt azonban néhány érdekesség

Először is érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a hazai üzemanyagok ára hogyan épül fel. A benzin és a gázolaj esetében is a forintos kiskereskedelmi árnak csupán mintegy negyedét teszi ki a termelői ár (olaj), a jövedéki adó pedig mintegy 40 százalékot. Ha a mostani adóstruktúra mellett azt mondjuk, hogy a benzinár literenként 10 forinttal csökken, akkor a teljes adótartalom (az áfakiesés miatt) mintegy 2 forinttal esik. Ezt a 2 forint adókiesést azonban az üzemanyag-fogyasztás 1,15 százalékos emelkedése is kompenzálja, hiszen a mennyiséggel együtt áfa és a jövedéki adóbevétel is emelkedik.

Vagyis ha 3 százalékkal esik a benzinár, a fogyasztásnak 1,15 százalékkal kell emelkednie, hogy az adóbevételek nem változzanak. Látható tehát, hogy a magas adótartalom miatt az áresésből fakadó adóbevétel-kiesést gyorsan tompítja, ha az árcsökkenés az üzemanyag-kereslet növekedésével jár. A kormány erre most tesz még egy biztosítékot, ami azt jelzi, hogy az említettnél is alacsonyabb keresletrugalmassággal számolnak.

A kivitelezés konkrét formája tartalmaz még egy érdekességeket: nevezetesen, hogy 51 dolláros olajnál olcsóbb lehet a benzin, mint 49 dollárnál.

Az is kérdés, hogy mennyire szofisztikált megoldás a jövedéki adó mértékét a dollárban jegyzett kőolajárhoz kötni, hiszen a költségvetés szempontjából a forintban mért üzemanyagárak a relevánsak. Emiatt a forint/dollár jelentős elmozdulásai miatt előállhat olyan helyzet, hogy akkor kerül sor jövedéki adó emelésre, amikor valójában az költségvetési oldalról nem lenne indokolható.

A Brent kiválasztása is kérdéseket vethet fel. Azt pontosan nem tudni, hogy a Mol hogyan áraz, üzemanyagár döntéseinél azonban korábban gyakorlat volt, hogy a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat vette alapul.

A mozgó adóteher természetesen nem könnyíti meg az ágazati szereplők életét sem, hiszen akár negyedévente alkalmazkodást igényel.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt