Gazdaság

50 milliárdot fizet be a költségvetésbe az MNB

Portfolio
Ötvenmilliárd forint osztalékot fizet - 2002 óta először - a költségvetésnek a jegybank a tavalyi eredményéből az intézmény igazgatóságának április 27-ei döntése értelmében, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott, pénteken megjelenő exkluzív interjújában Matolcsy György.
A holnap megjelenő teljes interjúból az mno.hu oldalon közöltek rövid előzetest, mely szerint Matolcsy részletesen beszélt a nemzeti bank által létrehozott alapítványokkal kapcsolatos botrányról is. Matolcsy György választ adott a bírálatokra, köztük arra is: összeférhetetlennek tartja-e, hogy családtagjai és barátai is a Pallas Athéné alapítványok kuratóriumi tagjai. Kiderült, mit gondol arról, hogy a fia is részesült a Növekedési hitelprogram forrásaiból.

A jegybankelnök elmondta, hogy miért hozták létre az alapítványokat, illetve azt is, hogy miért nem utalták a korábban keletkezett nyereséget a költségvetésnek, ami részben kompenzálhatta volna a devizahitelesek árfolyamveszteségét. A központi bank első embere választ adott arra, vizsgálják-e, hogy állnak-e az alapítványi támogatások kedvezményezettjei mögött offshore cégek.

A fenti kérdésekre a holnap reggel megjelenő Magyar Nemzetből megtudjuk Matolcsy válaszait.

Azt egyébként már februárban bejelentette az MNB, hogy 2015-ban rekordösszegű, 95 milliárdos nyereséget ért el. Ennek kicsit több mint a felét fizeti be a jelek szerint a büdzsébe. Ez lehet akár az utóbbi hetek botrányainak eredménye is, hiszen februárban még azt közölte a jegybank, hogy a teljes összeget az eredménytartalékba helyezi.

Az MNB igazgatósága a korábbi évek nyereségének, illetve a 2015. évi kimagasló eredmény egy részének eredménytartalékba helyezésével úgy ítélte meg, hogy az eredménytartalék állománya elérte azt a szintet, amely lehetőséget biztosít az osztalék kifizetéséről szóló döntésre - áll a jegybanki közleményben az MTI szerint.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél