Gazdaság

Nagyon érdekes adókedvezményt vezet be a kormány

Portfolio
A Magyar Nemzet szúrta ki a 2017-es adócsomagban, hogy a kormány új adókedvezmény bevezetésére készül a műemlékek felújítói és üzemeltetői számára.

Százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból, ha a parlament elfogadja a 2017-es adócsomagot

- mutat rá a lap.

A napilap szerint ez a módosítás különösen érdekes kormányfő vejéhez köthető kastélyvásárlás, illetve a jegybanki alapítványok ingatlanügyeinek tükrében.

Siklós Márta, a Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szakértője az új kedvezménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "mindehhez még arra sincs szükség, hogy a kedvezménnyel élő vállalkozás az épület tulajdonosa legyen. Elég hozzá az is, ha a kincstári vagy önkormányzati épület vagyonkezelője vagy bérlője".

Jól járhatnak a módosítással
  • azok is, akik a pénzt adják a felújítási munkákra, valamint
  • azok is, akik nem felújítanak egy műemléki épületet, hanem csak üzemeltetik. Ez utóbbiak az üzemeltetés fejében legfeljebb ötven százalékkal csökkenthetik társaságiadó-alapjukat.

A módosítás azt is kimondja, hogy ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekkörébe tartozó társas vállalkozás erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez.

A lap azt is megjegyzi, hogy a műemléképületek felújítása és üzemeltetése fontos társadalmi cél, és az önkormányzatok dolgát is megkönnyíti, az időzítéssel kapcsolatban azonban felmerülnek kérdések.

A 2017-es költségvetés törvényjavaslatának 302. oldaláról egyébként az is kiderül, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a műemlék felújításához kapcsolódó kedvezményrendszer 1-1,5 milliárd forintos adóbevétel-kiesést okoz.

Nagyon érdekes adókedvezményt vezet be a kormány
Régészek feltárták a vakolat alatt rejtőzködött középkori épületelemeket a Budai Várban, a Tárnok utca és az Úri utca között álló régi budai Városháza műemlék épületén, amely a török kiűzésétől 1873-ig szolgált Buda városházájaként. Eltávolították a vakolat egy részét, így láthatóvá váltak a sok évszázados épület többszöri átépítésének nyomai. Budapest, 2015. április 19.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti