Matolcsy: nincs itt semmi látnivaló, maradok (3.)
Gazdaság

Matolcsy: nincs itt semmi látnivaló, maradok (3.)

Portfolio
"Nemhogy nem tervezem, de nem is értem a kérdést" - így reagált a lemondását firtató kérdésre a Magyar Nemzetnek adott interjúban Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke biztos abban, hogy az általa vezetett Pageo alapítványban minden ügylet a törvények teljes betartása mellett zajlott és abban is, hogy folytatja a közös munkát a kormánnyal, hiszen emlékeztetett: Orbán Viktor kormányfő a nyilvánosság előtt mondta, hogy bízik benne. Matolcsy nyolcszor mondta el a terjedelmes interjúban, hogy politikai blöff az egész támadás ellene és a jegybank ellen, és bár megtehette volna az MNB, hogy az alapítványok helyett a költségvetésnek adja a 267 milliárd forintot, de fontosabbnak tartotta az oktatás támogatását, a nemzeti öntudat erősítését és a "kincsképzést". Azt nem indokolta az interjúban Matolcsy, hogy a tavalyi közel 100 milliárdos MNB-nyereségből miért fizet be mégis a költségvetésbe a jegybank és miért éppen a nyereség felét:

Az esetleges lemondásáról

 • "Bár nem vagyok kuratóriumi tagja (Pageo - a szerk.) a szóban forgó alapítványnak, abban biztos vagyok, hogy minden alapítványi ügylet a törvények teljes betartása mellett zajlott és zajlik."
 • A lemondást firtató kérdésre így reagált: "Nemhogy nem tervezem, de nem is értem a kérdést. Egy jól működő, törvényes jegybank elnökének, amely új, sikeres monetáris politikát valósít meg, s ennek keretei között a forintosítás nyomán mintegy ezermilliárd forintot ad át a magyar társadalomnak, miért is kellene lemondania? Mert politikai blöff folyik?"
 • A kormányfő bizalmát firtató kérdésre így reagált: "Nagyon fontos a miniszterelnök bizalma. Nagyra becsülöm az együtt eddig végzett munkát, s egészen biztos vagyok benne, hogy folytatjuk a közös munkát. Nem az én véleményem fontos, hanem amit ő nyilatkozott, azaz hogy bízik bennem."

Az alapítványok létrehozásáról és tevékenységéről

 • "Azért hoztunk létre hat alapítványt, mert azok mindegyike különböző részeit szeretné erősíteni a felsőoktatás rendszerének." "Az oktatás támogatása mindenkinek a dolga" - reagált arra a felvetésre, hogy az állam és azon belül az oktatási tárca feladata az oktatás finanszírozása.
 • Más szövegkörnyezetben azt hangsúlyozta: "Nekünk tehát az állam részeként az a feladatunk, hogy a közgazdasági oktatást támogassuk." Kiemelte: "Európa jegybankjainak jó része is végez közgazdasági képzést, pénzügyi ismeretterjesztést, részt vesz egyetemi programokban, sőt többüknek saját felsőoktatási intézménye is van."
 • "Azt ugyanis nem tiltja jegybanktörvény, hogy oktatási feladatokat lásson el a jegybank. Sőt a jegybanktörvény szerint feladatunk a kormány gazdaságpolitikájának segítése. Az oktatás támogatása a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos elemét képezi..."
 • "Miért ne vásárolhatnánk képeket és műtárgyakat, ahogyan azt az unió más jegybankjai teszik?" - kérdezett vissza akkor, amikor azt feszegették, hogy ez sem feltétlenül az alapítványok dolga lenne.
 • Arra a felvetésre, hogy a nagyobb nyugati jegybankok is kevesebbet költenek az ilyen programokra, noha több pénzük lenne, így reagált: "Nem erről van szó, hanem a nemzeti öntudatról és kincsképzésről. Ha a jegybank átlátható módon tud arra forrást teremteni, hogy visszavásárolja a hazánkból elvitt műtárgyakat, azt megteheti. Ezzel a nemzeti öntudatot erősíti, és gyarapítja a nemzeti vagyont."

Az alapítványi vagyonjuttatásról

 • Arra a felvetésre, hogy az alapítványoknak juttatott 267 milliárd forintnak bőven lett volna helye máshol is, úgy reagált: "Mindenki így látja, mindenkinek van jogos javaslata arra, hogy mire legyen elköltve a pénz."
 • Azt hangsúlyozta: ő végig amellett volt, hogy a devizahitelek forintosításakor "az árfolyam-különbözetet is vissza kell adni. De a bíróság döntése ezt nem tette lehetővé." A Kúriára hárította tehát, hogy piaci árfolyamon kellett forintosítani a devizahiteleket és azért képződött 136 milliárd forintos nyeresége az MNB-nek.
 • Arra a felvetésre, hogy nem lett volna etikusabb legalább azt a 136 milliárd forintot azoknak a zsebébe visszatenni, ahonnan elvették, tehát a devizahiteles családokat kárpótolni, kitérő választ adott és csak azt hangsúlyozta, hogy "A forintosítással a kormány és a jegybank ezermilliárd forintot adott vissza azoknak a családoknak, amelyek ebben a torz és sötét kalandban részt vettek."
 • Amikor újra rákérdeztek, hogy miért nem a központi költségvetésbe fizette be az MNB az alapítványoknak juttatott 267 milliárdos vagyont, Matolcsy úgy reagált: "Ez is lehetett volna. Akár az egészségügyben tátongó lyukakat is betömhette volna az összeg, illetve nyugdíjemelésre is lehetett volna költeni, de mi az oktatást tartottuk a legfontosabbnak."

Az alapítványi döntéshozatalról és a befektetési politikáról

 • Arra a kérdésre, hogy azt is politikai blöffnek tartja-e, hogy a korábbi jegybanki kommunikáció ellenére személyesen kezdeményezett 44 alkalommal befektetést a Pallas Athéné Domus Animae alapítványban, amelynek a kuratóriumi elnöke is, így reagált: "Igen, tévedés és blöff. Az alapítványok szabályzata szerint a befektetési döntések a kuratórium hatáskörébe tartoznak, azokat az elnök és egy független tag hajtja végre."
 • Arra a felvetésre, hogy saját korábbi interjújában azt mondta, az alapítványok csak a befektetett vagyon hozamaiból gazdálkodhatnak, úgy reagált: "Az alapítványi vagyon nemcsak hogy megvan, hanem a vagyon ma 830 millió forinttal több, mint az alapításkor átadott összeg."
 • Azt is hajtogatta, hogy "Az alapítványok csak a vagyon hozamát használhatták fel tevékenységük során." Később már csak azt mondta: "De a legfontosabb kikötés az alapítványoknál, hogy meglegyen a pénz".
 • Amikor azt vetették fel, hogy korábbi ígérete ellenére devizaalapú állampapírokba is fektettek pénzt az alapítványok, azt hangsúlyozta, hogy "Az általam vezetett PADA-nak csak magyar állampapírja van."
 • Amikor azt feszegették, hogy az ígérete ellenére mégis vettek (alacsonyabb kamatozású!) külföldi állampapírokat az alapítványok, akkor azt mondta: "Az alapítványok az alapítótól kapott euróvagyon befektetésekor vásároltak likvid és rövid lejáratú külföldi államkötvényeket. Ha olyan üzlet adódik, ami nagyobb hozamot ígér, mint a magyar állampapír - és a tőke megmarad -, akkor az egy jó üzlet volt."
 • Az elmaradt közbeszerzéseket firtató kérdésre úgy reagált: "Az Alkotmánybíróság döntése után a jövőben minden alapítvány köteles lesz közbeszerzést kiírni a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó esetekben."

Rokoni szálak és támogatások

 • Arra a felvetésre, hogy Matolcsy rokonsága is jelentősen profitált az alapítványi pénzekből (Szemerey Tamás unokatestvér, NHP, vs.hu, BanKonzult Kft.), úgy reagált: "Az alapítványok nem vizsgálják, hogy a támogatott projektek mögött milyen tulajdonosok állnak.", illetve politikai blöffnek nevezte, hogy az unokatestvéréhez vezetnek a szálak a vs.hu esetében. A portált egyébként balliberálisnak nevezte, de közben méltatta annak tartalmát és színvonalát és ezzel indokolta azt, hogy a PADA alapítvány támogatta.
 • A könyvtámogatások körében azt mondta: "A Sakk és póker egy kitűnő könyv, de nem én írtam, és elsősorban nem rólam szól" és a 2010-2013 közötti magyar szabadságharc bemutatása miatt támogatták. Szavai szerint "Elképzelhető, hogy egy magyar könyvkiadó offshore hátterű, de mi csak azt a könyvtervet vizsgáljuk, amit hozzánk benyújtanak."
 • Indoklása szerint "A BanKonzult tanulmányait azért rendelték meg az alapítványok és a jegybank, mert olyan információkat tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a pénzügyi döntések meghozatalához. Azért vásárolta meg minden alapítvány külön-külön, mert a kiadványok szerzői jogvédelem alatt állnak."
 • Arra a kérdésre, hogy ezeknek a tanulmányoknak a megvásárlása külön-külön minden alapítványnak a társadalmi felelősségvállalással magyarázhatók-e, úgy reagált: "Nem. Azok az üzleti élet és a befektetési élet részei."
 • Azt is hangsúlyozta: "Amikor arról nyilatkoztam, hogy a családomnak nincs offshore-érdekeltsége, akkor a szűk családomra, vagyis a feleségemre, a két fiamra és magamra gondoltam. Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom."
 • Örömét fejezte ki, hogy unokatestvére kapott a nulla százalékos MNB Növekedési Hitelprogramból és fia cégének NHP-hitele kapcsán azzal védekezett, hogy azt nem közvetlenül az MNB adja, hanem közvetítő kereskedelmi bankokon keresztül lehet hozzájutni (az NHB éppen unokatestvére érdekeltsége).


A módosított jegybanktörvény alapján havi 5 millió forintra emelt fizetés kapcsán azt mondta: a változtatással "az MNB vezetői annyit keresnek, mint a cseh és a szlovák jegybank vezetői", de még így sem éri el a fizetés

Simor Andrásnak és két alelnökének első három évben kapott havi átlagfizetését. Úgy gondolom, hogy a magyar jegybank teljesítménye van olyan jó, mint egy sor más uniós nemzeti banké. Tehát egyetértek az ötmilliós fizetéssel.

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117