FT: kellemetlen kérdéseket kaphat Orbán az MNB-alapítványok miatt
Gazdaság

FT: kellemetlen kérdéseket kaphat Orbán az MNB-alapítványok miatt

Portfolio
Az MNB-alapítványok közelmúltbeli adatközlései átláthatatlan pénzköltésre világítanak rá és kellemetlen kérdéseket vetnek fel Orbán Viktor kormányfőnek is - mutat rá mai cikkében a Financial Times. A szerző szerint a kérdések a haveroknak szóló részrehajlástól a közpénzek monetáris finanszírozásra való helytelen felhasználásán át odáig terjedhetnek, hogy az alapítványi költekezéssel jobb színben tüntethették fel az állami költségvetést is. A jegybank rövid írásos válaszában visszautasította a vádakat és a nyilvánosságra hozott összes adatra mutogatott, közben a Transparency International Magyarország szakértője a közbeszerzési szabályok megsértésére, míg a felmondott vs-újságírók egyike a háttérben meghúzódó jegybanki befolyásra utalt reakciójában.
Az elmúlt hetek hírfolyamát összefoglaló, néhol saját és külső kommentárokkal összefoglaló, sok erős jelzőt alkalmazó cikk hat "titkolózó" alapítvány ügyleteit írja le és megemlíti a "homályos" banki finanszírozó Növekedési Hitelbankot, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréé.A cikk első felében név nélkül utal arra, hogy a most kiderült alapítványi támogatás politikailag "halálos" lett egy újonnan alapított weboldal számára, majd később külön ki is tér a cikk a vs.hu-ra, amely múlt héten jelentette be csökkentett üzemmódú működését a távozott újságírók miatt.

A cikk szerint a lap kiadójának juttatott "titkos" összegek miatt így az MNB-nek nemcsak az alapítványok egyéb tranzakciói, hanem a média befolyásolási kísérlete miatt is magyarázkodnia kell. A távozott tucatnyi újságíró egyike névtelenül úgy fogalmazott az FT-nek: az MNB befolyása ott volt a leadott anyagainkon még akkor is, ha ez a felszín alatt húzódott meg.

A cikk utal a "fondorlatos" ingatlanvásárlásokra és arra, hogy közel 500 millió forintot költöttek el az alapítványok "ezoterikus kutatási projektekre", amelyek között megemlítette a lap a tanzániai választásokra, vagy a ruandai politikai fejlemények kutatására költött pénzeket.

A cikk megemlíti az Európai Központi Bank felől minap érkezett kritikát (monetáris politikán kívül esnek a programok és közben az alapítványi költések felvetik a monetáris finanszírozás tilalmának megsértését), illetve azt, hogy a Transparency International Magyarország szerint a kötelezettség ellenére az alapítványok nem tartották be a közbeszerzési jogszabályokat, a jogi igazgató szerint pedig lényegében parlamenti ellenőrzés nélkül tudtak az alapítványok jelentős közpénzeket elkölteni.Az MNB írásban küldött választ a lapnak, és többek között azt hangsúlyozta, hogy a jegybanki alapítványok létrehozását az indokolta, hogy

a lehető leghatékonyabb módon lehessen elérni a társadalmi célkitűzéseket

és visszautasította a közpénzek helytelen felhasználásával kapcsolatos kritikákat. A válasz szerint "az alapítványok vagyoni összetétele, a jelenlegi pénzügyi eszközei és minden szerződés nyilvános, és elérhetőek a weboldalaikon".

Múlt héten az Economist címlapon foglalkozott az MNB-alapítványok ügyeivel, a napokban nyilvánossá vált alapítványi kuratóriumi jegyzőkönyvekből pedig újabb botrányos ügyek körvonalazódnak:
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock