FT: kellemetlen kérdéseket kaphat Orbán az MNB-alapítványok miatt
Gazdaság

FT: kellemetlen kérdéseket kaphat Orbán az MNB-alapítványok miatt

Portfolio
Az MNB-alapítványok közelmúltbeli adatközlései átláthatatlan pénzköltésre világítanak rá és kellemetlen kérdéseket vetnek fel Orbán Viktor kormányfőnek is - mutat rá mai cikkében a Financial Times. A szerző szerint a kérdések a haveroknak szóló részrehajlástól a közpénzek monetáris finanszírozásra való helytelen felhasználásán át odáig terjedhetnek, hogy az alapítványi költekezéssel jobb színben tüntethették fel az állami költségvetést is. A jegybank rövid írásos válaszában visszautasította a vádakat és a nyilvánosságra hozott összes adatra mutogatott, közben a Transparency International Magyarország szakértője a közbeszerzési szabályok megsértésére, míg a felmondott vs-újságírók egyike a háttérben meghúzódó jegybanki befolyásra utalt reakciójában.
Az elmúlt hetek hírfolyamát összefoglaló, néhol saját és külső kommentárokkal összefoglaló, sok erős jelzőt alkalmazó cikk hat "titkolózó" alapítvány ügyleteit írja le és megemlíti a "homályos" banki finanszírozó Növekedési Hitelbankot, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréé.A cikk első felében név nélkül utal arra, hogy a most kiderült alapítványi támogatás politikailag "halálos" lett egy újonnan alapított weboldal számára, majd később külön ki is tér a cikk a vs.hu-ra, amely múlt héten jelentette be csökkentett üzemmódú működését a távozott újságírók miatt.

A cikk szerint a lap kiadójának juttatott "titkos" összegek miatt így az MNB-nek nemcsak az alapítványok egyéb tranzakciói, hanem a média befolyásolási kísérlete miatt is magyarázkodnia kell. A távozott tucatnyi újságíró egyike névtelenül úgy fogalmazott az FT-nek: az MNB befolyása ott volt a leadott anyagainkon még akkor is, ha ez a felszín alatt húzódott meg.

A cikk utal a "fondorlatos" ingatlanvásárlásokra és arra, hogy közel 500 millió forintot költöttek el az alapítványok "ezoterikus kutatási projektekre", amelyek között megemlítette a lap a tanzániai választásokra, vagy a ruandai politikai fejlemények kutatására költött pénzeket.

A cikk megemlíti az Európai Központi Bank felől minap érkezett kritikát (monetáris politikán kívül esnek a programok és közben az alapítványi költések felvetik a monetáris finanszírozás tilalmának megsértését), illetve azt, hogy a Transparency International Magyarország szerint a kötelezettség ellenére az alapítványok nem tartották be a közbeszerzési jogszabályokat, a jogi igazgató szerint pedig lényegében parlamenti ellenőrzés nélkül tudtak az alapítványok jelentős közpénzeket elkölteni.Az MNB írásban küldött választ a lapnak, és többek között azt hangsúlyozta, hogy a jegybanki alapítványok létrehozását az indokolta, hogy

a lehető leghatékonyabb módon lehessen elérni a társadalmi célkitűzéseket

és visszautasította a közpénzek helytelen felhasználásával kapcsolatos kritikákat. A válasz szerint "az alapítványok vagyoni összetétele, a jelenlegi pénzügyi eszközei és minden szerződés nyilvános, és elérhetőek a weboldalaikon".

Múlt héten az Economist címlapon foglalkozott az MNB-alapítványok ügyeivel, a napokban nyilvánossá vált alapítványi kuratóriumi jegyzőkönyvekből pedig újabb botrányos ügyek körvonalazódnak:
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas