Június végéig becsengetik Matolcsyék a tavalyi nyereség felét
Gazdaság

Június végéig becsengetik Matolcsyék a tavalyi nyereség felét

Portfolio
Ahogy arra Matolcsy György MNB-elnök a múlt pénteki nagyinterjúban már utalt, 50 milliárd forintnyi osztalékot fog a jövő évi nyereségéből befizetni a költségvetésbe a jegybank, az MNB mai közleményében pedig azt is ígéri, hogy ez június 30-ig meg fog történni. Az MNB közleménye szerint az osztalékfizetéssel együtt is a jegybank eredménytartaléka meghaladja a 100 milliárd forintot, "amely az esetlegesen felmerülő kockázatokra elegendő fedezetet nyújthat".
Az MNB oldalán megjelent közlemény emlékeztet arra, hogy az MNB Igazgatósága április 27-én döntött az MNB rekordmértékű, 50 milliárd forintos osztalékfizetéséről, melyet a 2015-ben elért kiemelkedő mértékű, közel 95 milliárd forintot kitevő nyereség tett lehetővé.


Arra már nem utal a jegybank, hogy az év elején még nem tervezett idén osztalékbefizetést az MNB a tavalyi eredményből, így tehát ahogy múlt héten jeleztük: ebben a friss döntésben szerepe lehet az alapítványok körül kirobbant pénzköltési botrányok hatásának is.
A közlemény ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a jegybank a 2012 decemberében előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett már harmadik éve nyereséges: az MNB eredménye - a 2013-as és a 2014-es évek 25 milliárd forintot meghaladó nyereségét követően - 2015-ben közel 95 milliárd forintot tett ki. Az MNB eredményének kedvező alakulása döntően az alapkamat-csökkentési ciklushoz illetve a jegybanki programokhoz (önfinanszírozási program, forintosítás) köthető. Az elmúlt évek nyereséges működése összességében lehetővé tette, hogy a költségvetés mentesüljön a veszteség megfizetésének terhe alól - emeli ki a közlemény.

Az Igazgatóság az eredmény felhasználásáról szóló döntésnél figyelembe vette a jövő évek várható eredményeit illetve potenciális kockázatait, és úgy határozta meg az eredménytartalékba kerülő összeget, hogy a saját tőke ezekre a kockázatokra elegendő fedezetet nyújtson. Az MNB Igazgatósága a korábbi évek nyereségének, illetve a 2015. évi kimagasló eredmény egy részének eredménytartalékba helyezésével úgy ítélte meg, hogy az eredménytartalék állománya elérte azt a szintet, ami lehetőséget biztosít az osztalék kifizetéséről szóló döntésre - indokolja a közlemény a mértéket.

A közlemény érdekességként kiemeli, hogy az MNB - a mostani osztalékfizetést megelőzően - utoljára 2002-ben fizetett a költségvetés számára osztalékot. A 2015-ben elért eredmény mellett az idei osztalékfizetés (50 milliárd forint) is rekordmértékű, mivel meghaladja a rendszerváltás óta, az MNB által fizetett osztalékok mértékét. Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság akár a GDP 0,15 százalékával csökkenhet. Az osztalékfizetés mellett az eredménytartalék is jelentős, 100 milliárd forintot meghaladó mértékű - hasonló nagyságrendű tartalékokkal szintén nem rendelkezett korábban még az MNB.


Érdemes megjegyezni, hogy korábban, az MNB-alapítványok felé 267 milliárd forintos vagyonjuttatás történt, amelyet ezen célok helyett szintén befizethetett volna az MNB az államadósság csökkentése érdekében. Ez az akkori GDP-nek a 0,8-0,9%-át tette volna ki, azaz ez valóban hathatósan csökkenteni tudta volna az adósságot. Korábban nemzetgazdasági miniszterként még Matolcsy György hozta létre az Összefogás az Államadósság Elleni Alapot, amelyet a csekély befizetés és érdektelenség miatt Varga Mihály szüntetett meg.


Június végéig becsengetik Matolcsyék a tavalyi nyereség felét
Az MNB eredménye a következő években is kedvező lehet: az alacsony kamatszint mellett ezt támogathatja a jegybankmérleg összehúzódása is. Emellett az MNB közel 100 milliárd forintot kitevő eredménytartaléka megfelelő biztosítékot jelent, ami hosszabb távon is garantálja, hogy a kockázatok esetleges realizálódása esetén elkerülhető legyen a költségvetés térítési kötelezettsége - mutat rá az MNB közleménye.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty