Gazdaság

Varga Mihály reagált a pocsék GDP-adatra

MTI, Portfolio
Sokkal jobb növekedési adatra számított a Nemzetgazdasági Minisztérium, de bízik abban, hogy a következő negyedévekben érdemi gyorsulás következhet - mondta Varga Mihály miniszter.
Átmenetinek mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első negyedévi 0,9 százalékos gazdasági növekedést pénteken reggel az M1 aktuális csatornán. Elmondta, a piaci várakozás 2 százalék körülire becsülte a GDP első negyedéves növekedését, a gazdasági tárcánál az idei első három hónapban 1,7 százalékos GDP emelkedéssel számoltakaz előző év azonos időszakához viszonyítva.

A várakozásoktól elmaradó adat a miniszter szerint azzal magyarázható, hogy egyrészt az ipar, azon belül is a autóipar teljesítménye alacsonyabb volt a vártnál, másrészt pedig az uniós források kifizetése is lelassult, a tervezett 500 milliárd forint helyett csak 150-160 milliárd forintot fizettek ki. Lassabban írták ki a pályázatokat, így a kifizetések üteme is lassabb volt a tervezettnél.


A várakozáshoz képest alacsonyabb növekedést az ipari termelés eredménye valóban magyarázhatja, hiszen a havi termelési (volumen) adatokból jobb ipari eredményt lehetett várni, mint ami végül hozzáadott érték alapon (a KSH közléséből kikövetkeztethetően) előállt. Ugyanakkor az nem világos, hogy a kisebb uniós forráskifizetés miért okozott előrejelzési hibát, hiszen május közepén már bőven lehetett tudni, hogy mekkora volt a tényleges adat.
A mostani szerényebb növekedést a miniszter azért tekinti átmenetinek, mert például az építőiparban növekszik, 60 százalékkal emelkedett a szerződésállomány - mondta Varga Mihály.


Ez téves adat, a szerződésállomány 25%-kal marad el az egy évvel ezelőttitől. A nemzetgazdasági miniszter arra gondolhatott, hogy az új megkötött szerződések értéke (ami hosszabb távon befolyásolja a teljes rendelésállományt) emelkedett márciusban dinamikusan. Igaz, nem 60, hanem 47 %-kal. Viszont ez valóban óvatos optimizmust tehet indokolttá a második fél év növekedési kilátásait illetően.
Update: Az NGM tájékoztatása szerint a miniszter az építőipari vállalkozások épületek építésére vonatkozó hó végi szerződésállományának volumenére gondolt, ami 57,6%-os növekedést mutatott márciusban. (Emellett a lényegesen nagyobb súlyú egyéb épületek rendelésállománya 46,1%-kal csökkent, így jött ki összességében a 25%-os zsugorodás.)
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
fed