Gazdaság

Vizsgálja az ügyészség az MNB-alapítványokat

Portfolio
A Fővárosi Főügyészség kedden törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványával szemben, amiért a közpénzből létrehozott szervezetek nem írtak ki közbeszerzéseket a különböző megrendeléseikre - jelezte az MSZP az Indexnek.
Amint a Portfolio is megírta: az MNB egyetlen alapítványa sem szerepel a közbeszerzési adatbázisban ajánlatkérőként, noha a Kúria is kimondta, hogy közpénzből gazdálkodnak. Így a közbeszerzési értékhatár feletti beszerzésekre (szolgáltatások és áruk beszerzése esetén 8 millió, építési munkák esetén pedig 15 millió forint felett) ki kellett volna írniuk az eljárásokat.

Az Index megjegyzi, hogy a közbeszerzések nélküli beszerzések sokszor olyanok zsebében kötöttek ki, akik elég közel állnak Matolcsyhoz, a lap pedig az alapítványoktól április elején kikért egy tételes listát is a közbeszerzéseikről, de ezt azóta sem küldték meg. Az elmaradt közbeszerzések lehetséges szankciói kapcsán az Index megjegyzi: ha kiderül, hogy az MNB alapítványai elmulasztották a közbeszerzéseket kiírni a nagyobb kiadásaikra, akkor legfeljebb a közbeszerzések értékének 15 százalékának megfelelő összegre bírságolhatják őket, plusz semmissé válik a szerződés.

Amint azonban mi a Transparency International Magyarország szakértőjének véleménye alapján rámutattunk: ha itthon valamiért elsikkadna az alapítványok elmaradt közbeszerzése miatti törvénysértés következménye, akkor az Európai Bizottság két uniós irányelv alapján (közbeszerzési irányelv, illetve a közbeszerzési jogorvoslati irányelv) is indíthat vizsgálatot. Ez a vizsgálat a magyar hatóságokkal való levelezés eredménytelensége esetén kötelezettségszegési eljárásig is eljuthat.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump