Így osztották ki Magyarországnak a méretes fekete pontot
Gazdaság

Így osztották ki Magyarországnak a méretes fekete pontot

Portfolio
A magyar statisztikai hatóságok szerint az Eximbank független, piaci szolgáltatást nyújtó pénzügyi vállalkozás, ezért nem szükséges az államháztartási körön belülre elszámolni. Ezt az érvelést azonban az Eurostat szakemberei pontról pontra szétszedték válaszukban, ezért történhetett meg az a példátlan eset Magyarországgal, hogy korlátozó záradékot kapott a költségvetési adatai mellé. Most a színfalak mögé láthatunk.
Közzétették azt a levélváltást az Eurostat oldalán, amelyet az EU statisztikai hivatala és a magyar Központi Statisztikai Hivatal folytatott le március és április folyamán az Eximbank besorolásának ügyében (az ilyen "aktákat" egyébként az EU szerve mindig nyilvánosságra hozza).

A magyar szakértők azzal érveltek levelükben, hogy az Eximbank
  • független intézmény, kielégíti az ezzel kapcsolatos összes feltételt;
  • pénzügyi vállalkozás, melynek elsősleges feladata pénzügyi szolgáltatások nyújtása;
  • pénzügyi közvetítő, amely piaci szolgáltatásokat kínál; és végül
  • nem foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás, mivel a fentiek miatt önálló pénzügyi intézmény.

Ezek fényében a KSH azt kérte, hogy folytatódjanak az egyeztetések arról, hogy az Eximbankot az államháztartáson belülre vagy kívülre kell-e elszámolni.

Az Eurostat április elején kelt válaszlevelében viszont ezekre a felvetésekre úgy fogalmaz, hogy mivel az Eximbank 100%-ban az állam irányítása alatt áll, ezért rá is vonatkoznak az uniós ESA-szabályok, így a foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás kategória is érvényes lehet ebben az esetben.

Hangsúlyozzák: ugyanilyen eljárást alkalmaztak más tagállamok hasonló ügyei során is.

Magyarázatuk szerint az Eximbank nem gyűjt betétet, ezért nem is lehet a pénzügyi szektorba sorolni a vállalatot. Azt is kifejti az Eurostat, hogy a pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények nem feltétlenül tekinthetők piaci szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak. Egyúttal kétségbe vonják a KSH azon érvelését, mely szerint a kormány által az exportáló cégeknek juttatott kamattámogatás az Eximbank bevétele lenne. Közben a kormány teljes felügyeletet gyakorol az Eximbank eszközei felett és meghatározza az általános üzletpolitikáját is.

Arra a következtetésre jutnak az uniós szakértők, hogy az Eximbank a kormány egy olyan eszköze, amelyet az exportőrök támogatására talált ki, és mint ilyen nem végez valódi piaci tevékenységet.
Az Eurostat azzal zárta levelét, hogy megítélésük szerint az Eximbank egy foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás, ezért az államháztartási körön belül kell elszámolni.
Ezért történhetett az, hogy az EU statisztikai hivatala korlátozó záradékot helyezett el az áprilisban nyilvánosságra hozott jelentésében a magyar fiskális adatok mellé. Erre korábban Magyarország esetében soha sem volt példa.
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
Frankfurti tőzsde
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s