Gazdaság

Ultimátumot kapott Lengyelország Brüsszelből

MTI
Ha hétfőig nincs jelentős előrelépés a lengyelországi alkotmánybírósági válság megoldásában, az Európai Bizottság újabb lépést tesz az uniós jogállamisági mechanizmusban - közölte szerdán az európai uniós végrehajtó testület. Első reagálásában a varsói kormány több időt kért arra, hogy országa feloldhassa az alkotmánybírósággal kapcsolatos patthelyzetet.
A biztosok kollégiuma szerdán megvitatta a jogállamiság lengyelországi helyzetét és az ezzel kapcsolatos aggályait megfogalmazó vélemény-tervezetét, majd bejelentette, hogy hétfőn hivatalosan el is fogadja azt.

Ezt követően Varsónak két hét áll rendelkezésére, hogy a dokumentumra választ adjon, majd az Európai Bizottsággal közösen kellene kidolgoznia az azonosított problémák megoldását. Ha ez "ésszerű határidőn belül" nem következik be, az Európai Bizottság már maga adhat ki ajánlást a kifogásolt probléma megoldására.

Amennyiben Lengyelország az ajánlásban foglaltakat nem teljesítené, az EU működéséről szóló szerződés hetedik cikkének értelmében lehetőség nyílna arra, hogy megvonják Lengyelországtól szavazati jogát az Európai Tanácsban. Ezt eddig egyetlen országgal szemben sem alkalmazták.

Bár az Európai Bizottság nem tette közzé a vélemény-tervezet szövegét, korábban kifogásolta az alkotmánybírák kinevezésének folyamatát, valamint az alkotmánybíróság munkájára vonatkozó, vitatott törvénymódosításokat, amelyek gátolják az újonnan elfogadott törvények hatékony normakontrollját.

Az Európai Bizottság a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások miatt januárban kezdeményezte az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását Lengyelországgal szemben.

A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a róla szóló törvény év eleji módosítását, és a törvény körül kialakult vita hónapok óta fel nem oldódó patthelyzetet eredményezett Lengyelországban.

Néhány EU-tagállam, amelyek rossz szemmel nézik, hogy Lengyelország nem mutatott nagyobb szolidaritást az európai menekültválság kapcsán, amellett szállt síkra, hogy Brüsszel erőteljesebben járjon el Varsó ügyében. Mások úgy vélik, el kellene kerülni a kenyértörést Lengyelországgal a migrációs válság közepette, amely próbára teszi az EU egységét és szítja az euroszkeptikus nézeteket a kontinensen.

A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezette lengyel kormány mindeddig nem mutatott különösebb hajlandóságot arra, hogy engedményeket tegyen Brüsszelnek, elsősorban arra hivatkozva, hogy a tavalyi választások eredményei alapján a lengyel választóktól felhatalmazást kapott az általa szükségesnek vélt változtatások végrehajtására. Bírálók és az ellenzék szerint Varsó intézkedései leépítik a demokratikus fékek és egyensúlyok rendszerét.

Lengyelországnak több időre van szüksége, hogy feloldja az alkotmánybírósággal kapcsolatos patthelyzetet - idézte a Reuters Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettest, aki az Európai Bizottság közlésére reagált Varsóban az újságíróknak. "Biztos, hogy több időre van szükségünk... a törvényhozást érintő változásokhoz például parlamenti munkára van szükség, ezért a hétfői időpont csupán irányadó dátumnak tekintendő, bizonyára nem ultimátumról van szó" - mondta a tisztségviselő.

Andrzej Duda lengyel elnököt szerdán a PAP hírügynökség idézte. Az államfő olaszországi látogatásán kifejtette: szerinte az alkotmánybíróságnak "pluralista" testületnek kell lennie. Úgy vélekedett, ezt a kérdést rövid időn belül meg kell oldani, az ezzel kapcsolatos politikai vitát pedig rendezni kell az alapvető törvényes eszközök igénybevételével is. Duda szerint azon a helyen kell megoldásokat találni, ahol az egész politikai vita elkezdődött, vagyis a szejmben.

Duda ezzel a megnyilatkozásával arra utalt, hogy jelenleg a lengyel alkotmánybíróság összetétele hiányos, hiszen tavaly ősszel ő maga tagadta meg az akkori, a Polgári Platform (PO) vezette kormánytöbbség által - a PiS szerint alkotmányellenesen - megválasztott öt bíró beiktatását, feleskette viszont a PiS kormányra kerülését követően megválasztott öt másik bírót, akik közül azonban az alkotmánybíróság csak kettőnek engedte meg, hogy bekapcsolódjon a munkájába. Az elnök sajnálattal állapította meg: a PO tavaly júniusban felkavarta a politika vizeit azzal, hogy megpróbálta erővel megkaparintani az alkotmánybíróságot, felborítva minden szabályt.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház