Gazdaság

EU-s támogatással maradhatnak fenn az Oroszország elleni szankciók

MTI
Washington fenn akarja tartani az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, amelyeket a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása és a Krím félsziget elcsatolása miatt vezettek be, emellett az Egyesült Államok reményeit fejezi ki, hogy az Európai Unió hasonlóképpen cselekszik majd - jelentette ki hétfőn az amerikai külügyminisztérium szankciópolitikájának koordinátora - írja az MTI.
Daniel Fried egy amerikai agytröszt rendezvényen elmondta, hogy a szankciók sikeresen csökkentették a kelet-ukrajnai szakadároknak juttatott orosz támogatást, illetve segítettek abban, hogy Moszkva részt vegyen a nyugati közvetítésű békefolyamatba Kijevvel.

Fried szerint a szankciók elrettentő erővel is bírhattak és "megakadályozhatták, hogy a dolgok sokkalrosszabbra forduljanak". Aki pedig úgy véli, az ukrajnai helyzet nem lehet már sokkal rosszabb, annak nincs elég nagy képzelőereje - fűzte hozzá.

A két éve dúló ukrajnai konfliktusban több mint 9300 ember vesztette életét, és kiterjedt területek lázadók kezére kerültek a kelet-európai országban. Az Egyesült Államok és az Európai Unió válaszul 2014 áprilisától egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben.

A tavaly februárban Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodás jelentősen csökkentette a Kelet-Ukrajnában dúló erőszakot, ugyanakkor a fegyvernyugvást mindkét fél folyamatosan megsérti.

A konfliktus rendezésének egyik akadálya a helyi választások lefolytatása a szakadárok által ellenőrzött területeken, amiről Kijev azt mondja nem történhet meg, míg a harcok folytatódnak.

Fried szerint a szankcióknak mindig idő és türelem kell, hogy működjenek. Emellett reményét fejezte ki, hogy az Oroszországra történő nyomás fenntartásával, elég időt ad Kijevnek, hogy végrehajthassa az ország további nyugati integrációjához szükséges reformokat.

Az Oroszországgal szembeni európai szankciók az idén nyáron járnak le. Az EU vezetői június végén találkoznak, hogy döntsenek a büntetőintézkedések további sorsáról, meghosszabbításukról, módosításukról, vagy pedig feloldásukról.

Caroline Vicini, az EU amerikai képviseletének helyettes vezetője szerint különböző EU-tagállamoknak eltérő szintű gazdasági és politikai összefonódása van Oroszországgal, ugyanakkor pedig egy nagyon erős álláspont van a Krím elcsatolásának törvénytelensége és az Ukrajnában megfigyelhető folyamatos agresszió kapcsán.
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
DSZZS20200216016