Gazdaság

EU-s támogatással maradhatnak fenn az Oroszország elleni szankciók

MTI
Washington fenn akarja tartani az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat, amelyeket a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása és a Krím félsziget elcsatolása miatt vezettek be, emellett az Egyesült Államok reményeit fejezi ki, hogy az Európai Unió hasonlóképpen cselekszik majd - jelentette ki hétfőn az amerikai külügyminisztérium szankciópolitikájának koordinátora - írja az MTI.
Daniel Fried egy amerikai agytröszt rendezvényen elmondta, hogy a szankciók sikeresen csökkentették a kelet-ukrajnai szakadároknak juttatott orosz támogatást, illetve segítettek abban, hogy Moszkva részt vegyen a nyugati közvetítésű békefolyamatba Kijevvel.

Fried szerint a szankciók elrettentő erővel is bírhattak és "megakadályozhatták, hogy a dolgok sokkalrosszabbra forduljanak". Aki pedig úgy véli, az ukrajnai helyzet nem lehet már sokkal rosszabb, annak nincs elég nagy képzelőereje - fűzte hozzá.

A két éve dúló ukrajnai konfliktusban több mint 9300 ember vesztette életét, és kiterjedt területek lázadók kezére kerültek a kelet-európai országban. Az Egyesült Államok és az Európai Unió válaszul 2014 áprilisától egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben.

A tavaly februárban Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodás jelentősen csökkentette a Kelet-Ukrajnában dúló erőszakot, ugyanakkor a fegyvernyugvást mindkét fél folyamatosan megsérti.

A konfliktus rendezésének egyik akadálya a helyi választások lefolytatása a szakadárok által ellenőrzött területeken, amiről Kijev azt mondja nem történhet meg, míg a harcok folytatódnak.

Fried szerint a szankcióknak mindig idő és türelem kell, hogy működjenek. Emellett reményét fejezte ki, hogy az Oroszországra történő nyomás fenntartásával, elég időt ad Kijevnek, hogy végrehajthassa az ország további nyugati integrációjához szükséges reformokat.

Az Oroszországgal szembeni európai szankciók az idén nyáron járnak le. Az EU vezetői június végén találkoznak, hogy döntsenek a büntetőintézkedések további sorsáról, meghosszabbításukról, módosításukról, vagy pedig feloldásukról.

Caroline Vicini, az EU amerikai képviseletének helyettes vezetője szerint különböző EU-tagállamoknak eltérő szintű gazdasági és politikai összefonódása van Oroszországgal, ugyanakkor pedig egy nagyon erős álláspont van a Krím elcsatolásának törvénytelensége és az Ukrajnában megfigyelhető folyamatos agresszió kapcsán.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
K_EPA20191106140