Olcsóbb forrásra cserélné a paksi hitelt Magyarország
Gazdaság

Olcsóbb forrásra cserélné a paksi hitelt Magyarország

Portfolio
"Jelen pillanatban Magyarország pénzpiaci megítélése jelentős mértékben javult, Magyarország kész és képes lehet arra akár a közeljövőben, hogy ezt a hitelt piaci hitellel kiváltsa, amennyiben erre a pénzügyi feltételek megfelelnek, és a jelenleginél is kedvezőbb konstrukcióban tudunk megfelelő forrást biztosítani." - többek között ezt hangsúlyozta egy múlt keddi parlamenti interpellációra adott válaszában Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője által említett hitelkiváltás feltehetően az orosz hitel előtörlesztésére utal, amelynek lehetősége eredetileg is benne volt a paksi beruházás államközi szerződésében, de az új információ, illetve logikus lépés lenne, hogy a magasabb kamatozású orosz hitelt olcsóbb piaci alapú forrásra cserélje Magyarország.
Széll Bernadett LMP-s képviselő kérdésére válaszolt május 17-én a parlamentben Lázár és a mai Népszabadság által is idézett parlamenti jegyzőkönyv szerint rövid felszólalásában többek között az alábbiakat mondta:

Ami a függetlenséget illeti, hadd jegyezzem meg, hogy az Oroszországtól fölvett államközi hitel előtörleszthető. Jelen pillanatban Magyarország pénzpiaci megítélése jelentős mértékben javult, Magyarország kész és képes lehet arra akár a közeljövőben, hogy ezt a hitelt piaci hitellel kiváltsa, amennyiben erre a pénzügyi feltételek megfelelnek, és a jelenleginél is kedvezőbb konstrukcióban tudunk megfelelő forrást biztosítani.

Ez egy üzleti hitel, ami azt jelenti, hogy a beruházás által létrejövő atomerőműnek ki kell tudni finanszíroznia azt a pénzt, amibe került, illetve a rá fölvett hitelt.

Ez azt jelenti, hogy a beruházásnak meg kell térülnie, ez egy megtérülő beruházása lesz a magyar államnak, nemcsak a társadalompolitikai célok miatt, ami meggyőződésünk szerint az olcsó áramban nyilvánul meg, hanem azért is, mert a Paks II. atomerőmű olyan üzleti modellben tud működni, amelyben hasznot termel, úgy is, hogy még közben a hitelt és a költségeket fizeti. Tehát az a mi számításunk, hogy a hitel kifizetése és a költségek kifizetése után még pénz is marad rajta. Ezért nem érinti az adósságpályát, a mostani 75 százalékról 65 százalékra megy le az adósságszint 2020-ra a konvergenciaterv szerint.

Az orosz államközi szerződést és így vele a hitel kondícióit már bő két évvel ezelőtt megkötötte, illetve rögzítette Magyarország és Oroszország, amikor mi még jóval magasabb kamatok mellett tudtunk (volna) forint- és devizaforrásokhoz jutni. A magyar-orosz államközi hitelt rögzítő 2014. évi XXIV. törvény 4. cikke szerint a 2015-től felvett hiteleknél az első 7 évre évi 4,50% a kamat, érthető tehát, hogy ehelyett most olcsóbb forrásban gondolkodunk. Az idén tavaszi, jelképes mértékű kínai jüankötvény-kibocsátás kamata euróra swapolás után mintegy 2,5%-os lehetett, az MNB eddig erőteljesen "tolt" Önfinanszírozási programjának hatására pedig a forintalapú kötvénypiacon még ennél is alacsonyabb kamatok mellett tudtunk bevonni több évre forint forrásokat.

A múlt pénteki Fitch-felminősítés hatására kissé újra süllyedni tudtak a forintalapú hozamok is. Ez a kedvező döntés mellett azokkal a piaci feltételezésekkel is összefügghet, hogy az év során akár a két másik nagy hitelminősítő is hasonlót léphet (legalább egyik, vagy esetleg mindkettő). Ha pedig ez így lenne és közben például a Fed-kamatemelés is későbbre tolódna, akkor a Lázár által említett még kedvezőbb piaci kamatkörnyezet is előállhat az előtörlesztés piaci alapú megoldásához.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez nem feltétlenül kell, hogy devizaalapú nemzetközi kötvénykibocsátást jelentsen.

Az oroszok által eddig rendelkezésre tartott, de a magyar fél döntése miatt tavaly le nem hívott tétel ugyanis egyelőre csekély összegű: a 10 milliárd eurós teljes orosz hitelkeretből mindössze 100 millió euró körüli összeg, ami kb. 31 milliárd forint (múlt héten 250 ezer eurós rendelkezésre tartási díjat kellett fizetni, ami a 2014. évi XXIV. törvény 2. cikke értelmében a le nem hívott összeg 0,25%-a volt). Lázár János korábban azt jelezte, hogy óvatossági alapion addig nem hívjuk le az első hitelrészt az oroszoktól, amíg a vitás ügyeket el nem rendezzük Brüsszellel. Mostanra már csak két ilyen vitás ügy maradt (elmaradt nemzetközi közbeszerzés, állami támogatás kérdése), amelyek lezárását a közeljövőre vetítette előre Lázár, így nyárig az első hitelrészlet lehívását is vázolta a miniszter az egyik Kormányinfón.

Amennyiben a brüsszeli zöld lámpák után Magyarország valóban csak néhány tízmilliárd forintos tételt hív le az oroszoktól (aminek lehívása nem is kötelező), akkor ezt a tételt könnyedén refinanszírozni tudná olcsóbb forintalapú forrásokkal a magyar állam, azaz ki sem kellene mennie a nemzetközi devizapiacra. A letelepedési államkötvényből euróban rendelkezésre álló pénzekről sem szabad megfeledkezni, hiszen azokat is 2,5%-os kamat mellett be tudjuk mostanában vonni.

Mivel a következő években már intenzíven felfut az a potenciális összeg, amelyet Magyarország lehívna az orosz hitelkeretből (a Paks II. Zrt. tavalyi évi tőkeemelésére a törvény eredetileg 28 milliárd forintot szánt, idén ez 113 milliárd lenne, jövőre pedig 100 milliárd és ezeknek a 80%-át tenné ki minden évben az oroszoktól lehívott hitelkeret), ezért ezek piaci alapú, olcsóbb forrásokra cserélése már egyre inkább kihívásokat jelentene nagyobb méretű nemzetközi devizakötvény kibocsátás nélkül. A beruházás fizikai szakaszának elindulásától, 2018 körültől évente már több milliárd eurós lenne ugyanis a hitelkeretből lehívható tétel.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti