Tovább hizlalták az alapítványokat Matolcsyék
Gazdaság

Tovább hizlalták az alapítványokat Matolcsyék

Portfolio
Pénzügyi támogatásként 12 milliárd forintnyi vagyont és 4,5 milliárdnyi ingatlant adott át tavaly a Pallas Athéné Alapítványoknak az MNB - derül ki a jegybank honlapján közzétett éves beszámolóból. A dokumentumból az is kiderül, hogy majdnem 180 milliárd forintos árfolyamnyeresége volt a jegybanknak, elsősorban ez tette lehetővé azt, hogy 50 milliárdos osztalékot fizessen a költségvetés számára.
Azt már eddig is tudtuk, hogy a 2015-ös évet 94,5 milliárd forintos nyereséggel zárta a Magyar Nemzeti bank, amiből 50 milliárdot a költségvetésnek utalt át osztalékként. A most megjelent éves jelentésből az is kiderül, hogy ez az eredmény miből tevődött össze. Az eredménykimutatás szerint összesen 449,8 milliárd forintos bevétele volt a jegybanknak, ami 353,2 milliárddal maradt el a 2014-estől. A csökkenés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a deviza árfolyamváltozásból eredő bevételek 520,7 milliárd forintról 184,6 milliárdra csökkentek. Így ez már csak a második legnagyobb bevételi forrás volt, hiszen a devizában elszámolt kamat- és kamatjellegű bevételekből 215,9 milliárd folyt be.

Az MNB éves jelentése szerint az eredményre az alábbi fő folyamatok hatottak:

  • a devizatartalék monetáris politika által meghatározott szintje és összetétele, a tartalék szintjét befolyásoló devizavásárlások és devizaeladások: az Államadósság Kezelő Központ adósságkezeléssel kapcsolatos műveletei, az EU-transzferekből származó nettó devizabeáramlás, a Magyar Államkincstár nem adósságfinanszírozáshoz kapcsolódó devizakonverziói, a lakosság fogyasztási devizahiteleinek forintosítása;
  • a forintlikviditást lekötő instrumentumok alakulása, ami összefügg a devizatartalék és az MNB nettó devizaköveteléseinek alakulásával és az önfinanszírozási program mérlegszűkítő hatásával;
  • a forintkamatok és a nemzetközi devizakamatszint változása, valamint
  • a forint árfolyamváltozása.


A nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 42,7 milliárd forint veszteség volt, az előző évhez képest 43,5 milliárd forinttal javult. Az MNB kamatvesztesége abból származik, hogy a - mérlegfőösszegének több mint 80 százalékát kitevő - devizatartalékot döntően forintforrásokból finanszírozza, és a devizahozamok elmaradnak az átlagos forintkamattól. 2015-ben a kamateredmény javulását elsősorban a hozamszintek közötti eltérés csökkenése okozta - olvasható a jelentésben.

A devizaárfolyam-változásból származó eredmény alakulását meghatározó két fő tényező a hivatalos és a bekerülési árfolyam eltérése, valamint a devizaeladások mértéke. 2015-ben a forint árfolyama erős ingadozást mutatott, a hivatalos és a bekerülési árfolyam közötti különbség az év során jellemzően kisebb volt, mint 2014-ben. A devizaeladások volumene is csökkent az előző évhez képest, ezekre elsősorban az ÁKK-adósságkezelési műveleteihez kapcsolódóan, valamint a lakosság fogyasztási devizahiteleinek forintosítása miatt került sor.

Az év során 177,7 milliárd forint árfolyamnyereség keletkezett, amely továbbra is a jegybanki eredmény legjelentősebb összetevője volt

emelték ki.

A forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka a 2014. év végéhez képest 205,4 milliárd forinttal lett alacsonyabb, mivel 2015. év végén a hivatalos és az átlagos bekerülési árfolyam közötti eltérés kisebb volt, mint egy évvel korábban. A forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka 2015. december 31-én 312,36 milliárd forint volt. 2015. december 31-én a deviza-értékpapírokon piaci értékelésük alapján 28,5 milliárd forint nem realizált nyereség keletkezett, ami főként a devizatartalék csökkenése következtében elmaradt az előző év végi szinttől.

Az MNB azt is elárulta, hogy az év végén a devizatartalék átlagos bekerülési árfolyama 298,17 forint/euró volt az előző évi 293,42 után, de még így is lényegesen alacsonyabb volt az év végi 313,2-es árfolyamnál, jórészt ebből a különbségből adódik évek óta az MNB nyeresége.

A személyi jellegű kiadások 19,7 milliárd forintra emelkedtek tavaly a jegybanknál, ez 20,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ezzel párhuzamosan az átlaglétszám 6,9 százalékkal, 82 fővel volt magasabb, mint 2014-ben.

Az egyéb kiadások vizsgálatakor kiderül, hogy pénzügyi támogatásként 12 milliárd forint "az MNB által indított Pallas Athéné Közgondolkodási Programhoz kapcsolódó pénzbeli alapítói vagyonátadásra ment el". Emellett a program keretében létrehozott alapítványoknak további 4,5 milliárdnyi ingatlanvagyont is átadott a jegybank. Ezek a jutaléktól eltérő egyéb eredmények között kerültek kimutatásra, ami 2014-ben elsősorban az alapítványok pénzelése miatt még majdnem 250 milliárdos tételt mutatott

.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház